Ηλεκτρονικά εισιτήρια, μπάρες και ελεγκτές

Αντικατάσταση των χάρτινων εισιτηρίων με ηλεκτρονικά, εγκατάσταση πυλών κλειστού κυκλώματος σε Μετρό και Ηλεκτρικό και δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου είναι τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών και ο ΟΑΣΑ για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.  Υπολογίζεται ότι περίπου 33,7 εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως λόγω της μη ακύρωσης εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιβατών που δεν πληρώνουν κυμαίνεται από 6 – 7 % σε Μετρό και Τραμ, 10% στον ΗΣΑΠ, 17,5% στα Τρόλεϊ μέχρι και 40% στα Λεωφορεία.

Ηλεκτρονικά εισιτήρια

Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων του ΟΑΣΑ συνεδρίασαν την προηγούμενη εβδομάδα και αποφάσισαν την διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής κομίστρου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, δύο θα είναι οι τύποι εισιτηρίων: το πολλαπλό, και η κάρτα.

  • Πολλαπλό εισιτήριο: Πρόκειται για έξυπνη κάρτα (με μαγνητική ταινία) στην οποία θα αποθηκεύεται χρηματική αξία ή χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων. Θα υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης της κάρτας μέσω Διαδικτύου ή SMS.
  • Κάρτα: Η κάρτα θα αντικαταστήσει τις σημερινές μηνιαίες και ετήσιες κάρτες. Μπορεί να κυκλοφορήσει σε διάφορους τύπους, όπως απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας κ.λπ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αποτελεί ο χωρισμός του λεκανοπεδίου σε ζώνες ώστε οι μετακινήσεις σε μικρότερες αποστάσεις να είναι κοστίζουν φθηνότερα από μετακινήσεις σε πιο μακρινές περιοχές.

Μπάρες σε Μετρό, ΗΣΑΠ

Δεύτερο μέτρο που σχεδιάζεται σε συνδυασμό με την χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι η εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος πυλών σε Μετρό και ΗΣΑΠ. Το μέτρο, που εφαρμόζεται ήδη σε Μετρό του εξωτερικού, φιλοδοξεί να εκμηδενίσει το ποσοστό της λαθρεπιβίβασης  στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ενιαίο σώμα ελεγκτών

Όσον αφορά τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ όπου το ποσοστό της λαθρεπιβίβασης υπολογίζεται έως και το 40%, ήδη από τη Δευτέρα 4 Απριλίου αναμένεται να βγει στους δρόμους το νέο σώμα ελεγκτών του ΟΑΣΑ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από 150 ελεγκτές, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το φθινόπωρο.  Οι ελεγκτές θα φέρουν ειδική στολή και σήμα του ΟΑΣΑ, ενώ θα χρησιμοποιούν laptop μέσω του οποίου η εφορία θα ενημερώνεται αυτόματα για το πρόστιμο. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο κυμαίνεται περίπου στο 60πλάσιο της αξίας του εισιτηρίου (72€ για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ και 84€ για τα υπόλοιπα μέσα – το μισό για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου) ενώ προβλέπεται και η επέμβαση της Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter

Πηγές: ΒΗΜΑ, in.gr, EURO2day, Ναυτεμπορική

Σχετικά άρθρα:

  1. Αντικαθιστώντας το χάρτινο εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών

Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2011

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Ασύρματο internet στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας σε ένα χρόνο… | Politicsonline.gr Breaking News & Opinions @ Politicsonline.gr

Comments are closed.