Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
Aqib Yasin / Shutterstock.com

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου: Στάση εργασίας στα ταξί

0
Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, από τις 9:00 π.μ. έως τις 15:00, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) σε συνεδρίαση του, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και...

Συρρικνωμένα δρομολόγια σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ

Share

    Αυξάνεται ο χρόνος αναμονής στις στάσεις, με χιλιάδες Αθηναίους να αναμένουν 20 έως και 30 λεπτά για το επόμενο Λεωφορείο ή Τρόλεϊ. Η δυσκολία των συγκοινωνιακών φορέων να πληρώσουν τα ρεπό των εργαζομένων (μεταξύ άλλων, λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης) έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται λιγότερες βάρδιες, ενώ εκατοντάδες Λεωφορεία και Τρόλεϊ παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια. Συχνά μάλιστα, πολλές λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν με δρομολόγια Σαββατοκύριακου κατά τις εργάσιμες ημέρες.

    Συρρίκνωση συγκοινωνιακού έργου σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ (Πηγή: enet.gr)
    Συρρίκνωση συγκοινωνιακού έργου σε ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ (Πηγή: enet.gr)

    Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία:

    Η μείωση των δρομολογίων ξεκίνησε μετά την ψήφιση του νόμου. Μέχρι τότε, οι οδηγοί δούλευαν για έξι ημέρες και μετά δικαιούνταν δύο μέρες ρεπό. Ελλείψει οδηγών και για να καλυφθούν τα κενά στα δρομολόγια, οι περισσότεροι δούλευαν στα ρεπό τους, λαμβάνοντας την αντίστοιχη αμοιβή. Η επιχορήγηση από το κράτος του κοινωνικού αυτού αγαθού περιορίστηκε στο ελάχιστο και έτσι η διαδικασία αυτή σταμάτησε.

    Αποτέλεσμα ήταν τον περασμένο Απρίλιο να λειτουργεί η ΕΘΕΛ με 1.300 βάρδιες λιγότερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο. Βάσει οργανογράμματος, για να βγαίνει σωστά το συγκοινωνιακό έργο, οι βάρδιες δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 3.700 και τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν θα μεταταχθούν οι 195 οδηγοί, αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 3.000.

    Από τα 2.192 λεωφορεία που διαθέτει η ΕΘΕΛ, τα 800 παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, είτε γιατί δεν υπάρχουν οδηγοί να τα κινήσουν είτε διότι είναι χαλασμένα και δεν υπάρχουν κονδύλια για να επισκευαστούν. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα ΗΛΠΑΠ, με 170 τρόλεϊ «τακαρισμένα», σε σύνολο 360, με αποτέλεσμα σε κάθε γραμμή να λείπουν 4-5 δρομολόγια ημερησίως.

    Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στο Υπουργείο Υποδομών και στους φορείς των Αστικών Συγκοινωνιών. Με ανακοινώσεις εντός των Λεωφορείων, προτρέπουν μάλιστα το επιβατικό κοινό να διαμαρτυρηθεί για την παρούσα κατάσταση στους “πραγματικά υπεύθυνους”.

    Η ανακοίνωση του Συνδικάτου των Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ
    Η ανακοίνωση του Συνδικάτου των Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ

    Πηγές: enet.gr, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ

    Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter
 
 

Διαβάστε Περισσότερα