Πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

NickChino/flickr.com

Προσοχή: Το άρθρο αυτό δεν ενημερώνεται πλέον και μπορεί να περιέχει λανθασμένες πληροφορίες. Για  ενημερωμένες πληροφορίες πρόσβασης στο λιμάνι του Πειραιά, δείτε: Πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2017

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου/εξόδου της Αθήνας, με 20 εκατομμύρια επιβάτες να το χρησιμοποιούν κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν να μετακινηθούν με τα Μέσα Μεταφοράς για να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται κυρίως τους θερινούς μήνες.

 

Εν συντομία

Από το λιμάνι του Πειραιά προς:

  • προς το κέντρο της Αθήνας: Με τη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) απευθείας ή με τη Λεωφορειακή γραμμή 040
  • προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Με τη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) ως το Μοναστηράκι και από εκεί με τη γραμμή 3 του Μετρό ως το Αεροδρόμιο ή με τη Λεωφορειακή γραμμή Χ96 ή με τον Προαστιακό ως την Αθήνα (σταθμός Λαρίσης) και από εκεί με τη γραμμή Αθήνα – Αεροδρόμιο
  • προς το σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Κηφισού ή Λιοσίων: Με τη Λεωφορειακή γραμμή 420
  • προς το Σταθμό Λαρίσης: Με τον Προαστιακό απευθείας ή με τη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) ως την Ομόνοια και από εκεί με τη γραμμή 2 του Μετρό

 

Πρόσβαση στο λιμάνι

  • Μετρό: Ο Πειραιάς, είναι ο τερματικός σταθμός της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ). Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την ακτή Καλλιμασιώτη, σε μικρή απόσταση από την πύλη Ε5 ενώ η πρόσβαση στο λιμάνι είναι πλέον εφικτή μέσω της παρακείμενης πεζογέφυρας μέσω διάβασης πεζών. Πλησίον του σταθμού κατασκευάζεται και ο υπόγειος σταθμός της γραμμής 3 του Μετρό (επέκταση Αγία Μαρίνα – Δημοτικό Θέατρο). Η γραμμή 1 του Μετρό συνδέεται με τη γραμμή 2 στους σταθμούς Ομόνοια και Αττική και με τη γραμμή 3 στο σταθμό Μοναστηράκι. Ώρες λειτουργίας: 5:00 – 00:30 κάθε μέρα. Πρώτα και Τελευταία δρομολόγια
  • Προαστιακός: Ο σταθμός του Προαστιακού στον Πειραιά (γνωστός παλιότερα ως «Σταθμός Πελοποννήσου») βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το σταθμό του Μετρό, στη συμβολή των οδών Κόνωνος και Ακτής Καλλιμασιώτη. Είναι η αφετηρία της γραμμής Πειραιάς – Αθήνα, που καταλήγει στο σταθμό Λαρίσης. Από το σταθμό Λαρίσης υπάρχει ανταπόκριση με τη γραμμή Αθήνα – Αεροδρόμιο, καθώς και με τη γραμμή Αθήνα – Κιάτο. Tα δρομολόγια διεξάγονται ανά μία ώρα από τις 5:25 έως τις 22:25. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια: Δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας.
  • Λεωφορεία: Ένας μεγάλος αριθμός Λεωφορειακών γραμμών διέρχεται από την περιοχή γύρω από το Λιμάνι του Πειραιά.

 

Από το Αεροδρόμιο στο λιμάνι του Πειραιά

Η μετακίνηση από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προς το λιμάνι του Πειραιά είναι εφικτή με:

  • Λεωφορείο: Με τη λεωφορειακή γραμμή Express Χ96 Πειραιάς – Αεροδρόμιο (24ωρης λειτουργίας). Πραγματοποιεί στάσεις πλησίον των πυλών Ε1 έως Ε10. 
  • Προαστιακός: Η γραμμή Αεροδρόμιο – Αθήνα του Προαστιακού έχει δρομολόγια ανά μία ώρα και καταλήγει στο σταθμό Λαρίσης όπου υπάρχει ανταπόκριση με τη γραμμή Αθήνα – Πειραιάς.
  • Μετρό: Με τη γραμμή 3 από το Αεροδρόμιο μέχρι το Μοναστηράκι, όπου οι επιβάτες αλλάζουν γραμμή και επιβιβάζονται στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) με κατεύθυνση τον Πειραιά.

 

Από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης στο λιμάνι του Πειραιά

Η μετακίνηση από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών (Λαρίσης) προς το λιμάνι του Πειραιά είναι εφικτή με:

  • Μετρό: Με τη γραμμή 2 από το Σταθμό Λαρίσης ως το σταθμό Ομόνοια όπου οι επιβάτες αλλάζουν γραμμή και επιβιβάζονται στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ) με κατεύθυνση τον Πειραιά.
  • Προαστιακό: Με τις αμαξοστοιχίες της γραμμής Αθήνα – Πειραιάς που εκτελούν δρομολόγια ανά μία ώρα (βλ. παραπάνω ενότητα Προαστιακός και τα δρομολόγια του Προαστιακού)

 

Από τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων στο λιμάνι του Πειραιά

Η μετακίνηση από τους σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Κηφισού και Λιοσίων προς το λιμάνι του Πειραιά είναι εφικτή με:

  • Λεωφορείο και για τους δύο σταθμούς: Με τη λεωφορειακή γραμμή 420 Πειραιάς – Άγ. Ανάργυροι (μέσω Κηφισού) 
  • Λεωφορείο – Μετρό μόνο για σταθμό Κηφισού: Με τη λεωφορειακή γραμμή 051 Ομόνοια – Σταθ. Υπερ. Λεωφ. Κηφισού μέχρι το σταθμό Μετρό Ομόνοια, και στη συνέχεια με τη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) προς Πειραιά.
  • Λεωφορείο – Μετρό μόνο για σταθμό Λιοσίων: Με μία εκ των λεωφορειακών γραμμών (024, 711, Α10, Α11, Β10, Β11, Β12Γ10Γ12) που διέρχονται από το σταθμό Λιοσίων μέχρι το σταθμό Μετρό Αττική (απόσταση 4 στάσεων), και στη συνέχεια με τη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) προς Πειραιά.

 

Μετακίνηση εντός του λιμανιού

Χάρτης του Λιμένος Πειραιώς. Πηγή ΟΛΠ
Χάρτης του Λιμένος Πειραιώς. Πηγή ΟΛΠ (Κλικ για μεγέθυνση)

Εκτός από τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινούνται εντός του λιμανιού με τα δωρεάν Λεωφορεία του ΟΛΠ που κινούνται εντός του λιμένα. Οι στάσεις είναι:

  1. Αφετηρία ΗΣΑΠ – Προαστιακός (Πύλη Ε5)
  2. Αγ. Διονύσιος 1 – ΟΣΕ
  3. Αγ. Διονύσιος 2
  4. Ηετιων 1
  5. Ηετιων 2
  6. Δεξαμενές
  7. Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
  8. Βασιλειάδη 1 – Τελωνείο
  9. Βασιλειάδη 2
  10. Τέρμα

Τα περισσότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αναγράφουν την πύλη αναχώρησης. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται, οι ταξιδιώτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την ακτοπλοϊκή τους εταιρία ή με το 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ειδική χρέωση) ή με το Λιμεναρχείο Πειραιά (210-4147800, 210-4226000).

Γενικά, ο προορισμός των πλοίων ανά πύλη είναι ως εξής:

  • Ε1: Δωδεκάνησα
  • Ε2: Κρήτη, Χίος, Μυτιλήνη, Ικαρία, Σάμος
  • Ε3: Κρήτη, Κύθηρα, Είσοδος οχημάτων
  • Ε4: Κύθηρα, Μόνο Έξοδος οχημάτων
  • Ε5: Αφετηρία Λεωφορείων ΟΛΠ – Είσοδος πεζών
  • Ε6: Κυκλάδες, Ρέθυμνο – Πεζογέφυρα, Είσοδος πεζών
  • Ε7: Κυκλάδες, Ρέθυμνο
  • E8: Αργοσαρωνικός
  • Ε9: Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία
  • Ε10: Κυκλάδες Σάμος Ικαρία, Μόνο Έξοδος Οχημάτων
  • Ε11: Επιβατικός Σταθμός Εξωτερικού Α’
  • Ε12: Επιβατικός Σταθμός Εξωτερικού Β’
Πληροφορίες για τις αναχωρήσεις των πλοίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας: Αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά.
Δείτε επίσης: 
Πηγές: Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ΟΑΣΑ, η φωτογραφία είναι του χρήστη aerialist του flickr

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

16 Comments

  1. Καλή σας μέρα. Θα ήθελα να μάθω πώς μπορω να φθάσω στον τερματικό σταθμό του Πειραιά στο τρενο απο το νοσοκομειο Μetropolitan. Ευχαριστώ πολύ.

  2. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πλέον
    έχει καταργηθεί η παλαιά λεωφορειακή γραμμή 232 η οποία συνέδεε τον Βύρωνα
    με το λιμάνι του Πειραιά, η οποία έφτανε στην Ακτή Βασιειάδη και εξυπηρετούσε
    της πύλες του λινανιού Ε1 έως Ε9.

  3. καλησπερα θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει λεωφορειακι που να μεταφερει απο την πυλη Ε2 στην Ε1 και ποση ωρα μεχρι τηναναχωρηση του πλοιου.

  4. γεια σας και εγω εχω την ιδια απορια με την γιωτα ποιο πανω…..
    απο σταθμο λαρισης αν εχει μετρο η ηλεκτρικο??
    οποιαδηποτε ωρα.
    ευχαριστω.

  5. θα ηθελα να ρωτησω πως πηγαινουμε απο τον σταθμο των τρενων στον πειραια με το μετρο και ποσος ειναι ο εκτιμομενος χρονος στο περιπου. (αν υπερβαινει τη 1 ωρα, για βραδινο δρομολογιο) ευχαριστω

  6. ποιος μπορει να με βοηθησει; κατεβαινω στο σταθμο λιοσιων και θελω να φτασω στο λιμανι του πειραια στην Ε1 θυρα , με ποιον τροπο ; δωστε μου δρομολογια , γιαιτι με ταξι αστα να πανε..ευχαριστω..

  7. Σχόλιο 1: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ..!!ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΑΧΑΡΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΥΛΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ??Εε??
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ..!!

    Σχόλιο 2: Όντος με βολεύει ο Προαστιακός! Αλλά το 843 σε αφήνει στο πορθμείο στο Πέραμα??

    Σχόλιο 3: Το είδα, απλά επιδή δεν ξέρω καθόλου απο Πέραμα και απο Πειραιά έτσι και έτσι,ποιά στάση του 843 είναι πιο κοντά στο πορθμείο???

    Σχόλιο 4: Ωραία. Ευχαριστώ!!

    • Σχόλιο 1: Καταρχάς θα σε παρακαλέσω να μην χρησιμοποιείς κεφαλαία. Τα πλοία για Σαλαμίνα δεν φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά αλλά από το Πέραμα. Υπάρχει η λεωφορειακή γραμμή 843 Πέραμα – Πειραιάς που έχει στάση έξω ακριβώς από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. http://www.oasa.gr/xmap.php?id=p843 Εφόσον μένεις στις Αχαρνές ίσως σε βολεύει να φτάσεις στον Πειραιά με τον Προαστιακό.

      Σχόλιο 2: Ναι, στο link που σου έδωσα υπάρχει χάρτης της διαδρομής και κατάλογος των στάσεων.

      Σχόλιο 3: Είναι το Τέρμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*