Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΣτΕ: Ναι στην κατάχωση του Βωμού των 12 θεών

Share

    Το πράσινο φως για την κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν ανάμεσα στους σταθμούς Μοναστηράκι και Θησείο του ΗΣΑΠ έδωσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα αρχαία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής ενώ η δικαστική διαμάχη είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα των έργων και την παράταση της ταλαιπωρίας χιλιάδων επιβατών. Εάν πράγματι οι εργασίες συνεχιστούν άμεσα, η παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος είναι εφικτή εντός ολίγων μηνών.

    Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της μονοδρόμησης του  τμήματος Μοναστηράκι – Θησείο η κυκλοφορία στον ΗΣΑΠ διεξάγεται σε δύο τμήματα: Κηφισιά – Ομόνοια και Ομόνοια – Πειραιάς, ενώ η αποβάθρα προς Ομόνοια του σταθμού Μοναστηράκι παραμένει εκτός λειτουργίας.

    Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά.

    Επίσης, υπογραμμίζει το Σωματείο ότι τα μέλη του δεν θα μπορούν να τελούν ιεροπραξίες και λατρευτικές εκδηλώσεις στο βωμό των 12 θεών σε περίπτωση κατάχωσης των αρχαιοτήτων.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’αριθμόν 545/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναστολής αποδεχόμενοι την τεχνική έκθεση και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της επίχωσης – κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των Δώδεκα Θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

    Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».

    Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι οι ισχυρισμοί του Σωματείου και των άλλων για τη βλάβη που θα υποστούν από την επίχωση «είναι ευχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως που έχουν καταθέσει, σταθμιζόμενη, πάντως, με τους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την προστασία των μνημείων μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς έκθεσής τους εντός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου», και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η χορήγηση της ζητούμενης αναστολής.

    Δείτε επίσης: Οι εξελίξεις στα έργα του ΗΣΑΠ

    Πηγή: Τα Νέα, η φωτογραφία είναι του χρήστη MPD01605 του flickr (Creative Commons, BY-SA 2.0)

    Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter
 
 

Διαβάστε Περισσότερα