Προς επανεξέταση το μέτρο της εφεδρείας στα Μέσα Μεταφοράς – Στάση αναμονής από τους εργαζόμενους

«Λάθος» χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν για να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο νέος υπουργός, έρχεται να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας από τον προκάτοχό του, δηλώνοντας ότι το μέτρο της εφεδρείας πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ σημείωσε ότι έχει ζητήσει στο “ανώτερο δυνατό επίπεδο” να υπάρξει αλλαγή του νόμου.

Τα αποτελέσματα της εφεδρείας

Η εφαρμογή του προγράμματος, έχει ως στόχο την απομάκρυνση 510 εργαζομένων -σε σύνολο 6.200- από την Ο.ΣΥ. (Λεωφορεία – Τρόλλεϊ), και 187 -σε σύνολο 2.500- από την ΣΤΑ.ΣΥ. (Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ).

Όσον αφορά τις Οδικές Συγκοινωνίες, όπου το 85% του προς απομάκρυνση προσωπικού θα είναι οδηγοί, η εφεδρεία αναμένεται να επιφέρει μειώσεις στις συχνότητες όλων των δρομολογίων, ενώ γραμμές με μικρή επιβατική κίνηση θα καταργηθούν. Σύμφωνα με τον γ.γ. του Συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ κ. Αλέξανδρο Κομίνη, η αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού εργαζόμενων θα έχει ως συνέπεια τα λεωφορεία να διέρχονται από τις στάσεις σχεδόν ανά μια ώρα στα τοπικά περιφερειακά δρομολόγια και ανά 20 λεπτά στις γραμμές – κορμού, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Στις Σταθερές Συγκοινωνίες, οι αποχωρήσεις εργαζομένων θα γίνουν την ίδια ώρα που η εταιρία πληρώνει χιλιάδες ώρες υπερεργασίας καθώς το πρόγραμμα δεν είναι εφικτό να βγει διαφορετικά.  Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος όπου θα αποχωρήσει σημαντικός αριθμός εργατοτεχνιτών, με συνέπεια να υπάρξουν προβλήματα ως προς την συντήρηση του δικτύου. Το πρόβλημα θα οξυνθεί ιδιαίτερα από τον επόμενο μήνα, με την ολοκλήρωση των εργασιών αντικατάστασης των γραμμών, και την προβλεπόμενη πύκνωση των δρομολογίων. Και στο Μετρό, η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, μετά τις απολύσεις των 275 υπαλλήλων, θα επιδεινωθεί με την εφεδρεία σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Μετρό κ.  Αντώνη Σταματόπουλο.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, έχουν εξαγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες της εφεδρείας. Ήδη σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ έχουν προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για την επόμενη Παρασκευή.

Η συνέχεια των κινητοποιήσεων ωστόσο, εξαρτάται από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη με εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Ο υπουργός έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.

Ενημέρωση:

Μετά τη συνάντηση, οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι το κλίμα της συνομιλίας ήταν καλό, αλλά αναμένουν τις κινήσεις του υπουργού για να καθορίσουν την πορεία τους, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Φαίνεται πως ο υπουργός έχει καταλάβει πλήρως ότι η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο χώρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ουσιαστικά κλείνει τις αστικές συγκοινωνίες», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Μιχάλης Λιαγούρης

Πηγές: euro2day.gr, ethnos.gr, greekmoney.gr, in.gr

Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.