Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Το 2014 το Μονορέιλ στο λιμάνι του Πειραιά

Share

    Την κατασκευή Μονορέιλ (υπερυψωμένου τρένου) στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο έργων για την αναβάθμιση του λιμανιού ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2012 με ορίζονται ολοκλήρωσης το 2014 ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω της ένταξής του στο ΕΣΠΑ.

    Το Μονορέιλ θα εκτείνεται περιμετρικά του λιμανιού συνδέοντας τους χώρους από το μώλο Κράκαρη (περιοχή Βασιλειάδη) έως τον μώλο Θεμιστοκλέους (περιοχή Παλατάκι). Επίσης θα υπάρχει σύνδεση με το μελλοντικό σταθμό του Μετρό και το σταθμό του ΗΣΑΠ. Κατηγορηματικά αρνητικός με την κατασκευή του δήλωσε ωστόσο ο δήμαρχος του Πειραιά.

    Τα χαρακτηριστικά του έργου

    Το Μονορέιλ είναι υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς τα βαγόνια του οποίου θα κινούνται πάνω σε γραμμή – οδηγό μορφής δοκού, σε ύψος 5,80 μέτρων. Η γραμμή θα είναι διπλή, συνολικού μήκους περί τα 5 χλμ., ενώ θα είναι εξοπλισμένη με συστήματα σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης που θα διασφαλίζουν την ασφαλή κυκλοφορία των συρμών. Για τη συντήρηση των οχημάτων, θα κατασκευαστεί κατάλληλα εξοπλισμένο μηχανοστάσιο σε χώρο του λιμένα.

    Σε πρώτη φάση αναμένεται να κατασκευαστούν 8 σταθμοί σε σημεία που θα εξυπηρετούν τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους κατοίκους και εργαζόμενους των γύρω περιοχών. Οι σταθμοί θα διαθέτουν υπερυψωμένες πλατφόρμες, για την αναμονή καθώς και την επιβίβαση και αποβίβαση από τα οχήματα. Η πρόσβαση στις πλατφόρμες θα γίνεται με κυλιόμενες κλίμακες και ανελκυστήρες. Στο ισόγειο επίπεδο θα υπάρχουν διατάξεις για την πώληση και τον έλεγχο των εισιτηρίων, καθώς και για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

    Το συνολικό κόστος της κατασκευής του έργου αναμένεται να φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω της ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Οι πρώτες μελέτες για το έργο άρχισαν το 2001 ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 2 χρόνια. Οι έξι εταιρείες που βρίσκονται στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι οι εξής:

    • Bombardier Transportation Ελλάς,
    • J&P Άβαξ- Intamin Transportation,
    • Scomi- 2π Τεχνολογική,
    • Metrail AG,
    • Siemens Ελλάς,
    • Archirodon- Urbanaut Company- Rowin Co.
    Προς το παρόν καμία από τις εταιρείες δεν έχει καταθέσει κάποια ένσταση. Η εξέλιξη του έργου ωστόσο είναι πιθανό να καθυστερήσει καθώς ο δήμαρχος του Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε αντίθετος με την κατασκευή του έργου σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί την παραχώρηση του λιμανιού σε κάθε λογής συμφέροντα που δρουν και λειτουργούν χωρίς κοινωνική λογοδοσία και διαφάνεια». Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

    Δείτε επίσης:  Πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά με τα Μέσα Μεταφοράς

    Πηγές: kerdos.gr, ethnos.gr, imerisia.gr 

    Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα