Μείωση στο έλλειμμα των Αστικών Συγκοινωνιών το 2011

Πωλήσεις Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών 2011, προσωρινή κατανομή
Πωλήσεις Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών 2011, προσωρινή κατανομή (κλικ για μεγέθυνση)

Βελτιωμένα φαίνεται πως είναι τα οικονομικά των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας το 2011. Οι μείωση των ελλειμμάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κομίστρων που έφτασε έως και το 40%, την μείωση του προσωπικού και την περικοπή των δαπανών. Αντιθέτως, μειώσεις παρατηρούνται στις πωλήσεις  εισιτηρίων και καρτών για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ.

Στα προσωρινά στοιχεία των πωλήσεων κομίστρου για το 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΣΑ, παρατηρείται αύξηση 11,52% στις εισπράξεις από εισιτήρια και κάρτες, όταν οι αυξήσεις στις τιμές έφτασαν το 40%. Συνολικά, οι εισπράξεις έφτασαν τα 266.383.528 ευρώ, τ0 68% των οποίων από εισιτήρια.

Πωλήσεις Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών 2011, προσωρινή κατανομή
Πωλήσεις Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών 2011, προσωρινή κατανομή (κλικ για μεγέθυνση)

Το 2011, οι ακυρώσεις εισιτηρίων μειώθηκαν κατά 7,43%, ενώ οι πωληθείσες κάρτες μειώθηκαν κατά 14%. Οι αριθμοί αυτοί δεν δείχνουν υποχρεωτικά μείωση του επιβατικού κοινού, αφού υπολογίζεται ότι η εισιτηριοδιαφυγή αυξήθηκε κατά πολύ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι λειτουργικές δαπάνες «μειώθηκαν σημαντικά έναντι αυτών του 2010 (περίπου κατά 20% της ΟΣΥ ΑΕ και κατά 24% της ΣΤΑΣΥ ΑΕ) με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των λειτουργικών ελλειμμάτων των εταιριών». Ειδικότερα, το λειτουργικό έλλειμμα για την ΟΣΥ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο επίπεδο του 64%, ενώ της ΣΤΑΣΥ κατά 96% έναντι του 2010».

Η εταιρία που βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση είναι η ΟΣΥ (Λεωφορεία και Τρόλεϊ), με τις ζημιές της να αγγίζουν το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Ο ΟΑΣΑ για πρώτη φορά παραδέχεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες πόρων και δυναμικού αποφασίσαμε, προσωρινά, την εφαρμογή του θερινού προγράμματος δρομολόγησης».  Εκτός από τα μειωμένα δρομολόγια και την αναστολή λειτουργίας γραμμών, η μείωση των εσόδων σύμφωνα με την ΟΣΥ «οφείλονταν κυρίως στο κίνημα “δεν πληρώνω”, στην αθρόα μετακίνηση λαθρομεταναστών και στις απεργιακές κινητοποιήσεις».

Το μεγάλο αγκάθι για τον ΟΑΣΑ όμως είναι οι οφειλές τρίτων. Από το 2002 έως το 2010, υπουργεία χρωστούσαν στον ΟΑΣΑ 610 εκατ. ευρώ, χρέος το οποίο διαγράφηκε. Ειδικότερα, για τη χορήγηση εκπτωτικών δελτίων το  υπουργείο Παιδείας χρωστούσε 318,3 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας 29 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας, 261 εκατ. ευρώ, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 0.3 εκατ. ευρώ. Από το 2009 τα ίδια υπουργεία δεν έχουν πληρώσει οφειλές ύψους 63 εκατ. ευρώ

Πηγές: ΟΑΣΑ, Το Βήμα

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.