Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 στα δρομολόγια του Τραμ λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης του Δήμου Γλυφάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. τα δρομολόγια στη Γραμμή 7 του Τραμ “Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά” από τις 17:00 έως τις 24:00 θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση “Παλαιό Δημαρχείο” (Π. Δημαρχείο –...

Πού επιτρέπεται η είσοδος ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Share

    Καθημερινά, εκατοντάδες Αθηναίοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της αντιμετώπισης τους από τους οδηγούς, τις παραλείψεις του Κ.Ο.Κ. και τις ελλιπείς υποδομές. Ένα πάγιο αίτημα των ποδηλατών και ποδηλατισσών της Αθήνας είναι η είσοδός τους στα Μέσα Μεταφοράς στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να καταγράψει τους κανονισμούς κάθε μέσου ως προς την είσοδο ποδηλάτων αλλά και την κατάσταση που πραγματικά επικρατεί. Η σελίδα θα ανανεώνεται σε περίπτωση αλλαγής των κανονισμών.

    Σημείωση: Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν τα συμβατικά ποδήλατα. Για τα αναδιπλούμενα (σπαστά) ποδήλατα δείτε: Σχετικά με τη μεταφορά σπαστών ποδηλάτων με Λεωφορεία και Τρόλεϊ.

    Μετρό

    Η είσοδος ποδηλάτων στο Μετρό επιτρέπεται  Από την 1η Νοεμβρίου 2011, και μετά από μία δοκιμαστική περίοδο 8 μηνών.

    Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ποδηλάτων είναι δύο, στο οπίσθιο μέρος του τελευταίου βαγονιού. Η είσοδος ποδηλάτων επιτρέπεται όλες τις μέρες τις εβδομάδας, από την έναρξη έως τη λήξη της βάρδιας και σε όλους τους σταθμούς του δικτύου.

    Κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα πλησίον των γραμμών, δεν επιτρέπεται η μεταφορά των ποδηλάτων λόγω της μεγάλης  πυκνότητας των επιβατών στους συρμούς και τις αποβάθρες.

    • Σε όλους τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ – μετρό –ηλεκτρικός), η μετακίνηση των ποδηλατιστών με τα οχήματά τους γίνεται αυστηρά και μόνο πεζή
    • Ειδικά στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των κυλιόμενων κλιμάκων από ποδηλατιστές.
    • Επίσης, ανεξάρτητα από την εφαρμογή της ανωτέρω πολιτικής μεταφοράς ποδηλάτων, σε όλα τα μέσα μεταφοράς εξακολουθούν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα ΑμεΑ και τα άτομα που χρήζουν ειδικής βοήθειας (ηλικιωμένοι και εγκυμονούσες).

    Ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας Γιώργος Αμυράς, συνέταξε τον “Δεκάλογο του ποδηλάτη στο Μετρό” τον οποίο αναδημοσιεύουμε από το site του.

    1. Επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο ποδηλάτου ανά επιβάτη.
    2. Ο μέγιστος αριθμός ποδηλάτων ανά συρμό είναι δύο.
    3. Όταν μετακινούμαστε μέσα στο σταθμό χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες ή τις σταθερές σκάλες. Δεν χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες κλίμακες. Εάν επιλέξουμε τις σκάλες κουβαλάμε το ποδήλατο στον ώμο μας. Δεν το κυλάμε διότι είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος εξαιτίας της απότομης κλίσης.
    4. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ποδήλατο εντός του συρμού, στις αποβάθρες και τους λοιπούς χώρους του σταθμού.
    5. Χρησιμοποιούμε μόνο το τελευταίο βαγόνι του συρμού. Στεκόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το ποδήλατο να μην εμποδίζει την κίνηση των επιβατών. Μπαίνουμε στο βαγόνι από την τελευταία πόρτα, αφού πρώτα εξέλθουν οι επιβάτες από αυτό.
    6. Εντός του συρμού δεν τοποθετούμε το ποδήλατο σε σημεία που εμποδίζουν την κίνηση των επιβατών, όπως στους διαδρόμους ή τις πόρτες. Αν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι κοντά στην πόρτα, αυτό σημαίνει ότι το βαγόνι είναι γεμάτο και καλύτερα να περιμένουμε τον επόμενο συρμό.
    7. Στεκόμαστε δίπλα στο ποδήλατό μας και βεβαιωνόμαστε ότι δεν εξέχουν αιχμηρές ή βρώμικες άκρες που μπορεί να τραυματίσουν ή να λερώσουν τους υπόλοιπους επιβάτες.
    8. Οι επιβάτες με ποδήλατα είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ποδηλάτων μας και τα αντικείμενα πάνω σε αυτά. Το Μετρό της Αθήνας δεν είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια ποδηλάτου και δεν μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε είδους υπαιτιότητα για οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μεταφορά του ποδηλάτου σε τρίτα μέρη.
    9. Η πρόσβαση των ποδηλάτων στο μετρό μπορεί να απαγορευτεί κατά την κρίση των υπευθύνων του σταθμού για λόγους όπως: μεγάλη κίνηση επιβατικού κοινού, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλα περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο το επιβατικό κοινό.
    10. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα υποχρεωτικής εκκένωσης του συρμού εντός της σήραγγας, ο επιβάτης που ταξιδεύει με ποδήλατο, υποχρεούται να το εγκαταλείψει στο βαγόνι, να αποχωρήσει πεζός και να ακολουθήσει τις οδηγίες του προσωπικού.

    Ευγένεια + Κοινή λογική=Ασφάλεια. Ο σεβασμός προς τους συνεπιβάτες μας, αποτελεί τον πρώτο κανόνα για την αποφυγή προβλημάτων και τη δημιουργία ομαλών σχέσεων με τους υπόλοιπους επιβάτες του Μετρό.

    Τραμ

    Το Τραμ είναι ίσως το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για τους ποδηλάτες καθώς, από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτή τη στιγμή επιτρέπονται δύο ποδήλατα ανά συρμό, στο οπίσθιο μέρος του οχήματος. Η πρόσβαση εξασφαλίζεται απρόσκοπτα καθώς υπάρχουν μπάρες ανόδου-καθόδου στις πλατφόρμες όλων των στάσεων. Η διοίκηση της εταιρίας έχει προβεί σε δράσεις που προωθούν την χρήση ποδηλάτων, όπως π.χ. χορηγίες σε ποδηλατοδρομίες και το πρόγραμμα δωρεάν “ενοικίασης” ποδηλάτων για τους επιβάτες του τραμ το οποίο επαναλαμβάνεται τους θερινούς μήνες.

    Λεωφορεία και Τρόλεϊ

    Η είσοδος των συμβατικών ποδηλάτων, όπως και όλων των ογκωδών αντικειμένων, απαγορεύεται στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου οδηγοί έχουν επιτρέψει την είσοδο ποδηλατών σε δρομολόγια και ώρες όπου υπάρχει μικρή πληρότητα στα οχήματα, αυτά τα περιστατικά όμως αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος σπαστών ποδηλάτων, υπό προϋποθέσεις.

    Προαστιακός

    Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην μεταφορά ποδηλάτων με τους συρμούς του Προαστιακού και καθημερινά δεκάδες ποδηλάτες χρησιμοποιούν το μέσο για την μετακίνησή τους. Σημειώνεται ότι σε ώρες αιχμής, όταν η πληρότητα των συρμών είναι μεγάλη, ίσως ο χώρος να μην επαρκεί για την είσοδο ποδηλάτων.

    Δείτε επίσης: 

    Πηγές: ΣΤΑΣΥ, podilates.gr, Γιώργος Αμυράς

    Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2014

    Συντόμευση: http://is.gd/bicycles

    Creative Commons License 

    Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 
 

Διαβάστε Περισσότερα