Μεγάλες καθυστερήσεις στον ΗΣΑΠ λόγω μετατάξεων

Με δρομολόγια που πραγματοποιούνται ανά 20 έως 30 λεπτά προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από το πρωί οι Αθηναίοι που χρησιμοποιούν την γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ). Οι καθυστερήσεις οφείλονται, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού λόγω μετατάξεων των εργαζόμενων της πρώην ΗΣΑΠ Α.Ε.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ αναφέρει πως υπεύθυνος για την ταλαιπωρία του κοινού είναι η διοίκηση των ΗΣΑΠ (σ.σ. προφανώς εννοούν την νέα εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ. αφού η ΗΣΑΠ δεν υπάρχει πλέον) και το Υπουργείο Υποδομών. «Με την χθεσινή αιφνιδιαστική και αυταρχική απόφασή τους να μεταταγούν 144 συνάδελφοί μας για να φυλάνε από σήμερα το πρωί τα  Μουσεία  της πρωτεύουσας, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει ήδη από την πρώτη μέρα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από το πρωί της Παρασκευής μόλις έξι τρένα εξυπηρετούν τα 52 χιλιόμετρα (συνολικά σε άνοδο και κάθοδο) της γραμμής των ΗΣΑΠ. Δύο στο τμήμα Πειραιάς – Ομόνοια και τέσσερα στο τμήμα Ομόνοια – Κηφισιά. Παράλληλα, πολλά εκδοτήρια παραμένουν κλειστά. Αποτέλεσμα είναι τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται ανά 20-30 λεπτά, ενώ ο συνωστισμός στις αποβάθρες είναι επικίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό των ΗΣΑΠ απαιτούνται 2 εργαζόμενοι ανά συρμό ώστε να πραγματοποιηθεί ένα δρομολόγιο. Πρόκειται για κανονισμό που θεσπίστηκε σε μία εποχή που δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου των αποβαθρών μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Με την αλλαγή του κανονισμού αυτού (όπως συμβαίνει άλλωστε και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό) θα ήταν αυτομάτως δυνατή η δρομολόγηση διπλάσιου αριθμού συρμών.

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε πάντως εάν η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έχει προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά ακόμη και εάν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι πραγματικό ή πρόκειται για μία λευκή απεργία των εργαζόμενων οι οποίοι ποτέ δεν έκρυψαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις με τις μετατάξεις.

Ενημέρωση: Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), Γ. Σπυράκος, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση. Η παραίτησή του ζητήθηκε λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην λειτουργία του ΗΣΑΠ μετά την μετάταξη του προσωπικού.

Πηγή: Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, εικόνα AP

Για περισσότερες ειδήσεις σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας, ακολουθήστε το @AthensTransport στο twitter.  Προσοχή: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή κειμένων από το athenstransport.com χωρίς άδεια και αναφορά πηγής.