Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Πώς η τεχνολογία μπορεί να στρέψει τον κόσμο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Από την εργασία και τη διασκέδαση, μέχρι τις αγορές και την μετακίνηση.

    Μπορεί στην Ελλάδα οι εξελίξεις να τρέχουν με αργότερους ρυθμούς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως, παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κυρίως άνθρωποι μετακινούνται, συγκεκριμένα στρέφοντας τους στην χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και απομακρύνοντάς τους από την οδήγηση.

    Mία νέα έκθεση του μη-κερδοσκοπικού ινστιτούτου WashPIRG,  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που είναι σχετικές με την μετακίνηση, κάνουν τους ανθρώπους να οδηγούν λιγότερο. Αν και η μέτρηση του φαινομένου είναι δύσκολη (καθώς και άλλοι παράγοντες όπως π.χ. η αύξηση της τιμής των καυσίμων συντελούν στην μείωση της οδήγησης), οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει σημαντική συμβολή σε αυτή την αλλαγή της συμπεριφοράς.

    Οι εξελίξεις στο διαδίκτυο και η διάδοση της χρήσης έξυπνων κινητών τηλεφώνων (82% των Αμερικανών χρησιμοποιούν το internet, 88% έχουν κινητό τηλέφωνο, περίπου οι μισοί Αμερικανοί έχουν smartphone, αριθμός που αυξάνεται), έχουν κάνει εφικτή τη δημιουργία ενός πλήθους εφαρμογών που διευκολύνουν την μετακίνηση, όπως:

    • Carsharing: Το 2012, 800.000 Αμερικανοί ήταν μέλη υπηρεσιών carasharing που τους επιτρέπουν να «δανείζονται» αυτοκίνητα για σύντομα χρονικά διαστήματα. Σήμερα, πολλές εφαρμογές επιτρέπουν την απευθείας «ενοικίαση» οχημάτων μεταξύ ατόμων, χωρίς τη συμβολή κάποιου μεσάζοντα.
    • Bikesharing: Περισσότερες από 30 πόλεις των ΗΠΑ έχουν πλέον προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων. Στην Νέα Υόρκη η ανάλογη υπηρεσία έχει ήδη 70.000 μέλη. Προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζονται και σε δήμους της Ελλάδας.
    • Εφαρμογές με πληροφορίες για ΜΜΜ σε ζωντανό χρόνο: Τα περισσότερα συστήματα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις ΗΠΑ παρέχουν online και μέσων εφαρμογών όλες τις πληροφορίες για τα δρομολόγια των μέσων, και μάλιστα σε ζωντανό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο ο προγραμματισμός κάθε μετακίνησης γίνεται ευκολότερος. Στην Αθήνα, σύστημα τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ αναμένεται να λειτουργήσει από το 2015, ενώ η ΣΤΑ.ΣΥ. ετοιμάζει εφαρμογή για το Μετρό της Αθήνας.
    • Ridesharing (carpooling): Αυτό που στα Ελληνικά ονομάζουμε «συνεπιβατισμός». Πλήθος εφαρμογών επιτρέπουν την πραγματοποίηση κοινών μετακινήσεων με αυτοκίνητο. Ανάλογες υπηρεσίες υπάρχουν και στην Ελλάδα.
    • Εφαρμογές εύρεσης ταξί: Σχετικές εφαρμογές εμφανίζονται παντού, επιτρέποντας την επιλογή και κλήση ταξί μέσω smartphone (π.χ. το ελληνικό taxibeat)
    • Εργαλεία εύρεσης συντομότερης διαδρομής: Εφαρμογές και ιστοσελίδες επιτρέπουν την εύρεσης της συντομότερης αλλά και φθηνότερης διαδρομής, μέσω συνδυασμού όλων των διαθέσιμων μέσων.

    Πρωτοπόροι στην αλλαγή που συντελείται, είναι οι λεγόμενοι «millenials», όσοι δηλαδή γεννήθηκαν από τις αρχές τις δεκαετίας του 80 έως τις αρχές του 2000. Σύμφωνα με μία έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, 40% των millenials που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, δηλώνουν ότι εργάζονται κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους προς την εργασία (άρα δεν οδηγούν),  ενώ το 69% χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνηση τους, τουλάχιστον για λίγες φορές κάθε εβδομάδα.

    Αν και δεν έχουν εγκαταλείψει εντελώς το αυτοκίνητο (το οποίο παραμένει ακόμα τα προτιμότερο μέσο μετακίνησης), τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι πλέον οδηγούν λιγότερο. Η τεχνολογία προσφέρει όλα τα σχετικά εργαλεία αλλά αυτό που απομένει είναι η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας.

    Πηγές: theatlanticcities.com, washpirgfoundation.org, φωτογραφία: Keoki Seu

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

     

 
 

Διαβάστε Περισσότερα