Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και social media

Share

    Social Media Logotype Background

    Πριν από δύο βδομάδες, ο λογαριασμός του @AthensTransport στο twitter έκλεισε αισίως τα 5 χρόνια. Όταν ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2009, οι απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ τα έργα ανακαίνισης της γραμμής του ΗΣΑΠ κρατούσαν μεγάλα τμήματα του δικτύου εκτός λειτουργίας για μέρες ή βδομάδες. Ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς πληροφορίες ήταν ρωτώντας εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς καθώς τα επίσημα site ενημερώνονταν λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει η απεργία, ενώ κανάλια, εφημερίδες, sites και blogs βρίσκονταν σε συνεχή σύγχυση μεταδίδοντας συχνά λανθασμένες πληροφορίες.

    Το twitter φαίνονταν ως το ιδανικό μέσο για τη μετάδοση μικρών, χρήσιμων πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν στους ενδιαφερόμενους ακαριαία. Όταν ξεκίνησε το @AthensTransport, ήμουν σίγουρος ότι μέσα σε λίγους μήνες – το πολύ ένα χρόνο- θα υπάρχει κάποιος επίσημος λογαριασμός που θα κάνει ακριβώς την ίδια την ίδια δουλειά. Τα χρόνια πέρασαν, και οι περισσότερες εταιρίες δημιούργησαν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα τους, υπουργεία και υπηρεσίες όπως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Η επανάσταση των social media έγινε πραγματικότητα και στην Ελλάδα με την πλειονότητα των πληθυσμού να χρησιμοποιεί το facebook καθημερινά. Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας όμως αποφάσισαν να μείνουν απ’ έξω.

    Οι ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με τα social media. Ένας λογαριασμός από την ΣΤΑΣΥ στο twitter που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο κλειδώθηκε και έμεινε αχρησιμοποίητος, ενώ η ΟΣΥ χρησιμοποιεί μόνο ένα λογαριασμό στο linkedin (που λογικά αφορά μόνο τα υψηλόβαθμα στελέχη της). Η πληροφόρηση του επιβατικού κοινού, πέρα από ηχητικά μηνύματα σε σταθμούς για όσους είναι προσεκτικοί, ανακοινώσεις στις επίσημες ιστοσελίδες που ακόμα πολλές φορές ανεβαίνουν πολύ αργά, και τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 11185 (που συχνά δίνει και λανθασμένες πληροφορίες), στηρίζεται ακόμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου η εγκυρότητα διαφέρει σημαντικά από μέσο σε μέσο με ελάχιστους δημοσιογράφους να γνωρίζουν πραγματικά το συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Λονδίνου όπου κάθε γραμμή του Μετρό έχει το δικό της λογαριασμό στο twitter που ενημερώνεται 20 ώρες το 24ωρο για οποιοδήποτε συμβάν. Όταν όμως βλέπουμε θετικές κινήσεις όπως η λειτουργία wifi σε σταθμούς μετρό και λεωφορεία, καθώς και η δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, η αποχή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας από τα social media οφείλεται μάλλον περισσότερο στην δημοσιουπαλληλική νοοτροπία. Αν πάντως τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των οργανισμών αλλάξουν γνώμη, καλό θα ήταν αποφύγουν το παράδειγμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που δημιούργησε τον πιο ακριβό λογαριασμό twitter του κόσμου.

    Μπορείτε να ακολουθήσετε τους λογαριασμούς μας σε twitter, facebook και google+

    Δείτε επίσης: Πώς η τεχνολογία μπορεί να στρέψει τον κόσμο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

     

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 
 

Διαβάστε Περισσότερα