Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Σε εξέλιξη τα έργα για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Share

    AM_TRAM_Piraeus_Map_Oct13_gr_LG

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πλέον τα έργα της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά με τη δημιουργία των πρώτων εργοταξίων κατά μήκος της διαδρομής. Για τη διευκόλυνση των εργασιών βρίσκεται από χτες σε ισχύ η α’ φάση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης, που περιλαμβάνει μονοδρομήσεις κυρίων οδών και μεταβολές στα δρομολόγια 17 λεωφορειακών γραμμών και 2 γραμμών Τρόλεϊ. Η β’ φάση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 16 Μαρτίου.

    Επισήμως, τα έργα της επέκτασης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 με τις πρώτες τοπογραφικές εργασίες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ με την καινούρια χρονιά έκαναν της εμφάνισή τους τα πρώτα εργοτάξια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα κατασκευαστεί σε 25 μήνες, και έτσι, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.

    Οι καθυστερήσεις φαίνεται πάντως ότι έχουν στοιχειώσει το συγκεκριμένο έργο καθώς ο διαγωνισμός για την κατασκευή της επέκτασης, αξίας  91.808.500 €, είχε διεξαχθεί το 2009 αλλά δικαστικές προσφυγές από την κατασκευαστική εταιρία καθυστέρησαν το έργο για 3 χρόνια. Τελικά η σύμβαση υπεγράφη στις 14 Ιανουαρίου του 2013 και τα έργα ξεκίνησαν και πάλι με καθυστέρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω αντιδράσεων κατοίκων και εμπόρων της περιοχής.

    Η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα διαφέρει από τις υπάρχουσες γραμμές καθώς θα αποτελείται από μία μονή κυκλική γραμμή μήκους 5,4 χλμ. που θα ακολουθεί τη διαδρομή: Νέο Φάληρο – Μικράς Ασίας – Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου Α΄ – Λιμάνι – Εθν. Αντιστάσεως – Ομ. Σκυλίτση – Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι 12 στάσεις της διαδρομής θα είναι οι εξής: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μ. Ασίας, Γ. Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Ακτή Ποσειδώνος, Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντάγματος, Ανδρούτσου και Ομηρίδου Σκυλίτση.

    Η μονή γραμμή αναμένεται όμως να δημιουργήσει και προβλήματα καθώς ενώ για παράδειγμα η μετακίνηση από την Ευαγγελίστρια προς το Δημοτικό Θέατρο θα είναι εύκολη, η αντίστροφη διαδρομή θα είναι αδύνατη χωρίς κάποιος να κάνει το γύρο του Πειραιά και να αλλάξει στάση και συρμό ώστε να επιστρέψει και πάλι στην Ευαγγελίστρια. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή το Τραμ θα είναι πιο αργό (και ακριβό) από το περπάτημα. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό πάντως,  η λειτουργία της επέκτασης του Τραμ υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 15.000 σε ημερήσια βάση.

    Ετοιμάζεται η επέκταση στο κέντρο της Αθήνας με 11 στάσεις

    Εκτός από το κέντρο του Πειραιά, το Τραμ επεκτείνεται σύντομα και στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια του προγράμματος Rethink Athens που περιλαμβάνει και την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστήμιου και την ανάπλαση της πλατείας Ομόνοιας. Ο διαγωνισμός για την επέκταση αναμένεται μέσα στο 2014.

    Η επέκταση από το Σύνταγμα ως την Πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Άρεως) θα έχει μήκος 2,2 χλμ και θα γίνεται διαμέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου, και Πατησίων. Αν και αρχικά προβλεπόταν να κατασκευαστούν 4 μόνο στάσεις,  ο αριθμός του αυξήθηκε ευτυχώς στις 11 ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η πλέον κεντρική περιοχή της Αθήνας. Οι στάσεις θα είναι οι εξής: Αφετηρία (Αμαλίας και Οθωνος), Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίου και Αμερικής, Στάση Τριλογίας, Πλατεία Δικαιοσύνης, Στάση ΡΕΞ,  Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, Πανεπιστημίου και Πατησίων, Στάση Πολυτεχνείου, Μάρνη και Πατησίων, Πλατεία Αιγύπτου.

    Προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια 25 νέων σύγχρονων συρμών Τραμ που θα είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των επεκτάσεων. Ο διαγωνισμός έλαβε την προηγούμενη βδομάδα την τρίτη παράταση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 14 Απριλίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 66.250.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ), ενώ η προμήθεια των συρμών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 940 ημερών (31,5 μήνες), σίγουρα δηλαδή μετά την παράδοση της επέκτασης προς τον Πειραιά.

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 
 

Διαβάστε Περισσότερα