Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Έρευνα Athens Transport 2014 – Μέρος Ά

Share

    Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Συνολικά, 936 άτομα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τον προηγούμενο μήνα. Αν και δεν πρόκειται για επιστημονική έρευνα, ο μεγάλος αριθμός των απαντήσεων συμβάλει στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

    Σε αυτό το πρώτο μέρος θα δούμε απαντήσεις σχετικά με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, το κόμιστρο και τις προηγούμενες αλλά και επερχόμενες αλλαγές στις τιμές και το είδος των εισιτηρίων, την εισιτηριοδιαφυγή, τις απεργίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, τις επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, και τη συμβολή της τεχνολογίας στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Δείτε το δεύτερο μέρος της έρευνας, με την αναλυτική αξιολόγηση κάθε μέσου

    (Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε εικόνα μπορείτε να τη μεγεθύνετε)

    1. Χρήση των συγκοινωνιών της Αθήνας

    Screenshot (371)

    To 29% όσων απάντησαν, δηλώνουν πως πραγματοποιούν περισσότερες από 14 μετακινήσεις κάθε βδομάδα, δηλαδή τουλάχιστον 2 την ημέρα. Παρόμοιο ποσοστό δηλώνει πως πραγματοποιεί από 10 έως 14 διαδρομές, ενώ 24% δηλώνει πως πραγματοποιεί από 5 έως και 10 διαδρομές. Το 14% όσων απάντησαν, πραγματοποιούν έως και 4 διαδρομές ανά βδομάδα.

    Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%), χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες το ίδιο σε σχέση με πέρυσι. Το 33% περισσότερο από πέρυσι ενώ μόλις το 14% τις χρησιμοποιεί λιγότερο σχέση με πέρυσι.

    Για το 75%, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελούν κύρια επιλογή μετακίνησης, για το 15% είναι εναλλακτική επιλογή ενώ το 13% δηλώνει ότι συνδυάζει διάφορα μέσα, δημόσια και μη. Εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, το 41% δηλώνει πως χρησιμοποιεί ΙΧ αυτοκίνητο, 11% ταξί, 4% μηχανή και 3% ποδήλατο. Πολύ σημαντικό είναι το ποσοστό όσων δεν χρησιμοποιούν κανένα άλλο μέσο πλην των μέσων μαζικής μεταφοράς (39%).

    Οι αναγνώστες του Athens Transport είναι κατά κύριο λόγο άτομα που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας καθημερινά ή έστω σε συχνή βάση. Για αυτό το λόγο τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να γενικευτούν για το σύνολο των Αθηναίων.

     

    2. Χρήση κομίστρου για μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας
    Screenshot (373)

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) χρησιμοποιεί μηνιαία κάρτα για τις μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας. Το υψηλό ποσοστό δικαιολογείται από το μεγάλο αριθμό μετακινήσεων που πραγματοποιούνται όπως είδαμε προηγουμένως. Το 31% χρησιμοποιεί ενιαίο εισιτήριο, ενώ το 7% ετήσια κάρτα. Πολύ χαμηλή είναι προς το παρόν η διείσδυση των νέων προϊόντων κομίστρου, του εισιτηρίου 5 ημερών καθώς και των τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων καρτών που χρησιμοποιούνται από το 1% των ερωτηθέντων. Τέλος ποσοστό 3% δηλώνει πως δεν πληρώνει εισιτήριο.

    Το 61% των ερωτηθέντων είναι δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου και το 36% δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου.

     

    3. Αλλαγές στο κόμιστροScreenshot (374)

    Οι αλλαγές στη διάρκεια και τις τιμές των εισιτηρίων και καρτών που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 χαρακτηρίζονται ως θετικές για το 67% των ερωτηθέντων. Το 21% τις κρίνει ως αρνητικές, ενώ το 10% ως αδιάφορες ή δεν έχει γνώμη για αυτές.

     

    4. Νέοι τρόποι πληρωμής κομίστρου

    Screenshot (375)

     

    Όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής εισιτηρίων που θα δούμε να τίθενται σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες και χρόνια, γίνονται αποδεκτοί σε διαφορετικό βαθμό. Το 63% δηλώνει ότι θα το ενδιέφερε η αγορά εισιτηρίων μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (θερμικό εισιτήριο), ενώ το 27% δεν ενδιαφέρεται.

    Ακολουθούν η χρήση προπληρωμένης πλαστικής κάρτας (τύπου Oyster card) με το 47% να ενδιαφέρεται, το 26% να μην ενδιαφέρεται, και το 16% ίσως να ενδιαφέρεται, η χρήση πιστωτικής κάρτας ανέπαφων συναλλαγών (contactless) με το 35% να μην ενδιαφέρεται, το 32% να ενδιαφέρεται και το 20% ίσως να ενδιαφέρεται, και τέλος, η χρήση πιστωτικής κάρτας για την αγορά εισιτηρίων και καρτών από τα εκδοτήρια με το 40% να μην ενδιαφέρεται, το 32% να ενδιαφέρεται και το 21% ίσως να ενδιαφέρεται.

    Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα εκδοτήρια της ΟΣΥ δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα εκδοτήρια του μετρό. Μέσα στο 2015 αναμένεται και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η αγορά εισιτηρίων (e-voucher), ενώ η αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από πλαστικές κάρτες, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση πυλών εισόδου στο μετρό, αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση μέσα στο 2016 (αν και ο κ. Χρυσοχοΐδης το υποσχόταν για το 2014). Η υπογραφή της σύμβασης για το έργο αυτό εκκρεμεί εδώ και μήνες ενώ θα απαιτηθούν 2 χρόνια προετοιμασίας από τη στιγμή της υπογραφής.

     

    5. Εισιτηριοδιαφυγή και έλεγχοι εισιτηρίων

    Screenshot (377)

     

    Το 70% θεωρεί πως η εισιτηριοδιαφυγή είναι ένα πρόβλημα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ το 22% έχει αντίθετη άποψη. To 30% δηλώνει πως δίνει το ακυρωμένο εισιτήριο σε άλλους επιβάτες ενώ το 62% πως όχι. Οι μισοί εξ’ αυτών επειδή δεν χρησιμοποιούν εισιτήριο και οι άλλοι μισοί καθώς θεωρούν πως δεν είναι σωστό.

    Όσον αφορά τους ελέγχους εισιτηρίων, το 57% κρίνει πως δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι. Το 26% πιστεύει πως γίνονται αρκετοί έλεγχοι ενώ το 7% πως γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από όσους χρειάζονται.

     

    6. Προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας  

     

    Screenshot (378)

     

     

    Το 38% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο και πιστεύει ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας οδεύει προς το καλύτερο. Το 35% απαντά πως η κατάσταση παραμένει ίδια, ενώ το 22% λέει πως η κατάσταση οδεύει προς το χειρότερο. Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες, περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσαν τα εξής: «δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια» (71%), «δεν τηρούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια» (65%), «δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση» (43%), «δεν καλύπτεται επαρκώς η περιοχή/διαδρομή που με ενδιαφέρει» (37%), «πολλοί επιβάτες δεν πληρώνουν εισιτήριο» (37%), «δεν με εξυπηρετεί το ωράριο λειτουργίας» (35%), «υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας» (34%) και «οι μετακινήσεις είναι αργές» (33%). Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν: «γίνονται συχνά απεργίες» (32%), «το εισιτήριο είναι ακριβό» (28%), «οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο» (26%), και «δεν αισθάνομαι ασφάλεια κατά τη μετακίνηση (20%)».

    7. Απεργίες στις συγκοινωνίες

     

    Screenshot (379)

    Όσον αφορά τις απεργίες που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, το 19% συμφωνεί με τις απεργίες αυτές ενώ το 50% αν και συμφωνεί με τα αιτήματα των απεργών, διαφωνεί με τις απεργίες. Μόνο το 16% διαφωνεί και με τις απεργίες και με τα αιτήματα των απεργών. Ποσοστό 12% απάντησε πως δε γνωρίζει.

    Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ τον περασμένο Ιούλιο μετά από ενάμιση χρόνο, που επέτρεψε την πραγματοποίηση απεργιών στα μέσα σταθερής τροχιάς ήταν σωστή απόφαση, ενώ το 19% απάντησε πως ήταν λάθος απόφαση. Το 37% απάντησε πως δε γνωρίζει.

     

    8. Ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών

    Screenshot (380)

     

    Το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει πως διαφωνεί με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ποσοστό που συμφωνεί είναι 16% ενώ ένα 34% συμφωνεί με επιφυλάξεις. 18% απάντησε πως δε γνωρίζει.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής ιδιωτικοποίησης κάποιου άλλου μέσου, το 40% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 11% συμφωνεί, ενώ το 32% συμφωνεί με επιφυλάξεις.

     

    9. Επεκτάσεις μέσων σταθερής τροχιάς

    Screenshot (381)

    Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή είναι η επέκταση του μετρό η οποία πρέπει να κατασκευαστεί πρώτη σύμφωνα με το 32% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η επέκταση της γραμμής 2 από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα (15%), το τμήμα Γουδή – Μαρούσι της γραμμής 4 (13%), και με μικρότερα ποσοστά η επέκταση Ανθούπολη – Ίλιον της γραμμής 2 και ο κλάδος Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη της γραμμής 4 (από 8%), και η επέκταση Κηφισιά – Νέα Ερυθραία της γραμμής 1.

    Στις επεκτάσεις του Τραμ, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επέκταση Σύνταγμα – Πανεπιστημίου – Πλατεία Αιγύπτου σύμφωνα με το 19% των ερωτηθέντων (που όπως φαίνεται όμως θα καθυστερήσει), και στη συνέχεια στη γραμμή Σταθμός Λαρίσης – Αλεξάνδρας – Γουδή (16%), Πειραιάς – Κερατσίνι – Πέραμα (15%), Ελληνικό – Αργυρούπολη (9%) και Πειραιάς – Καλλίπολη (4%). Περίπου ένας στους 3 (34%), απάντησαν «Άλλη επέκταση / Καμία επέκταση / Δεν ξέρω».

     

    10. Διαδικτυακή παρουσία Συγκοινωνιών Αθηνών

    Screenshot (382)

    Ποσοστό 37% δηλώνει πως είναι ούτε πολύ, ούτε λίγο ικανοποιημένο από τη διαδικτυακή παρουσία των Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και τις ιστοσελίδες tfa.gov.gr, oasa.gr, stasy.gr και osy.gr. Ποσοστό 32% είναι ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο, ενώ ποσοστό 21% είναι ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο.

    Το να υπάρχει παρουσία των Συγκοινωνιών Αθηνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «πολύ σημαντικό» για το 45% των ερωτηθέντων, «αρκετά σημαντικό» για το 32%, «λίγο σημαντικό» για το 12%, και «καθόλου σημαντικό» για το 6%.

     

    11. Wifi και τηλεματική

     

    Screenshot (384)

     

    Το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η παροχή wifi εντός των σταθμών του Μετρό και εντός λεωφορείων είναι «πολύ σημαντική». Ποσοστό 36% απαντά πως είναι «αρκετά σημαντική». «Λίγο σημαντική» είναι για το 17% και «καθόλου σημαντική» για το 6% των ερωτηθέντων.

    Τέλος, το 78% απαντά πως θα χρησιμοποιήσει σίγουρα την εφαρμογή της τηλεματικής που θα ενημερώνει για την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου μέσω υπολογιστή και κινητών τηλεφώνων. Το 16% απαντά πως ίσως την χρησιμοποιήσει, ενώ το 3% δε νομίζει ότι θα τη χρησιμοποιήσει. Η πλήρη λειτουργία της τηλεματικής για τα λεωφορεία και τρόλεϊ αναμένεται ως το τέλος του 2015.

     

    Δείτε το δεύτερο μέρος της έρευνας, με την αναλυτική αξιολόγηση κάθε μέσου

 
 

Διαβάστε Περισσότερα