Andrea Bonetti/Συγκοινωνίες Αθηνών
Το 2014, που σιγά σιγά φτάνει στο τέλος του, ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αν και πολλά προβλήματα παραμένουν βαθιά ριζωμένα, είχαμε επίσης και αρκετές ελπιδοφόρες εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η (αν και όχι συντριπτική) πλειοψηφία όσων απάντησαν στην ετήσια έρευνά μας, πιστεύουν πως η κατάσταση φέτος βελτιώθηκε σε σχέση με πέρυσι.
Είναι λογικό επομένως ο πήχης να έχει ανέβει ψηλά και να περιμένουμε πολλά περισσότερα από το 2015. Καθώς το blog αυτό θα παραμείνει δυστυχώς ανενεργό για το μεγαλύτερο μέρος της νέας χρονιάς, αντί ανασκόπησης, ετοιμάσαμε μία λίστα με ό,τι θα θέλαμε να φέρει η νέα χρονιά για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Έτσι όταν επιστρέψουμε προς το τέλος του 2015, θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τι από αυτά έχει γίνει πραγματικότητας και τι όχι.
Να λοιπόν τι περιμένουμε το 2015:
1. Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Η έλλειψη προσωπικού είναι κατά τη γνώμη μας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συγκοινωνίες της Αθήνας. Αν και ο σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προχωρήσει σε εξαγγελίες για προσλήψεις ήδη από τα μέσα του 2014, ούτε ένα άτομο δεν έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα. Ας ελπίσουμε αυτό το ζήτημα να λυθεί μέσα στη νέα χρονιά.
2. Μετακινήσεις με μειωμένο εισιτήριο για ανέργους: Η προσθήκη των ανέργων στη λίστα των δικαιούχων μειωμένου κομίστρου θα ήταν μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη, με την προϋπόθεση βέβαια της εύρεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη του κόστους της παροχής αυτής.
3. Συνέχιση της αναδιοργάνωσης Λεωφορείων και Τρόλεϊ: Ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ σε όλη την Αθήνα μετά από κυκλοφοριακή μελέτη έχει ξεκινήσει ήδη και πρόκειται να συνεχιστεί και μέσα στο 2015. Εξίσου σημαντικό όμως είναι δοθεί βάρος και στη συχνότητα των δρομολογίων αυτών. Ρεαλιστικά δρομολόγια τα οποία θα τηρούνται από τους οδηγούς.
4. Αναβάθμιση της γραμμής του ΗΣΑΠ: Ως γνωστόν, η γραμμή του ΗΣΑΠ αποτελεί το φτωχό συγγενή του Μετρό. Αυτό αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση των αναγνωστών του Athens Tranport. Πού υστερεί η γραμμή 1 σε σχέση με τις γραμμές 2 και 3; Ωράριο λειτουργίας (δεν γίνεται παράταση κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ), καθαριότητα, ασφάλεια, και συχνότητα δρομολογίων, μεταξύ άλλων.
5. Ολοκλήρωση της τηλεματικής για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Το 2014 είδαμε την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της τηλεματικής με τις πρώτες 10 «έξυπνες στάσεις». Μέχρι το τέλος του 2015 αναμένουμε οι στάσεις να γίνουν 1000 και να τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα και οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που θα ενημερώνουν για το πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο από κάθε στάση.
6. Πρόοδο στο έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Ένα ακόμη έργο που περιμένουμε εδώ και χρόνια. Οι υπογραφές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο έπεσαν πριν από λίγες μέρες και τώρα περιμένουμε τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Ηλεκτρονικό εισιτήριο και μπάρες στο μετρό βέβαια δεν πρόκειται να δούμε φέτος αλλά στο τέλος του 2016, στην καλύτερη περίπτωση.
7. Βελτίωση και προώθηση της εφαρμογής αγοράς εισιτηρίων μέσω smartphone: Η εφαρμογή που έκανε την εμφάνισή της πριν λίγες μέρες έχει καλές προοπτικές ωστόσο χρειάζεται βελτιώσεις (ανάμεσά τους και τη δυνατότητα αγοράς μηνιαίων καρτών μέσω αυτής). Ελπίζουμε οι Συγκοινωνίες Αθηνών να την προωθήσουν και να μην ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό.
8. Επέκταση των πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας σε όλα τα εκδοτήρια: Η τοποθέτηση τερματικών πραγματοποίησης πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών ξεκίνησε από τα εκδοτήρια της ΟΣΥ μέσα στο 2014. Ελπίζουμε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα τα δούμε σε όλους τους σταθμούς του Μετρό.
9. Επέκταση του wifi σε σταθμούς Μετρό και Λεωφορεία: Η δοκιμαστική λειτουργία του wifi σε σταθμούς του Μετρό και σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ ξεκίνησε στα τέλη του 2013. Το Υπουργείο Υποδομών στη συνέχεια εξήγγειλε την επέκταση του σταδιακά «παντού» (εντός 1200 λεωφορείων και σε όλους τους σταθμούς του Μετρό), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε το δίκτυο να επεκτείνεται μέσα στο 2015.
10. Συνέχιση των έργων Μετρό και Τραμ χωρίς προβλήματα: Τα έργα για την επέκταση Μετρό και Τραμ στον Πειραιά βρίσκονται σε καλό σημείο και προς το παρόν δεν έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα τα οποία θα τα έβαζαν σε κίνδυνο. Αν και ο αρχικός στόχος για ολοκλήρωση της επέκτασης του Τραμ το τέλος του 2015 δεν φαίνεται να μπορεί να πιαστεί, ελπίζουμε τα έργα να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και αυτή τη χρονιά.
11. Περισσότερα έργα: Μία σειρά έργων που έχουν μείνει στο συρτάρι αναμένουν την τύχη τους. Υπάρχει ελπίδα να τα δούμε να προωθούνται μέσα στο 2015; Για πολλά από αυτά πολύ δύσκολα, ειδικά αν η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει πως είναι κατά των επενδύσεων. Ανάμεσα στα έργα που περιμένουμε πάντως είναι: η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό, η ανάπλαση της Πανεπιστημίου και επέκταση του Τραμ ως την πλατεία Αιγύπτου, η μεταφορά του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων από τον Κηφισό και τη Λιοσίων στον Ελαιώνα, η επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς του ΗΣΑΠ και η κατασκευή του σταθμού Καμίνια και άλλα.
12. Βελτίωση του Προαστιακού: Τα τελευταία χρόνια π Προαστιακός της Αθήνας απαξιώθηκε εντελώς, ωστόσο τώρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλει να τον βελτιώσει. Αποκατάσταση βλαβών, καθαριότητα, πληροφόρηση επιβατών, λειτουργία της ηλεκτροκίνησης ως την Αθήνα θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα του μέσου. Μπορούν όλα αυτά να γίνουν μέσα στο 2015; Μάλλον δύσκολα, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε.
13. «Μία πόλη, ένα δίκτυο» στην πράξη: Το branding των Συγκοινωνιών Αθηνών έκανε την εμφάνισή του φέτος το καλοκαίρι, αλλά μέχρι και η σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας δεν έχουν μία ενιαία εικόνα. Διαφορετικές ώρες λειτουργίας, χρεώσεις (ο Προαστιακός ακολουθεί ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική), ιστοσελίδες κ.λπ. Βέβαια προφανώς απαιτείται χρόνος για κάτι τέτοιο και ελπίζουμε να δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται μέσα στο 2015.
14. Να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν: Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης (ανεξαρτήτως κομμάτων που την απαρτίζουν) αλλάζουν και τα δεδομένα για τις συγκοινωνίες. Παρόλα τα προβλήματα, η αλήθεια είναι πως οι συγκοινωνίες της Αθήνας σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Τα ελλείμματα έχουν μειωθεί ή εξαλειφθεί χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές των εισιτηρίων (αλλά έχοντας μάλιστα μειωθεί πριν λίγους μήνες), τα έσοδα έχουν αυξηθεί, και η πλειονότητα των επιβατών αναγνωρίζει πως η κατάσταση βελτιώνεται. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφύγουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν των ελλειμμάτων, των κομματικών προσλήψεων, των αποφάσεων χωρίς να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και των παροχών χωρίς αντίκρισμα.
15. Και τέλος, ελπίζουμε η ετήσια έρευνά μας στα τέλη του 2015 να έχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και να δείξει πως το 2015 θα είναι ένα ακόμα έτος βελτίωσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πόλης μας.
Εύχομαι σε όλους ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο 2015!