- Παλατιανή, στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας
- Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, και
- Άγιος Νικόλαος, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθίας
Είναι δυνατόν το Μετρό της Αθήνας να έχει ταυτόχρονα δύο σταθμούς με το ίδιο όνομα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια αν τα σχέδια της Αττικό Μετρό για την επέκταση των γραμμών του δικτύου προχωρήσουν ως έχουν.
Πρόκειται για την επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό μελέτη. Φαίνεται πως η θέση των τριών σταθμών της επέκτασης έχει οριστικοποιηθεί, ενώ στην τελευταία έκδοση του χάρτη της Αττικό Μετρό εμφανίζονται και τα ονόματα των νέων σταθμών. Αυτοί είναι:
Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχει ήδη σταθμός με το όνομα Άγιος Νικόλαος, στη γραμμή του ηλεκτρικού, η οποία σήμερα είναι η γραμμή 1 του Μετρό. Το ερώτημα είναι αν η Αττικό Μετρό ξέχασε την ύπαρξη του σταθμού του ηλεκτρικού ή αν εσκεμμένα θα προχωρήσει σε αυτή την ονοματοδοσία. Κατά τη γνώμη μας θα ήταν μία κωμικοτραγική ενέργεια που θα οδηγήσει σε σύγχυση των επιβατών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τοπική γεωγραφία της Αττικής.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το γεγονός ότι για πολλοστή φορά θα δοθεί σε σταθμό του Μετρό (και μάλιστα τερματικό) το όνομα αγίου της εκκλησίας, κάτι που όπως γράψαμε και πριν από ακριβώς 2 χρόνια, αποτελεί αγαπημένη πρακτική της Αττικό Μετρό.
Πάντως σε πολλές περιπτώσεις τα ονόματα σταθμών του Μετρό αλλάζουν κατά τη φάση κατασκευής τους για διάφορους λόγους. Έτσι ο σταθμός Χαϊδάρι έγινε Αγία Μαρίνα, ο σταθμός Πεντάγωνο έγινε Εθνική Άμυνα, και ο σταθμός Ακαδημία έγινε Πανεπιστήμιο (αν και τώρα προβλέπεται γειτονικός σταθμός της γραμμής 4 με το όνομα Ακαδημία). Ας ελπίσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση το λάθος της Αττικό Μετρό θα διορθωθεί μελλοντικά.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει ήδη στο Τραμ (και τι ειρωνεία, οι εμπλεκόμενοι σταθμοί έχουν πάλι ονόματα αγίων) το οποίο ανήκει στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της ΣΤΑΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κοινά ονόματα σταθμών Μετρό και Τραμ εκτός αν πρόκειται για σταθμούς μετεπιβίβασης, όπως πχ στο Σύνταγμα.
.@athenstransport Και στον ΟΣΕ θα υπάρχουν σε λίγο δυο Άγ. Στέφανοι, το Οίον και η Καλλιπεύκη.
— SV1XV (@sv1xv) January 4, 2016
Αλλά και στο δίκτυο του ΟΣΕ σε λίγους μήνες θα υπάρχει σταθμός «Άγιος Στέφανος» στο τμήμα μεταξύ Τιθορέας και Δομοκού, όταν υπάρχει ήδη σταθμός «Άγιος Στέφανος» στην Αττική. Και πάλι (τι έκπληξη!) πρόκειται για σταθμούς με όνομα αγίου. Σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον οι δύο σταθμοί θα έχουν απόσταση μεγαλύτερη από λίγα χιλιόμετρα.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Αττικό Μετρό είναι να αλλάξει το όνομα του σταθμού όσο είναι νωρίς καθώς, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, αν αυτό μπει μέσα σε επίσημες ανακοινώσεις οποιαδήποτε αλλαγή θα συναντήσει αντιδράσεις τόσο από την εκκλησία, όσο και από πολιτικούς παράγοντες.