Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 στα δρομολόγια του Τραμ λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης του Δήμου Γλυφάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. τα δρομολόγια στη Γραμμή 7 του Τραμ “Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά” από τις 17:00 έως τις 24:00 θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση “Παλαιό Δημαρχείο” (Π. Δημαρχείο –...

Το Αθήνα – Αεροδρόμιο με Μετρό είναι πιο ακριβό από το Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο

Share

    proastiakos_550_308

    Μετά τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας, φτάσαμε ένα κομβικό σημείο, άκρως χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2016, σε πολλές περιπτώσεις, το αεροπορικό εισιτήριο από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη θα κοστίζει φθηνότερα από το εισιτήριο του Μετρό για το αεροδρόμιο.

    Ενώ η μετάβαση από το κέντρο της πόλης προς το Ελευθέριος Βενιζέλος με το μετρό θα στοιχίζει 10 ευρώ (από 8 ευρώ σήμερα), η γνωστή αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους, χάρη στην οποία οι αεροπορικές μεταφορές στην Ελλάδα απέκτησαν και πάλι ανοδική πορεία, διαθέτει εισιτήρια προς Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από μόλις 9,99 ευρώ.

    Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, μπορεί κανείς να μετακινηθεί από το κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο του Χίθροου με το μετρό μέσα σε 50 λεπτά πληρώνοντας 5,70 λίρες ή 7,45 ευρώ. Αυτή βέβαια είναι η τιμή για τους περιστασιακούς χρήστες που θα αγοράσουν ένα απλό εισιτήριο· οι κάτοχοι Oyster card έχουν χαμηλότερη χρέωση για όλες τις διαδρομές. Στη Μαδρίτη, το εισιτήριο του μετρό για το αεροδρόμιο κοστίζει 5 ευρώ, ενώ στον πιο κοντινό ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, την Κωνσταντινούπολη, το ταξίδι μίας ώρας με το μετρό από το αεροδρόμιο Ατατούρκ προς το κέντρο της πόλης κοστίζει περίπου 2,50 ευρώ.

    Εκεί βέβαια μπαίνει και το ερώτημα: τι προτιμάμε, να ακριβύνει το ενιαίο εισιτήριο για κάθε μετακίνηση στην Αθήνα ή να ακριβύνει μόνο το εισιτήριο για το αεροδρόμιο; Το δίλημμα αυτό όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Και αυτό επειδή τα αεροπορικά ταξίδια, εσωτερικού ή εξωτερικού, είτε για τουρισμό είτε για επαγγελματικούς λόγους δεν πρέπει εν έτει 2016 να αντιμετωπίζονται ως τεκμήριο από την κυβέρνηση. Επιπλέον, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ο τουρισμός να παραμείνει ανταγωνιστικός και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυξήσεων σε εισιτήρια για συγκοινωνίες ή για είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

    Δυστυχώς, οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις προς το Αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι πάντα αρκετά ακριβές και για έναν άλλο λόγο. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του αεροδρομίου έχει την ατυχία (ή τύχη, όπως το βλέπει κανείς) να ανήκει ιδιοκτησιακά στην εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έτσι, τόσο η ΣΤΑΣΥ (μετρό), όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (προαστιακός) πληρώνουν έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για τη χρήση του σταθμού του αεροδρομίου, ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών που διακινούν.

    Θα έχει ενδιαφέρον να βλέπαμε στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί η επιβατική κίνηση από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας μέσω μετρό, προαστιακού (προς το παρόν εκεί το εισιτήριο παραμένει 8 ευρώ) και λεωφορείων (το εισιτήριο αυξάνεται και εδώ από 5 σε 6 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, το εισιτήριο του Μετρό προς το αεροδρόμιο μόλις αναβαθμίστηκε από «ακριβό» σε «πανάκριβο» και δεν υπάρχει καμία πειστική δικαιολογία για αυτό.

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα