Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι επιθέσεις κουκουλοφόρων σε σταθμούς του Μετρό, σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος

Share

    Ενημέρωση 13/3:

    Νέα επίθεση κουκουλοφόρων σε σταθμό του Μετρό είχαμε το βράδυ του Σαββάτου, μία μόλις μέρα μετά την επίθεση στο σταθμό του Κεραμεικού. Γύρω μετά τις 11:00 το βράδυ, 30 περίπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βαριοπούλες στο σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, καταστρέφοντας μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, ακυρωτικά μηχανήματα και τζαμαρίες, ενώ έγραψαν και συνθήματα με σπρέι. Για μία ακόμα φορά κανένας δεν εντοπίστηκε από την αστυνομία.

    Αν χτες ρωτούσαμε πως είναι δυνατό ο σταθμός με τη μεγαλύτερη κίνηση τις μεταμεσονύχτιες ώρες να παραμένει αφύλακτος, η ερώτηση της ημέρας είναι πως είναι δυνατό ο σταθμός με τη δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση να παραμένει αφύλακτος 24 ώρες μετά από την επίθεση στον Κεραμεικό. Για ποιο λόγο η ΣΤΑΣΥ δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία του επιβατικού κοινού, των υπαλλήλων της και της δημόσιας περιουσίας;

    —————————————————————————————–

    1

    Άλλο ένα περιστατικό που επαναφέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα με την ασφάλεια στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς είχαμε χτες το βράδυ. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 6 άτομα φορώντας κουκούλες εισέβαλαν στο σταθμό Μετρό του Κεραμεικού, απομάκρυναν τον σταθμάρχη με απειλές και στη συνέχεια προξένησαν ζημιές με ρόπαλα σε 6 αυτόματους πωλητές εισιτηρίων, 6 ακυρωτικά μηχανήματα, 2 ΑΤΜ και στη τζαμαρία του σταθμαρχείου. Στη συνέχεια, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με σπρέι, πέταξαν φέιγ βολάν, και έφυγαν ανενόχλητοι. Η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει κανέναν.

    Το ερώτημα είναι, πώς είναι δυνατόν να μένει αφύλακτος ο σταθμός με τη μεγαλύτερη κίνηση κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες;

    Το περιστατικό αυτό όσο «μεμονωμένο» και να είναι, πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση για την ασφάλεια στο Μετρό. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για περιστατικά κλοπών εντός των συρμών του Μετρό, ιδιαίτερα στη γραμμή του ΗΣΑΠ. Αν και οι πορτοφολάδες ποτέ δεν έλειψαν από το μετρό, υπάρχουν ενδείξεις για δράση συμμορίας που εκμεταλλεύεται το συνωστισμό σε κεντρικούς σταθμούς για να προχωρήσει σε κλοπές πορτοφολιών. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, οι επαγγελματίες επαίτες απολαμβάνουν ένα καθεστώς άτυπης ασυλίας, αν και επισήμως η δράση τους απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας.

    2

    Σύμφωνα με έγγραφα της ΣΤΑΣΥ τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι εγκαταστάσεις του μετρό φυλάσσονται με τεχνητά μέσα (1.032 κάμερες) και με ανθρώπινο δυναμικό, όπως 13 άτομα από το προσωπικό της, 83 υπάλληλους security που εργάζονται σε βάρδιες και έως 100 ειδικούς φρουρούς που παρέχει η αστυνομία. Προφανώς ο αριθμός των ειδικών φρουρών αναφέρεται σε απόλυτο αριθμό και όχι σε βάρδιες και κάτι μας λέει πως είναι παρατραβηγμένος. Η μόνη εμφανής παρουσία της αστυνομίας είναι στον σταθμό του Συντάγματος ενώ οι υπόλοιποι 60 σταθμοί του δικτύου φυλάσσονται από προσωπικό εταιριών security, πιο διακριτικά και από κατάστημα της Ερμού.

    Πρόσφατα, δημοσιεύματα του τύπου ανέφεραν πως οι νέες διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων δεν πρόκειται να ανανεώσουν τις συμβάσεις με τις εταιρίες security, με αφορμή το ρατσιστικό περιστατικό στο σταθμό της Κηφισιάς.  Σύμφωνα με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ κ. Βόγκα, «η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο για αύξηση του αριθμού των ειδικών φρουρών», ενώ προσανατολίζεται «στην αύξηση του αριθμού εργαζομένων της που θα απασχολούνται με την ασφάλεια – προστασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αύξηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων της». Καθώς η ΣΤΑΣΥ σήμερα προφανώς  και δεν έχει πλεόνασμα προσωπικού, η μόνη λογική εξήγηση είναι πως μετά την έλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέρος του προσωπικού που μέχρι σήμερα απασχολείται σε εκδοτήρια, θα ασχοληθεί με την ασφάλεια στους χώρους του Μετρό. Το κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό θα το δούμε στο μέλλον.

    3

    Το 2015, η ΣΤΑΣΥ έδωσε αμοιβή μισού εκατ. ευρώ στην ΕΛΑΣ για την παροχή ασφάλειας στους χώρους του Μετρό, και πολλά περισσότερα σε ιδιωτικές εταιρείες security. Κατά τη γνώμη μας, οι χώροι του Μετρό δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολυκατάστημα που πρέπει να πληρώσει για να αγοράσει υπηρεσίες ασφάλειας. Με τον ίδιο τρόπο που η παροχή υπηρεσιών της τροχαίας στους αυτοκινητόδρομους είναι δεδομένη, το ίδιο δεδομένη έπρεπε να ήταν η παροχή υπηρεσιών της Αστυνομίας μέσα στο μετρό. Δυτικές χώρες έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα με τη σύσταση σωμάτων συγκοινωνιακής αστυνομίας, κάτι που η σημερινή τουλάχιστον κυβέρνηση έχει απορρίψει.

    Μέχρι να βρεθεί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της ασφάλειας, η ΣΤΑΣΥ θα συνεχίσει δυστυχώς να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε εταιρείες security αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ. για υπηρεσίες χωρίς αντίκρισμα.

    Φωτογραφίες: newsbeast.gr

 
 

Διαβάστε Περισσότερα