- Για την πλήρη λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση εξοπλισμού σε όλα τα λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια. Ως τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, είχε τοποθετηθεί εξοπλισμός σε 1800 λεωφορεία σε σύνολο 2000).
- Παράλληλα, συνεχίζεται η εγκατάσταση και η σύνδεση με το δίκτυο των «έξυπνων στάσεων». Μέχρι τις αρχές του μήνα είχαν εγκατασταθεί 700 σε σύνολο 1000.
- Εκκρεμεί η κυκλοφορία των εφαρμογών της τηλεματικής για Android, iPhone, και Windows Phone κινητά.
- Για να εμφανίζεται ένα λεωφορείο στο σύστημα, πρέπει 1) να έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της τηλεματικής σε αυτό και 2) ο οδηγός να τον έχει ενεργοποιήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για «δρομολόγιο φάντασμα» που δεν εμφανίζεται στο σύστημα. Έτσι μία στάση μπορεί να εμφανίζει την ώρα άφιξης του μεθεπόμενου δρομολογίου αν το επόμενο δεν εμφανίζεται στο σύστημα.
- Επιπλέον, για να εμφανίζεται ένα λεωφορείο, πρέπει να έχει ξεκινήσει από την αφετηρία (ή το τέρμα). Έτσι, στάσεις που είναι κοντά στην αφετηρία θα εμφανίζουν το δρομολόγιο μόνο λίγα λεπτά πριν το λεωφορείο περάσει από τη στάση.
- Είναι σχεδόν αυτονόητο πως τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξουν σφάλματα και προβλήματα με το σύστημα. Η επιτυχία της τηλεματικής θα κριθεί από το κατά πόσο αυτά θα επιλυθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε μία εποχή που οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των συγκοινωνιών είναι σπάνιες, η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του συστήματος της τηλεματικής των λεωφορείων της Αθήνας από την επόμενη εβδομάδα, είναι μία αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε πως είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην λειτουργία των λεωφορείων τις τελευταίες δεκαετίες.
Αν αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιβάτες των λεωφορείων, η πιο προφανής απάντηση είναι η αναμονή στις στάσεις. Ακόμα χειρότερη από τον μεγάλο χρόνο αναμονής, είναι η αδυναμία πρόβλεψης του πότε θα περάσει το επόμενο λεωφορείο. Στην τελευταία έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, η αναμονή στις στάσεις και η ενημέρωση και πληροφόρηση των επιβατών καταγράφηκαν ως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα των Λεωφορείων. Η τηλεματική είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος (έστω και μερικής) επίλυσης αυτών των δύο προβλημάτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι το σύστημα της τηλεματικής να συντηρείται συνεχώς, να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθώς η ιδιωτική εταιρεία που δημιούργησε και εγκατέστησε το σύστημα, έχει αναλάβει και τη συντήρησή του για τα επόμενα 10 χρόνια. Από την άλλη μεριά, απαραίτητη είναι και η θέληση από τη μεριά των διοικήσεων και των εργαζόμενων σε ΟΣΥ και ΟΑΣΑ. Για να λειτουργήσει σωστά η τηλεματική, κάθε οδηγός λεωφορείου πρέπει να ανοίγει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του οχήματος, να φροντίζει για την εισαγωγή των σωστών δεδομένων δρομολογίου, και να προχωρά σε διορθώσεις όταν χρειάζεται. Αν θα βοηθήσουν όλοι οι οδηγοί στη λειτουργία της τηλεματικής ή θα βρεθούν κάποιοι που θα μποϋκοτάρουν το σύστημα, θα το δούμε τις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες. Το ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών πάντως έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας της τηλεματικής.
Η τηλεματική των λεωφορείων της Αθήνας έρχεται μετά από αναμονή ετών. Ο διαγωνισμός για το σύστημα της τηλεματικής ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν ξεκίνησε αυτό το blog τον Απρίλιο του 2011. Εννέα εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά 2 μόνο από αυτές κατέθεσαν προσφορές. Τελικά, τον Μάιο του 2013 ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιριών Intrasoft International – Intracom Κατασκευές οι οποίες στη συνέχεια ίδρυσαν την εταιρεία ειδικού σκοπού Advanced Transport Telematics AE. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος αναμενόταν να γίνει μέσα σε 2 χρόνια, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο σημειώθηκε καθυστέρηση που αποδόθηκε στα capital controls.
Αν και η 21η Μαρτίου θα είναι η πρώτη μέρα κανονικής λειτουργίας της τηλεματικής, η πλήρ
ης λειτουργία αναμένεται το νωρίτερο μέσα στον Απρίλιο. Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τις πρώτες μέρες: