Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Τέλη του 2016 θα ληφθεί η απόφαση για τη σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το Μετρό

Share

    greekdude

    instagram.com/greekdude_

    Τέλη του 2016 θα ληφθεί η απόφαση από την Αττικό Μετρό για τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου με το Μετρό. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Θ. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διερεύνησης λύσεων και έχουν επιλεγεί 2-3 πιθανές λύσεις. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν συγκοινωνιακές μελέτες προκειμένου ως το τέλος του χρόνου να επιλεγεί η επέκταση του Μετρό που θα οδεύσει προς μελέτες και υλοποίηση.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, για την επιλογή της επέκτασης του Μετρό που θα κατασκευαστεί, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα συγκοινωνιακά δεδομένα των περιοχών από τις οποίες θα διέλθει. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί περίπου μία δεκαετία προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση.

    Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου αναμένεται μέσα στη χρονιά στεγάζοντας την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή προσελκύοντας 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Όπως έγινε γνωστό τον Ιανουάριο, τα αρμόδια υπουργεία έδωσαν στην Αττικό Μετρό εντολή διερεύνησης του κατά πόσο μπορεί να κατασκευαστεί επέκταση του Μετρό που θα εξυπηρετεί το Κέντρο Πολιτισμού, στα πλαίσια κατασκευής της γραμμής 4.

    Συγκεκριμένα, η επέκταση αφορούσε κλάδο της γραμμής 4 από το κέντρο της Αθήνας προς την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο διαμέσου της λεωφόρου Συγγρού. Είναι άγνωστο αν οι προτεινόμενες λύσεις της Αττικό Μετρό αφορούν παραλλαγή αυτού του κλάδου ή εντελώς διαφορετικές επεκτάσεις. Κατά το παρελθόν έχουν προταθεί διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και κατασκευή υπόγειου κλάδου της γραμμής του ΗΣΑΠ από την Καλλιθέα προς το Δέλτα Φαλήρου. Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Κέντρου Πολιτισμού μέσω του Μετρό αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια της δωρεάς του ιδρύματος.

    Έως ότου υλοποιηθεί η επέκταση του Μετρό, το Κέντρο Πολιτισμού θα εξυπηρετηθεί συγκοινωνιακά μέσω βραχυπρόθεσμων λύσεων που περιλαμβάνουν:

    • Αξιοποίηση της συνδυασμένης χρήσης  του Μετρό με το Τραμ μέσω της ανταπόκρισης στο σταθμό Νέου Φαλήρου, με αναβάθμιση της συνδετήριας ανισόπεδης πεζοδιάβασης που συνδέει Μετρό και Τραμ (κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες κλπ).
    • Δημιουργία ειδικής γραμμής shuttle bus (γραμμή express) για την ταχεία σύνδεση της πλατείας Συντάγματος και του σταθμού Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Πολιτισμού.
    • Βελτιστοποίηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από τη Λεωφόρο Συγγρού προς το Φαληρικό Δέλτα.

    Άγνωστο το μέλλον της γραμμής 4

    Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει για μία ακόμα φορά το μέλλον της γραμμής 4 του Μετρό. Αν και ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης είχε ανακοινώσει την δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της γραμμής από το Άλσος Βεΐκου ως την Ακαδημία μέσα στο καλοκαίρι (με το τμήμα Ακαδημία – Κατεχάκη να ακολουθεί ως το τέλος του χρόνου), η δημοπράτηση είναι στον αέρα καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα χρηματοδότηση για το έργο.

    Ο υπουργός πόνταρε στην εξεύρεση χρηματοδότησης μέσα από το πακέτο Γιούνκερ όμως μόνο 5 σε σύνολο 26 προτεινόμενων έργων του δημοσίου θα λάβουν τη χρηματοδότηση ανάμεσα στα οποία δεν περιλαμβάνεται η γραμμή 4.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα