Αν και στην πράξη θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο, η Αττικό Μετρό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τμηματικής λειτουργίας της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Σε ανακοίνωση που έχει τίτλο «Η Αλήθεια για την πρόοδο των εργασιών του σταθμού ΜΕΤΡΟ της Αγίας Βαρβάρας» η Αττικό Μετρό απαντάει σε ανοιχτή επιστολή του πρώην βουλευτή και δημάρχου της Αγίας Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου ο οποίος κατηγορούσε την δημοτική αρχή του δήμου για αδιαφορία σχετικά με την εξέλιξη των έργων του Μετρό.
Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας ανέφερε πως αν η έξοδος των προϊόντων εκσκαφής του μετροπόντικα γινόταν από την πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού, όπως προέβλεπαν οι μελέτες του Μετρό, ο σταθμός της Αγίας Βαρβάρας θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πριν την ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης ως τον Πειραιά (σ.σ. η τμηματική λειτουργία δεν προβλέποταν ποτέ στις μελέτες του μετρό).
Τώρα όμως, καθώς ο δήμος Κορυδαλλού αντέδρασε στην έξοδο των προϊόντων εκσκαφής από την πλατεία του Κορυδαλλού, τα μπάζα συνεχίζουν να μεταφέρονται στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας αν και ο μετροπόντικας πλησιάζει τα Μανιάτικα, με συνέπεια, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, να εμποδίζεται η ολοκλήρωση του σταθμού. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μίχος αν τα προϊόντα εκσκαφής μεταφέρονταν στον Κορυδαλλό αντί για την Αγία Βαρβάρα ο σταθμός της Αγίας Βαρβάρας θα μπορούσε να λειτουργήσει σε 6 μήνες .
Σε απάντησή της, η Αττικό Μετρό αναφέρει πως το υπουργείο περιβάλλοντος δεν έδωσε την άδεια για την μεταφορά του εργοταξίου αποκομιδής προϊόντων εκσκαφής από την Αγία Βαρβάρα στον Κορυδαλλό μετά από την άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό (σ.σ. αυτό έγινε μετά από αντιδράσεις του δήμου Κορυδαλλού και συνέβαλε στην καθυστέρηση εκκίνησης του μετροπόντικα από τη Νίκαια προς τα Μανιάτικα).
Παρόλα αυτά, η Αττικό Μετρό αναφέρει πως έχει εκπονήσει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να επιτύχει τη μόνιμη μετεγκατάσταση του εργοταξίου μεταφοράς των προϊόντων εκσκαφής στον Κορυδαλλό, με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου αυτή τη φορά, και αναμένει την αδειοδότηση. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό αυτό θα συμβάλει στην απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της σήραγγας νωρίτερα για την έναρξη των εργασιών σιδηροδρομικής επιδομής, ώστε το έργο να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα (σ.σ. πιθανή μεταφορά του εργοταξίου είναι σίγουρο θα επιφέρει νέα καθυστέρηση στην λειτουργία του μετροπόντικα).
Η Αττικό Μετρό καταρρίπτει τον ισχυρισμό του πρώην δημάρχου Αγίας Βαρβάρας πως αν το εργοτάξιο μεταφερθεί ο σταθμός της Αγίας Βαρβάρας μπορεί να λειτουργήσει σε 6 μήνες καθώς δεν έχουν καν αρχίσει οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα αρχιτεκτονικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Αττικό Μετρό επισημαίνει ότι η ύπαρξη του ταινιόδρομου μεταφοράς των μπάζων επηρεάζει μόνο το τελευταίο επίπεδο που βρίσκονται οι πλατφόρμες και όχι όλο τον σταθμό.
Η Αττικό Μετρό τέλος, αναφέρει πως εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε τμήμα του έργου (περιλαμβανομένου του σταθμού Αγία Βαρβάρα) να ετοιμαστεί όσο το δυνατό νωρίτερα αν και αυτό δεν προβλέπεται από τη συμβατική υποχρέωση που προβλέπει την ενιαία παράδοση και λειτουργία όλου του έργου.
Για να γίνει βέβαια αυτό στην πράξη, προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση των εργασιών εκσκαφής από τον μετροπόντικα ως τον Πειραιά (είτε το εργοτάξιο αποκομιδής των μπάζων παραμείνει στην Αγία Βαρβάρα, είτε μεταφερθεί στον Κορυδαλλό). Η δική μας εκτίμηση είναι πως η μερική λειτουργία της επέκτασης θα είναι συμφέρουσα και εφικτή μόνο στην περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης της κατασκευής του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος ήδη είναι αρκετά πίσω στην πρόοδο των έργων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους σταθμούς της επέκτασης. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μετά την πάροδο 2+ ετών και δεν θα ήταν υπόθεση μηνών.
Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του πρώην βουλευτή και δημάρχου της Αγίας Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου:
«Η Δημοτική Αρχή της Αγίας Βαρβάρας αδιαφορώντας για το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της επιτρέπει να διαιωνίζεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ η τρύπα του ΜΕΤΡΟ, η Αγία Βαρβάρα να μένει κομμένη στη μέση και οι επαγγελματίες της περιοχής να καταστρέφονται.
Με βάση τη μελέτη επέκτασης του ΜΕΤΡΟ, όταν ο Μετροπόντικας θα έφτανε στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, τα μπάζα από την εκσκαφή, που μέχρι τώρα βγαίνουν από το εργοτάξιο της Αγίας Βαρβάρας, θα έπρεπε να βγαίνουν από την πλατεία Ελευθερίας.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια να εγκατασταθούν στο τμήμα Αγία Βαρβάρα – Κορυδαλλός οι σιδηροτροχιές και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, θα είχε τελειώσει ο σταθμός και θα είχε παραδοθεί η Ελευθερίου Βενιζέλου στην κυκλοφορία.
Τι συμβαίνει τώρα; Ο Μετροπόντικας έχει φτάσει στα Μανιάτικα αλλά τα μπάζα εξακολουθούν να βγαίνουν από το εργοτάξιο της Αγίας Βαρβάρας. Απέναντι από το σχολικό συγκρότημα που φοιτούν 1500 παιδιά πραγματοποιούνται πάνω από 250 δρομολόγια φορτηγών την ημέρα.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι Κορυδαλλιώτες αγωνίζονται να μην εφαρμοσθεί η μελέτη αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να εφαρμοσθεί!
Αν αρχίσουν τα μπάζα να βγαίνουν από την πλατεία Ελευθερίας τότε ο σταθμός Αγίας Βαρβάρας μπορεί να παραδοθεί μέσα σε έξη περίπου μήνες.
Αν είχε εφαρμοσθεί ακριβώς η μελέτη και τα μπάζα έβγαιναν από την πλατεία Ελευθερίας από τότε που έφτασε εκεί ο Μετροπόντικας, ο Σταθμός Αγίας Βαρβάρας θα ήταν ήδη έτοιμος.
Το ΜΕΤΡΟ είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2017. Τώρα συζητούν για το 2019 αλλά με τα προβλήματα που υπάρχουν μπορεί να φθάσουμε στο 2022. Ως τότε τα μπάζα θα βγαίνουν από την Αγία Βαρβάρα και η τρύπα θα χάσκει στο κέντρο της πόλης όσο η δημοτική μας αρχή προκλητικά αδρανεί. Κρίμα».
Και η απάντηση από την Αττικό Μετρό:
Επειδή το τελευταίο διάστημα διακινούνται στην πόλη της Αγ. Βαρβάρας ανυπόστατες φήμες και ανακρίβειες για την πορεία του έργου, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.(ΑΜ) σας ενημερώνει υπεύθυνα για την πραγματική κατάσταση που βρίσκεται το έργο του ΜΕΤΡΟ.
Όπως όλοι γνωρίζουν και οι κάτοικοι διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια οι εργασίες κατασκευής του σταθμού «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ» του ΜΕΤΡΟ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα έχει σχεδόν κατασκευασθεί ο φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, στο εσωτερικό του σταθμού κατασκευάζονται οι τοίχοι και τα επιχρίσματα ενώ έχουν μεταφερθεί στο εργοτάξιο και οι δώδεκα (12) κυλιόμενες σκάλες του σταθμού. Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν και οι υπόλοιπες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με την Εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα προϊόντα εκσκαφής της σήραγγας βγαίνουν από το εργοτάξιο εκκίνησης του Μετροπόντικα στην οδό Ελ. Βενιζέλου. Επειδή όμως στη σύμβαση του έργου προβλεπόταν η μετεγκατάσταση ολόκληρου του εργοταξίου αποκομιδής προϊόντων εκσκαφής στο σταθμό «ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ» μόλις περνούσε ο Μετροπόντικας, η ΑΜ προσπάθησε να πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, χωρίς όμως αποτέλεσμα καταφέρνοντας απλώς να πετύχει μόνο τη μερική μετεγκατάσταση στον Κορυδαλλό, κυρίως για τα προκατασκευασμένα στοιχεία της σήραγγας.
Παρ’ όλα αυτά, η ΑΜ επιμένει και έχει εκπονήσει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου να επιτύχει τη μόνιμη μετεγκατάσταση του εργοταξίου μεταφοράς των προϊόντων εκσκαφής στον Κορυδαλλό και αναμένει την αδειοδότηση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Κορυδαλλού με πολύ μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου συναίνεσε στη λύση αυτή, με την από 29 -02 – 2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται ένα μεγάλο τμήμα της σήραγγας νωρίτερα για την έναρξη των εργασιών σιδηροδρομικής επιδομής, ώστε το έργο να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Δεν ευσταθεί στο παραμικρό ο ισχυρισμός ότι αν βγαίνουν τα «μπάζα» από την Πλατεία Ελευθερίας τότε ο σταθμός «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» θα παραδοθεί σε έξι (6) μήνες, διότι ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα αρχιτεκτονικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη του ταινιόδρομου μεταφοράς των «μπάζων» επηρεάζει μόνο το τελευταίο επίπεδο που βρίσκονται οι πλατφόρμες και όχι όλο τον σταθμό. Υπενθυμίζουμε ότι ενώ η συμβατική υποχρέωση προβλέπει την ενιαία παράδοση και λειτουργία όλου του έργου ,η ΑΜ εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα και καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε τμήμα του Έργου (περιλαμβανομένου του σταθμού «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ») να ετοιμαστεί όσο το δυνατό νωρίτερα.
Το έργο του ΜΕΤΡΟ είναι ένα δύσκολο έργο, το οποίο προκαλεί μια προσωρινή όχληση κατά την διάρκεια της κατασκευής, όμως με την έναρξη λειτουργίας του δεν θα επιφέρει μόνο οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές που θα επηρεάσει αλλά και αρκετά οφέλη στο περιβάλλον και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Τις δυνατότητες ενίσχυσης των εργασιών σε συγκεκριμένα τμήματα με σκοπό τη μερική παράδοση των χώρων που καταλαμβάνουν τα εργοτάξια, εξέτασε σε πρόσφατη επίσκεψή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜ κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Δημάρχου κ. Γεωργίου Καπλάνη και δεσμεύτηκε για την εξέταση των προτάσεων του Δήμου.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης να συνδράμουν στη συντομότερη ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού έργου και δηλώνουμε ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., που είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να παρέχει ακριβή πληροφόρηση, είναι στη διάθεσή τους για κάθε επιπλέον διευκρίνιση.
Δείτε επίσης: