H διαδικασία μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ήταν έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα για τον ΟΑΣΑ. Όπως όμως είχαμε παρατηρήσει εδώ στο Athens Transport, ο ΟΑΣΑ ήταν απροετοίμαστος για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία αυτή.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου έχει πέσει έξω με τον ΟΑΣΑ πλέον να λειτουργεί με τη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας». Το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας το περασμένο φθινόπωρο και για πλήρη λειτουργία του συστήματος από τον Ιανουάριο του 2017.
Την 1η Φεβρουαρίου, ο ΟΑΣΑ βιάστηκε (όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος) να ανακοινώσει της έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η «πρώτη φάση προσαρμογής» περιλαμβάνει την έκδοση των νέων εισιτηρίων ATHENA TICKET για ένα μικρό αριθμό προϊόντων κομίστρου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα πιο δημοφιλή ενιαία εισιτήρια) και από ένα μικρό αριθμό μηχανημάτων σε σταθμούς του ΗΣΑΠ. Οι κάτοχοι των νέων εισιτηρίων δεν μπορούν εν τω μεταξύ να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα για μετακινήσεις στο Μετρό και τον Προαστιακό, αφού εκεί δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Αν και στην ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ ο ανέφερε πως η έκδοση των νέων ATHENA CARD που θα αντικαταστήσουν τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες, τις οποίες προμηθεύονται όσοι χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες καθημερινά, θα ξεκινούσε μέσα στο Φεβρουάριο, το ειδικό site βρίσκεται μέχρι και σήμερα, τελευταία μέρα του μήνα, εκτός λειτουργίας. Εξάλλου και να ήταν δυνατή η έκδοσή τους, οι κάρτες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο Μετρό αφού η εγκατάσταση του εξοπλισμού στους σταθμούς αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου.
Άγνωστο όμως είναι τι ρόλο έχει παίξει στην καθυστέρηση αυτή η αρνητική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη λειτουργία των ATHENA CARD. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρχής, με τη χρήση των νέων ηλεκτρονικών καρτών, οι μετακινήσεις των επιβατών παύουν να είναι ανώνυμες, με τον ΟΑΣΑ να αποθηκεύει πληροφορίες για κάθε κίνηση των επιβατών του. Επίσης, κατά την έκδοση των καρτών, ο ΟΑΣΑ θα ζητά έναν μεγάλο αριθμό προσωπικών στοιχείων από τους επιβάτες, η αναγκαιότητα τήρησης των οποίων δεν έχει επαρκώς δικαιολογηθεί από τον ΟΑΣΑ.
Αν και η απάντηση τόσο του ΟΑΣΑ, όσο και του υπουργείου υποδομών είναι πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο εξασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα των επιβατών (χωρίς όμως να ανακοινώσουν και στοιχεία που να διαψεύδουν την ανεξάρτητη αρχή), η υποβολή νέου υπομνήματος στην Αρχή από την πλευρά του ΟΑΣΑ είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων) θετική γνωμοδότηση για την έναρξη έκδοσης των καρτών. Λαμβάνοντας υπόψη τον απελπιστικά αργό ρυθμό με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις η Αρχή, το πότε θα γίνει αυτό είναι άγνωστο.
Έχοντας φτάσει ως εδώ, είναι ξεκάθαρο πως το πότε τελικά ολοκληρωθεί η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι το δευτερεύον. Αυτό που προέχει είναι να δούμε επιτέλους λίγο επαγγελματισμό και σοβαρότητα από την πλευρά του ΟΑΣΑ και το ηλεκτρονικό εισιτήριο να προχωρήσει με σωστή οργάνωση και ρεαλισμό αντί για πανηγυρικές δηλώσεις και προχειρότητα.