Μετά την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά που αναμένεται να ολοκληρωθεί με ορίζοντα το 2021, η γραμμή 4 είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα πολλά χρόνια (ή δεκαετίες).
Πριν φτάσουμε όμως εδώ, υπήρξαν άλλες επεκτάσεις που προωθήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις προς υλοποίηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μία από αυτές απορρίφθηκε για διάφορους λόγους, ενώ άλλες δύο έπαψαν να αποτελούν προτεραιότητα μπαίνοντας στον πάγο, με σκοπό να υλοποιηθούν στο μακρινό μέλλον.
Επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ προς τον Άγιο Στέφανο
Η ιδέα της επέκτασης της γραμμής του Ηλεκτρικού προς τον βορρά υπήρχε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν άνοιξε ο σταθμός της Κηφισιάς. Το έργο τελικά ανακοινώθηκε το 2006. Αφορούσε την επέκταση της γραμμής προς τον Άγιο Στέφανο σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση περιλαμβάνονταν η υπογειοποίηση του σταθμού της Κηφισιάς και η επέκταση υπογείως ως την Εθνική Οδό στο ύψος των «120 εργοστασίων», με ενδιάμεσους σταθμούς στον Αθλητικό Όμιλο Κηφισιάς, στη διασταύρωση των οδών Τρικούπη και Θησέως, και στη συμβολή των οδών Αγ. Σαράντα και Ισμήνης στο Καστρί. Η επέκταση αυτή θα ήταν έτοιμη ως το 2013.
Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθούσε, με ορίζοντα το 2017, η επέκταση προς τον Άγιο Στέφανο, με ενδιάμεσο σταθμό στην Άνοιξη. Όλοι οι σταθμοί της επέκτασης από την Κηφισιά ως τον Άγιο Στέφανο αναμενόταν να ήταν υπόγειοι.
Τελικά η επέκταση μπήκε οριστικά στον πάγο το 2014 από τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελέτες δεν τεκμηρίωσαν την αναγκαιότητα κατασκευής της επέκτασης, ενώ η υπόγεια κατασκευή της γραμμής θα ανέβαζε κατά πολύ το κόστος. Η αλήθεια πάντως είναι πως ακόμα και τις προ κρίσης εποχές, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε με μεγαλύτερη ευκολία χρήματα για έργα, θα ήταν δύσκολο να τεκμηριωθεί η κατασκευή μίας γραμμής στα βόρεια προάστια τη στιγμή που πιο «λαϊκές γειτονιές» δεν εξυπηρετούταν ακόμα από το Μετρό. Η γραμμή εξάλλου δεν έτυχε και θερμής υποστήριξης από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες θα διερχόταν.
Αν και η επέκταση έτσι όπως παρουσιάστηκε το 2006 αποκλείεται να κατασκευαστεί, στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας περιλαμβάνεται η επέκταση της γραμμής του ΗΣΑΠ από την Κηφισιά ως τη Νέα Ερυθραία, χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Όσον αφορά την άφιξη του Μετρό στην Εθνική Οδό, αυτό πρόκειται να γίνει μέσω της γραμμής 4 στο μακρινό μέλλον, ενώ ο Άγιος Στέφανος εξυπηρετείται από τον Προαστιακό της Αθήνας, με πολύ αραιά δρομολόγια τα τελευταία χρόνια (ανά 2 ώρες).
Επέκταση της γραμμής 2 προς το Ίλιον
Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με μήκος μόλις 3,5 χιλιομέτρων έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπει ποτέ στην τελική ευθεία προς υλοποίηση. Κάποιες μελέτες για το έργο έχουν ήδη γίνει και φαίνεται πως η Αττικό Μετρό έχει οριστικοποιήσει τις θέσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν οι τρεις σταθμοί. Πρόκειται για το σταθμό Παλατιανή, στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας, το σταθμό Ίλιον, στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών, και το σταθμό Άγιος Νικόλαος, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθίας.
Έχουμε ήδη αναφερθεί στην ονομασία Άγιος Νικόλαος που είναι μάλλον ατυχής αφού υπάρχει ήδη σταθμός της γραμμής 1 με το ίδιο όνομα. Το κόστος της επέκτασης αναμένεται να ανέλθει σε 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αυτή την εποχή είναι δύσκολο να βρεθούν. Σίγουρα θα απαιτηθεί η πίεση της τοπικής κοινωνίας προκειμένου η επέκταση να γίνει προτεραιότητα κάποιας μελλοντικής κυβέρνησης.
Επέκταση της γραμμή 2 προς τη Γλυφάδα
Η επέκταση της γραμμής 2 από το Ελληνικό ως τη Γλυφάδα βρίσκεται σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο. Πέρα από το νέο τερματικό σταθμό της γραμμής στη Γλυφάδα, θα περιλαμβάνει και ένα ενδιάμεσο σταθμό, μάλλον στην Άνω Γλυφάδα. Η πορεία της γραμμής και η ακριβής θέση των σταθμών πάντως δεν έχει μέχρι σήμερα οριστικοποιηθεί. Αν και δημοσιεύματα συνέδεαν την επέκταση αυτή με την επένδυση στο Ελληνικό, αυτό ήταν μάλλον αποκύημα της φαντασίας διάφορων δημοσιογράφων αφού κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί από κανένα επίσημο φορέα (σε αντίθεση με την επέκταση του Τραμ στο Ελληνικό). Για την Αττικό Μετρό, η επέκταση είναι «προς ωρίμανση» με μεσο-μακροπρόθεσμο όμως χρονικό ορίζοντα.