Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

0
Ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου Οι παρακάτω μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ: Αυτό το Σαββατοκύριακο: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ μεταξύ 17:00 - 24:00 Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814, 909 έως τις 12:00 λόγω εργασιών επί...

Η «ακτινογραφία» της γραμμής 4 του Μετρό: οι σταθμοί, οι επεκτάσεις και άλλες λεπτομέρειες

Share

    Το τμήμα Α της γραμμής 4 του Μετρό και οι μελλοντικές επεκτάσεις (κλικ για μεγέθυνση)

    Σε δύο περίπου μήνες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Μετά από χρόνια σχεδιασμού και μελετών, η Αθήνα βρίσκεται λίγο πιο κοντά στην απόκτηση μίας 4ης γραμμής Μετρό.

    Αν και ήδη έχουμε δει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το πρώτο τμήμα της γραμμής που θα κατασκευαστεί (Άλσος Βεΐκου – Γουδί), σήμερα θα παραθέσουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τη γραμμή, μεταξύ των οποίων χάρτες και διαγράμματα που η Αττικό Μετρό έχει δώσει στη δημοσιότητα.

    Βασικά χαρακτηριστικά της γραμμής

    Κύριο αντικείμενο του διαγωνισμού που θα βρίσκεται σε εξέλιξη για τους επόμενους μήνες, είναι η κατασκευή του ο Α’ τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Άλσος Βεΐκου – Γουδί). Πρόκειται για τμήμα μήκους 12,9 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς και 10 ενδιάμεσα και τερματικά φρεάτια.

    Περιλαμβάνει επίσης μία συνδετήρια σήραγγα (μήκους 840 περίπου μέτρων, μονής τροχιάς) μεταξύ της γραμμής 4 και της ήδη υπάρχουσας συνδετήριας σήραγγας των γραμμών 2 και 3, καθώς και τη σήραγγα πρόσβασης και το χώρο εναπόθεσης/συντήρησης συρμών Κατεχάκη. Θα κατασκευαστούν επίσης μικρές επεκτάσεις σηράγγων-αναμονές στα άκρα της γραμμής προκειμένου να διευκολυνθούν μελλοντικές επεκτάσεις, καθώς και διασταυρώσεις και σήραγγες μικρού μήκους μετά τους σταθμούς Ευαγγελισμός και Ακαδημία, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στα πλαίσια της κατασκευής της γραμμής 5.

    Η μηκοτομή της γραμμής 4 του Μετρό. Για να τη δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες κάντε κλικ ΕΔΩ

    Στα πλαίσια του έργου αυτού, θα κατασκευαστεί και ένα νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για τη γραμμή 4 με την προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων γραμμών, καθώς και του Τραμ σε διαθέσιμο χώρο του αμαξοστασίου Σεπολίων. Στο ίδιο αμαξοστάσιο θα κατασκευαστεί και ένα νέο κτήριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών.

    Για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θα κατασκευαστούν 10 φρεάτια αερισμού τα οποία λειτουργούν και ως έξοδοι κινδύνου, ο αριθμός των οποίων είναι μικρότερος των όσων έχουν κατασκευαστεί για ανάλογου μήκους τμήματα των γραμμών 2 και 3. Τα φρεάτια αυτά είναι τα εξής: ΕΥΔΑΠ, Βεΐκου – πλυντήριο – συντήρηση, Πάρνηθος, Βιβλιοθήκης, διασταύρωσης Ευαγγελισμού, Φορμίωνος, Πανεπιστημιούπολη, Δικαιοσύνης, ΤΒΜ Κατεχάκη, ΓΝΑ.

    Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.450.000.000 (ένα δισεκατομμύριο και τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ), χωρίς ΦΠΑ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δαπάνες για αρχαιολογικές εργασίες, παρακάμψεις δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας, απρόβλεπτα και αναθεώρηση, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός του έργου θα καθοριστεί στα τεύχη του β’ σταδίου του διαγωνισμού.

    Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τον προϋπολογισμό του έργου. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 ως έργο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και μέσω δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν όμως δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η Αττικό Μετρό δεν θα προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

    Το τμήμα Α’ της Γραμμής 4  έχει σχεδιασθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης (Γαλάτσι, Κυψέλη, Ζωγράφου κλπ) και την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη), Δικαστήρια και μεγάλα δημόσια κτίρια οργανισμών ή υπουργείων. Επίσης, θα ανακουφισθούν κεντρικοί σταθμοί των γραμμών 2 και 3, αφού θα αυξηθούν οι σταθμοί μετεπιβίβασης από 3 σε 5 με την προσθήκη των σταθμών Ευαγγελισμός και Ακαδημία.

    Από μελέτη της Αττικό Μετρό, φαίνονται οι προβλέψεις για τον Φόρτο Επιβατικής Κίνησης του Μετρό το έτος 2030 ΜΕ τη γραμμή 4 και ΧΩΡΙΣ τη γραμμή 4.

    Οι σταθμοί της γραμμής 4

    Παρακάτω, παραθέτουμε τους 14 σταθμούς του τμήματος Α’ της γραμμής 4 του Μετρό, μαζί με πληροφορίες για τη θέση τους, καθώς και διαγράμματα με τις κατόψεις και τις τομές του κάθε σταθμού, ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή η χωροθέτηση των σταθμών και η μορφή που θα έχουν:

    • Άλσος Βεΐκου: επί της λεωφόρου Βεΐκου – Ομορφοκκλησιάς, πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων. Θα σχεδιαστεί ως τερματικός σταθμός. Πλησίον θα υπάρχει αφετηρία λεωφορειακών γραμμών.  (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)

     

    • Γαλάτσι: στη διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου. Η μελέτη έχει λάβει υπόψη μελλοντική υπογειοποίηση της λεωφόρου Γαλατσίου. Πρέπει να δοθεί προσοχή λόγω αγωγών υψηλής τάσης της ΔΕΗ πλησίον του σταθμού. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)

     

    • Κυψέλη, στην πλατεία Κυψέλης. Το μεγαλύτερο τμήμα θα κατασκευαστεί με ανοικτό όρυγμα ενώ τμήμα του σταθμού θα κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    Ο σταθμός Κυψέλη της γραμμής 4 με μέγεθος πολυκατοικίας, κάτω από τη γη. Για να δείτε την τομή τους σταθμού Κυψέλη σε πλήρες μέγεθος, κάντε κλικ ΕΔΩ
    • Δικαστήρια, σε ελεύθερο χώρο στα δυτικά του συγκροτήματος των κτιρίων των δικαστηρίων, στη διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    • Αλεξάνδρας, σε ελεύθερο χώρο στη διασταύρωση Μουστοξύδη και λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί με υπόγεια διάνοιξη λόγω περιορισμένου χώρου.  (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    Ο σταθμός Εξάρχεια της γραμμής 4 του Μετρό θα μεταμορφώσει την πλατεία Εξαρχείων. Για να δείτε την κάτοψη σε πλήρες μέγεθος κάντε κλικ ΕΔΩ
    • Ακαδημία: σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2. Χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.  (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    Ο σταθμός Ακαδημία της γραμμής 4 θα ενώνεται με το σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2 μέσω ενός μακρύ διαδρόμου, ενώ μέρος του σταθμού θα φωτίζεται μέσω μίας εντυπωσιακής διαφανούς οροφής. Για να δείτε την τομή του σταθμού σε πλήρες μέγεθος κάντε κλικ ΕΔΩ
    • Κολωνάκι, στην πλατεία Κολωνακίου. Απαιτείται προσοχή λόγω ύπαρξης αγωγών υψηλής τάσης της ΔΕΗ καθώς και του ΟΤΕ. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    • Ευαγγελισμός: στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Ριζάρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου, κάτω από το πάρκο. Όπως και ο σταθμός Ακαδημία, ο σταθμός του Ευαγγελισμού θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό της γραμμής 3, αλλά θα συνδέεται με αυτόν. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    Ο σταθμός Ευαγγελισμός της γραμμής 4 θα κατασκευαστεί δίπλα στο σταθμό της γραμμής 3 αλλά σε περίπου διπλάσιο βάθος. Για να δείτε την τομή του σταθμού σε πλήρες μέγεθος κάντε κλικ ΕΔΩ
    • Καισαριανή: στη διασταύρωση της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως και Υμηττού. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    • Νήαρ Ηστ, επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, πλησίον του γηπέδου. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    • Ιλίσια, στην περιοχή της πλατείας Αόρνου και της πλατείας Κύπρου. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)
    Ο σταθμός Ιλίσια θα κατασκευαστεί κάτω από λόφο. Για να δείτε την τομή του σταθμού Ιλίσια σε πλήρες μέγεθος κάντε κλικ ΕΔΩ
    • Γουδή, στην πλατεία Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου. Προσοχή πρέπει να δοθεί λόγω παρακείμενου αγωγού ομβρίων και εγκιβωτισμένου ρέματος. (ΚΑΤΟΨΗ, ΤΟΜΗ 1, ΤΟΜΗ 2)

    Tεχνικά στοιχεία για τη γραμμή 4

    Η πιο σημαντική ίσως καινοτομία της γραμμής 4 είναι πως θα πρόκειται για μία αυτοματοποιημένη γραμμή Μετρό – την πρώτη για την Αθήνα, χωρίς οδηγούς αλλά με συνοδούς εντός των συρμών. Μία ακόμα καινοτομία της γραμμής 4 θα είναι η λειτουργία πετασμάτων-θυρών σε όλες τις αποβάθρες των σταθμών της γραμμής.

    Περισσότερες πληροφορίες για την αυτοματοποιημένη λειτουργία:  Γραμμή 4: Η πρώτη γραμμή του Μετρό της Αθήνας χωρίς οδηγούς

    Η κύρια σήραγγα στο σύνολο του έργου θα είναι διπλής τροχιάς (διαμέτρου περίπου 8,5 μ εσωτερικά και περίπου 9,5 μ εξωτερικά). Θα κατασκευαστεί με μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (TBM), σχεδιασμένα και εξοπλισμένα σύμφωνα με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωτεχνικές συνθήκες στις περιοχές του έργου, πλην των τμημάτων σηράγγων και υπόγειων σταθμών όπου η υπόγεια διάνοιξη θα υλοποιηθεί με συμβατικά μηχανικά μέσα. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 2 TBM (μετροπόντικες) που αναμένεται να ξεκινήσουν την εκσκαφή από τα δύο άκρα της γραμμής, κινούμενα αντίθετα.

    Κατά τη διάρκεια των γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών,  πραγματοποιήθηκαν 190 δειγματοληπτικές γεωτρήσεις κατά μήκος της γραμμής ώστε να μελετηθεί η σύσταση του υπεδάφους, ενώ τοποθετήθηκαν 162 πιεζόμετρα για την παρακολούθηση της στάθμης υπογείου νερού. Η σήραγγα θα τέμνει τον Ιλισσό ποταμό και τους παραποτάμους του καθώς και τους χείμαρρους που κατέρχονται από τα Τουρκοβούνια στην περιοχή Γαλατσίου, Κυψέλης  και Αλεξάνδρας. Εκτός λίγων εξαιρέσεων, στο σύνολό τους οι υδρογραφικοί άξονες έχουν εγκιβωτιστεί και μετατραπεί σε υπόγειους αγωγούς ομβρίων. Η στάθμη του υπογείου νερού αναμένεται γενικά πάνω από την οροφή της σήραγγας. Εξαίρεση αποτελούν περιορισμένου μήκους τμήματα όπου η στάθμη διαμορφώνεται εντός ή κάτω από τη διατομή της σήραγγας.

    Οι επεκτάσεις της γραμμής 4

    Μέχρι στιγμής, μετά την κατασκευή του τμήματος Α’ της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) μήκους 12,9 χλμ. με 14 σταθμούς, αναμένεται η κατασκευή τεσσάρων ακόμα επεκτάσεων της γραμμής. Αυτές είναι:

    • Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς). Μετά το Γουδί, η γραμμή θα κινηθεί ως το σημερινό σταθμό Κατεχάκη της γραμμής 3 όπου θα υπάρχει ανταπόκριση. Στη συνέχεια, δια μέσου της λεωφόρου Κηφισίας η γραμμή θα ανέβει ως το Μαρούσι (διασταύρωση με Αττική Οδό) και θα καταλήξει στο σημερινό σταθμό Μαρούσι της γραμμής 1.
      Σταθμοί: Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, Ολυμπιακό Στάδιο, Παράδεισος, ΟΤΕ, Μαρούσι.

     

    • Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 3,6 χλμ και 3 σταθμούς). Πριν από το σταθμό Καισαριανή του τμήματος Α, θα υπάρχει διπλή διακλάδωση (δύο σήραγγες μονής τροχιάς) μέσω των οποίων οι συρμοί θα κινούνται προς Βύρωνα και Άνω Ηλιούπολη. Ο κλάδος αυτός της γραμμής 4 θα αποτελέσει τμήμα της μελλοντικής γραμμής 5 του Μετρό, η οποία θα μοιράζεται ένα κοινό τμήμα με τη γραμμή 4 (Ακαδημία – Ευαγγελισμός). Σταθμοί: Παγκράτι, Βύρωνας, Άνω Ηλιούπολη.

     

    • Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου – Περισσός (μήκους 3,0 χλμ και 2 σταθμούς). Πρόκειται για μια μικρή επέκταση η οποία θα συνδέσει τη γραμμή με τον Περισσό και τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 1, ο οποίος θα γίνει σταθμός ανταπόκρισης. Σταθμοί: Νέα Ιωνία (δεν πρόκειται για το σημερινό σταθμό του ΗΣΑΠ, ελπίζουμε να είναι προσωρινή ονομασία), Περισσός.

     

    • Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς). Μετά το Μαρούσι, η γραμμή θα κινηθεί προς Πεύκη και Λυκόβρυση, καταλήγοντας στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Κηφισιάς. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια μεταβολή στο σχεδιασμό, στην περιοχή της Λυκόβρυσης αναμένεται να κατασκευαστεί και αμαξοστάσιο για τη γραμμή 4. Σταθμοί: Πεύκη, Λυκόβρυση, Εθνική Οδός.

    Σε ακόμα πιο μεταγενέστερο στάδιο, αναμένεται να υπάρξει και άλλη επέκταση της γραμμής 4 από τον Περισσό προς την Πετρούπολη, δια μέσω των Αγίων Αναργύρων. Αυτό όμως ίσως και να αφορά τα παιδιά ή τα εγγόνια μας.

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα