- Έκδοση Εισιτηρίου: Επιλογή διαδρομής, ημερομηνίας αναχώρησης ή/και επιστροφής
- Προβολή δρομολογίων (αποτελέσματα αναζήτησης προηγούμενου βήματος) και λεπτομερειών όπως κόστος διαδρομής και διάρκεια ταξιδιού
- Επιλογή δρομολογίου από τα αποτελέσματα της αναζήτησης
- Επιλογή θέσεων, όπου υποστηρίζεται
-
Πληρωμή εισιτηρίου (μέσω paypal και Alpha Bank)
-
Προβολή εισιτηρίου στην εφαρμογή
-
Σημεία πώλησης: προβολή πρακτορείων και σημείων πώλησης σε χάρτη.
-
Εισιτήρια: πρόκειται για μια λίστα όπου εμφανίζονται τα εισιτήρια που βρίσκονται αποθηκευμένα στην τοπική Βάση Δεδομένων. Με την επιλογή μιας καταχώρησης η εφαρμογή θα εμφανίζει στον χρήστη το αντίστοιχο εισιτήριο.
Το κλείσιμο θέσεων και η έκδοση σιδηροδρομικών εισιτηρίων μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα ίσως να θεωρείται δεδομένο στην Ευρώπη, στην Ελλάδα όμως η δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής εκκρεμεί εδώ και χρόνια.
Τώρα λοιπόν, και ενώ η διοίκηση της ακόμα δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ (έστω και αν πολλά στελέχη δε γνωρίζουν ξένες γλώσσες ) βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ιταλούς της Ferrovie στα πλαίσια της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης, η δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μία εφαρμογή για κινητά μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η κράτηση και έκδοση εισιτηρίων.
Η δημιουργία της εφαρμογής ανατέθηκε ήδη σε εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών, με κόστος για το δημόσιο 18.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η εφαρμογή αναμένεται να βρίσκεται στο Google Play μέσα στο καλοκαίρι, δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία της.
Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη για χρήστες κινητών Android (σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Android προτιμήθηκε σε πρώτη φάση καθώς τα κινητά αυτά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς), μέσω της οποίας θα επεκταθούν οι παρεχόμενοι τρόποι αγοράς εισιτηρίου σε κινητά τηλέφωνα και η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Ο χρήστης θα επιλέγει διαδρομή και ημερομηνία ταξιδιού και μέσα από μια σειρά βημάτων και επιλογών θα μπορεί να κλείσει και να λάβει τα ηλεκτρονικά του εισιτήρια.
Προφανώς και η δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής έπρεπε να είχε δρομολογηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο είναι περίεργο το ότι γίνεται πραγματικότητα στο παραένα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Για ποιο λόγο άραγε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρεώνεται τώρα για να δημιουργήσει μία εφαρμογή που θα ωφελήσει τους Ιταλούς και όχι το ελληνικό δημόσιο; Δεν μπορούσε η διαδικασία να μπει στον πάγο για λίγες εβδομάδες ώστε να την αναλάβουν οι νέοι ιδιοκτήτες; Ή μήπως η δημιουργία της εφαρμογής από το δημόσιο ήταν απαίτηση των νέων αφεντικών ώστε να μην επωμιστούν εκείνοι το κόστος της; Τέλος, ποια είναι η πιθανότητα μόλις αναλάβουν τη διοίκηση οι Ιταλοί να αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσει η εφαρμογή και να την αντικαταστήσουν με δική τους αν και το ελληνικό δημόσιο ξόδεψε για αυτήν ένα τόσο μεγάλο ποσό;