- Το 98% των χρηστών των μέσων μεταφοράς δήλωσαν ότι η τηλεματική βοηθά την συγκοινωνία με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να είναι πιο ελκυστική, το 95,8% ότι βελτιώθηκε η ποιότητα των μετακινήσεών τους και το 93,2% των επιβατών δηλώνει ικανοποιημένο από την πληροφόρηση που λαμβάνει για την κίνηση και άφιξη των οχημάτων.
- Περισσότεροι από 6 στους 10 επιβάτες δήλωσαν ότι η τηλεματική έχει μειώσει τον χρόνο παραμονής τους στις στάσεις (63,5%), ενώ το 65,5% νιώθει περισσότερο σίγουρο για τις ώρες άφιξης των οχημάτων.
- Σημαντικό αποτέλεσμα στα οφέλη από την εφαρμογή της τηλεματικής αποτελεί και η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπου το 20% δήλωσε ότι με την τηλεματική νιώθει πιο ασφαλής τα βράδια, δεδομένου ότι μεταβαίνουν στη στάση την ώρα διέλευσης του μέσου.
- Το 83,5% των επιβατών δήλωσε ότι θα επηρεάσει θετικά ανθρώπους που δεν κάνουν χρήση των μέσων.
- Το 78,4% των επιβατών των λεωφορείων κάνουν χρήση των οθονών, που βρίσκονται μέσα στα οχήματα, για τον προγραμματισμό της αποβίβασής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα τρόλεϊ ανέρχεται σε 80,5%.
- Το 75,3% των επιβατών θεωρούν θετική την φωνητική αναγγελία των στάσεων μέσα στα οχήματα.
- Αναφορικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά και τάμπλετ, το 50,3% των επιβατών έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στην συσκευή τους, το 94,4% από αυτούς την χρησιμοποιούν σε τακτική ή καθημερινή βάση, δηλώνοντας την ευκολία χρήσης της (91%) και την αξιοπιστία της (85,9%).
Ο ΟΑΣΑ έκανε το θαύμα του και πάλι. Αφού ανέθεσε την πραγματοποίηση «έρευνας ικανοποίησης επιβατών από την τηλεματική» με κόστος 12.400 ευρώ, τώρα χαίρεται για τα αποτελέσματα που βγάζουν «πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης» από το σύστημα της τηλεματικής. Κάτι δηλαδή σαν να λες ότι οι επιβάτες είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι επειδή τα λεωφορεία διαθέτουν ρόδες ή επειδή οι συρμοί του μετρό διαθέτουν φωτισμό.
Προφανώς και οι επιβάτες θα είναι πολύ ικανοποιημένοι από την τηλεματική καθώς πρόκειται για ότι καλύτερο έχει συμβεί στις συγκοινωνίες της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Το να κάνεις έρευνα για να βγάλεις αυτό ακριβώς το συμπέρασμα δεν καταλαβαίνουμε πού ακριβώς αποσκοπεί. Αντίθετα μία άλλη έρευνα που θα αναδείκνυε πόσο ικανοποιημένοι είναι γενικά οι επιβάτες από τις συγκοινωνίες ίσως και να είχε περισσότερο ενδιαφέρον (αρκεί να μην είναι σαν αυτή πριν λίγα χρόνια που έλεγε πως «όλα πάνε καλά»).
Φυσικά στην έρευνα δεν γίνεται λόγος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα ακόμα και σήμερα (λεωφορεία-φαντάσματα με την τηλεματική κλειστή, άλλα λεωφορεία-φαντάσματα με την τηλεματική ανοικτή αλλά χωρίς το δρομολόγιο να φαίνεται στις στάσεις, εντελώς λάθος χωροθέτηση πολλών «έξυπνων στάσεων» που δεν έχει ακόμα διορθωθεί, μη ενημέρωση της εφαρμογής για αλλαγές σε χωροθέτηση στάσεων κλπ).
Ας δούμε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίηση η ΚΑΠΑ Research σε δείγμα «1000 επιβατών σε Τηλεματικές και μη Τηλεματικές στάσεις στην περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ.»
Μπορείτε να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας παρακάτω.
Για την ιστορία, στην Έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας για το 2016 το 44,3% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι «αρκετά ικανοποιημένοι» από τη λειτουργία της τηλεματικής, το 23,6% πως απάντησαν πως είναι «ούτε πολύ, ούτε και λίγο ικανοποιημένοι», ενώ το 15,1% απάντησαν πως είναι «λίγο ικανοποιημένοι». Μόλις το 9,8% απάντησαν πως είναι «πολύ ικανοποιημένοι» από την μέχρι τότε λειτουργία του συστήματος της τηλεματικής. Τέλος, ποσοστό 5,3% απάντησε πως δεν είναι «καθόλου ικανοποιημένοι» από τη λειτουργία της τηλεματικής.