Το ζήτημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νέου Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραμένει ακόμα άλυτο τρεις μήνες πριν το εντυπωσιακό κτήριο στο Δέλτα Φαλήρου ανοίξει και επίσημα τις πύλες του ως έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αν και πέρυσι η Αττικό Μετρό είχε δεσμευθεί ότι ως το τέλος του 2016 θα είχε παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για την εξυπηρέτηση του ΚΠΙΣΝ από το Μετρό, μέχρι σήμερα κανένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Η απάντηση όμως για το τι μέλλον γενέσθαι, ίσως και να κρύβεται μέσα στον φάκελο της δημοπράτησης του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), και συγκεκριμένα σε όσα έχουν να κάνουν με την κατασκευή της μελλοντικής γραμμής 5 του Μετρό.
Επειδή αυτό το blog αποφεύγει την επιστημονική φαντασία (όσον αφορά τα ΜΜΜ της Αθήνας) θα αναφερθούμε επακριβώς στο τι γνωρίζουμε, και στο τι ενδείξεις έχουμε που μας οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Τι γνωρίζουμε για την γραμμή 5
Η γραμμή 5 του Μετρό δεν είναι ακριβώς άγνωστη καθώς η κατασκευή και η λειτουργία της είναι αλληλένδετες με τη γραμμή 4. Θα λέγαμε ότι οι γραμμές 4 και 5 θα είναι δύο δίδυμες γραμμές Μετρό.
Και οι δύο γραμμές θα μοιράζονται ένα τμήμα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα κατασκευαστεί στα πλαίσια κατασκευής της γραμμής 4. Το τμήμα από το σταθμό Ακαδημία ως το σταθμό Ευαγγελισμός θα είναι κοινό και για τις δύο γραμμές, άρα οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχουν τον προορισμό του επόμενου συρμού στις αποβάθρες των σταθμών αυτών (καθώς και του ενδιάμεσου σταθμού στο Κολωνάκι).
Ένα επίσης τμήμα της γραμμής 5 αναμένεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στα πλαίσια της γραμμής 4 μέσω κάποιας μελλοντικής εργολαβίας. Πρόκειται για τον κλάδο από Ευαγγελισμό έως Άνω Ηλιούπολη με 3 σταθμούς (Παγκράτι, Βύρωνας, Άνω Ηλιούπολη).
Όσον αφορά το τμήμα της γραμμής 5 που απομένει, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Μελλοντικών Γραμμών Μετρό της Αττικό Μετρό, μετά το σταθμό Ακαδημία η γραμμή θα κινείται βόρεια κατά μήκος της οδού Πατησίων ως τα Άνω Πατήσια όπου και ο ομώνυμος σταθμός της γραμμής 1, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί ακόμα πιο βόρεια, ως τη Μεταμόρφωση, τις Αχαρνές και τα Άνω Λιόσια.
Τι μαθαίνουμε από το διαγωνισμό της γραμμής 4
Αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη το αρχικό στάδιο του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό. Πέρα από τη σήραγγα της γραμμής από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή, θα κατασκευαστούν και κάποιες πρόσθετες συνδετήριες σήραγγες, όπως αυτές παρουσιάζονται και στο σχεδιάγραμμα της οριζοντογραφίας της γραμμής που συνοδεύει τα τεύχη του διαγωνισμού.
Συνολικά θα κατασκευαστούν 5 συνδετήριες σήραγγες: δύο για σύνδεση με υπόγειους χώρους στάθμευσης και ελαφράς συντήρησης συρμών, μία για σύνδεση με τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και δύο ακόμα για σύνδεση με την μελλοντική γραμμή 5.
Η σήραγγα που μας ενδιαφέρει είναι η σήραγγα διακλάδωσης Ακαδημίας που θα κατασκευαστεί πλησίον του ομώνυμου σταθμού. Αν και σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, η σήραγγα (πρόκειται ουσιαστικά για δύο σήραγγες μονής τροχιάς – μία ανά κατεύθυνση) θα έπρεπε να στρίψει δεξιά και να προχωρήσει κάτω από την οδό Πατησίων με κατεύθυνση προς τον βορρά, στην οριζοντογραφία της Αττικό Μετρό φαίνεται ότι στρίβει αριστερά, δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση!
Αντί για πορεία προς την οδό Πατησίων, η διακλάδωση της γραμμής 5 κινείται προς την οδό Πειραιώς με κατεύθυνση προς την πλατεία Κουμουνδούρου. Αφού προφανώς το σχεδιάγραμμα της Αττικό Μετρό είναι αποτέλεσμα μελετών, φαίνεται ότι τα σχέδια της Αττικό Μετρό για την γραμμή 5 έχουν αλλάξει.
Προς τα που θα κινηθεί το ανατολικό άκρο της γραμμής 5; Λαμβάνοντας υπόψη και πάλι το Σχέδιο Ανάπτυξης Μελλοντικών Γραμμών Μετρό, η επικρατέστερη διαδρομή φαίνεται πως είναι η εξής μία: μέσω της οδού Πειραιώς η γραμμή φτάνει στο Ρουφ και τα Πετράλωνα, ενώ στη συνέχεια βγαίνει στην Καλλιθέα και κατεβαίνει τη λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου με κατεύθυνση το Δέλτα Φαλήρου όπου και το Κέντρο Πολιτισμού.
Με αυτό τον τρόπο, πέρα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα εξυπηρετείται πλέον από το Μετρό και το μεγαλύτερο κομμάτι της Καλλιθέας (κάτι που δεν θα γινόταν π.χ. με μία γραμμή κατά μήκους της λεωφ. Συγγρού). Το αν η πρόβλεψή μας συμπίπτει με τα σχέδια της Αττικό Μετρό ίσως να μην αργήσουμε να το διαπιστώσουμε.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα χρειαστεί πάρα πολλά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα. Μία ρεαλιστική εκτίμηση θα ήταν ότι για 15-20 τουλάχιστον χρόνια το ΚΠΙΣΝ δεν θα εξυπηρετείται από κάποια γραμμή του Μετρό.
Έως τότε, ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να φροντίσει να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια του για καλύτερη σύνδεση του ΚΠΙΣΝ με το κέντρο της πόλης και τους σταθμούς του Μετρό. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να συνδεθεί η τουριστική γραμμή Χ80 με το Κέντρο Πολιτισμού, κάτι που σίγουρα δεν βοηθάει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή με το πανάκριβο εισιτήριο. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προσωρινά δρομολογήσει λεωφορεία από το κέντρο της Αθήνας προς το Κέντρο Πολιτισμού για να βοηθήσει στη μετακίνηση των επισκεπτών έως ότου ο ΟΑΣΑ αποφασίσει να αναλάβει δράση. Μένει να δούμε για πόσο καιρό το Ίδρυμα θα συνεχίζει υπομονετικά να αντικαθιστά το βραδυκίνητο ελληνικό δημόσιο.
Δείτε επίσης: