Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Προαστιακός έγινε ιδιωτικός – Τι θέλουμε να αλλάξει

Share

    Ενημέρωση 15/9: Ιδιωτικός είναι από χτες ο Προαστιακός της Αθήνας αφού υπεγράφη η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ferrovie Dello Stato πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο.


    Με τις υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μπαίνουν μέσα στις επόμενες μέρες – ακόμα και μέσα στη βδομάδα- θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο. Ήταν Ιούλιος του 2016 όταν το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane (μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά) ως μειοδότη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι ανταλλάγματος 45 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σε λίγες μέρες λοιπόν και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας (το κομμάτι που αφορά τα δρομολόγια) θα βρίσκεται και επισήμως σε ιδιωτικά χέρια. Τον πρώτο καιρό αποκλείεται να δούμε σημαντικές διαφορές, με εξαίρεση ίσως την επερχόμενη αλλαγή στα δρομολόγια εξαιτίας της ηλεκτροκίνησης της γραμμής ως στο σταθμό Λαρίσης, που ενδεχομένως να συμβεί μέσα στον Ιούλιο.

    Πέρυσι είχαμε φτιάξει ένα αναλυτικό σχέδιο για αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Προαστιακού της Αθήνας και πολύ θα θέλαμε να βλέπαμε όσα αναφέρονται σε αυτό να γίνουν πραγματικότητα. Ας δούμε όμως τι θα μπορούσε να κάνει η νέα ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσα στις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας της:

    1. Αναδιάρθρωση των δρομολογίων. Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων τις ώρες αιχμής, όπου απαιτείται. Δρομολόγηση (επιτέλους) απευθείας δρομολογίου Αεροδρόμιο – Αθήνα – Πειραιάς και διαφήμισή του.
    2. Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας. Είναι αυτονόητο ότι τα δρομολόγια πρέπει να ξεκινάνε νωρίτερα και να ολοκληρώνονται αργότερα καθώς το σημερινό ωράριο (6:00 – 22:00) είναι ανεπαρκές.
    3. Χρήση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ για μετακινήσεις στον Προαστιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΑΣΑ έχουν έρθει σε συμφωνία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για την ανακοίνωση.
    4. Βελτίωση της πληροφόρησης των επιβατών. Ηχητικές ανακοινώσεις για καθυστερήσεις κλπ, πίνακες δρομολογίων σε σταθμούς, βελτίωση του site, εφαρμογή για κινητά, σύστημα τηλεματικής στις αποβάθρες.
    5. Μέσο προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ. Επιδιόρθωση βλαβών σε ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες αυθημερόν, μείωση του κενού στις αποβάθρες.
    6. Αποκατάσταση και βελτίωση των σταθμών. Αν και οι σταθμοί του Προαστιακού (πλην των εκδοτηρίων εισιτηρίων) θα παραμείνουν υπό τη διαχείριση του κρατικού ΟΣΕ, η ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να πιέσει ή και να χρηματοδοτήσει την λειτουργική αποκατάσταση των σταθμών. Από τα απλά (ηλεκτρονικοί πίνακες, ρολόγια, κάμερες κλπ εκτός λειτουργίας, σπασμένα καθίσματα, καμένες λάμπες κλπ.) ως τα πιο σημαντικά (έλλειψη πυρασφάλειας, σκουριασμένες επιφάνειες, στατικά προβλήματα κ.ά.)
    7. Καθαριότητα και ασφάλεια. Καθόλου τυχαίο ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί. Αν και το σύστημα του Προαστιακού (σταθμοί και συρμοί) καθαρίζονται από συνεργεία καθαριότητας και φυλάσσονται από εταιρεία security, οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται αναποτελεσματικά. Η βρωμιά και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν τους σταθμούς (η απαγόρευση του καπνίσματος εννοείται πως έχει καταλήξει ανέκδοτο) ενώ στα τρένα μπαίνει κυριολεκτικά όποιος θέλει και για όποιο σκοπό θέλει.
    8. Αξιολόγηση και εκπαίδευση του προσωπικού. Οι γνώσεις και οι ικανότητες των πρώην δημοσίων υπαλλήλων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να αξιολογηθούν και όπου υπάρχουν ελλείψεις να γίνει (επαν)εκπαίδευση, τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και σε αυτό της εξυπηρέτησης πελατών. Η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού όπου απαιτείται π.χ. στα εκδοτήρια εισιτηρίων που σήμερα διαχειρίζονται τρίτοι ιδιώτες.

    Μπορείτε να διαβάστε και πιο αναλυτικά:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα