Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
Aqib Yasin / Shutterstock.com

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου: Στάση εργασίας στα ταξί

0
Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, από τις 9:00 π.μ. έως τις 15:00, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) σε συνεδρίαση του, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και...

Οι εξελίξεις στις μελλοντικές επεκτάσεις του Τραμ

Share

    Με τα «αιώνια» έργα της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά να ολοκληρώνονται μάλλον μέσα στο 2018 (χωρίς να μπορεί να το εγγυηθεί κανείς), το ενδιαφέρον θα στραφεί στις μελλοντικές επεκτάσεις του μέσου. Αν και οι ειδήσεις είναι ακόμα ελάχιστες, τα νέα είναι θετικά για μία από τις επεκτάσεις του Τραμ, αυτήν στο Ελληνικό.

    Η επέκταση του Τραμ στο χώρο της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού, θα αποτελέσει, όπως έχουμε δει, την πρώτη κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς στην Αθήνα μέσω ιδιωτικής επένδυσης. Πριν από λίγες εβδομάδες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που μας δίνει κάποιες επιπλέον πληροφορίες και για το έργο του Τραμ.

    Η κύρια είδηση είναι πως η εσωτερική γραμμή του Τραμ εντός του πάρκου του Ελληνικού δεν θα ακολουθήσει την χάραξη της ήδη σε λειτουργία υπηρεσιακής γραμμή μέσα στο αεροδρόμιο (η γραμμή που ενώνει την Ποσειδώνος με το αμαξοστάσιο του Τραμ), αλλά θα δημιουργηθεί καινούρια όδευση.

    Η νέα προτεινόμενη όδευση της γραμμής θα διασχίζει τον κεντρικό πεζόδρομο του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα εξασφαλίζει στους επισκέπτες του πόλου εύκολη πρόσβαση στις προτεινόμενες επιμέρους αναπτύξεις (αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυχή, πολιτιστικές χρήσεις, εμπορικές, κατοικίες, κοκ). Συγκεκριμένα, στο ένα άκρο της γραμμής θα βρίσκεται το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά ενώ στο άλλο οι σταθμοί Ελληνικό και Αργυρούπολη του Μετρό, με τους οποίους το Τραμ θα έχει ανταπόκριση.

    Όπως ήταν ήδη γνωστό, η γραμμή του Τραμ θα κατασκευαστεί κατά την φάση Α1 της επένδυσης, μαζί με τα κύρια συγκοινωνιακά έργα, δηλαδή μέσα σε 5 χρόνια από την έναρξη των έργων. Σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, τα έργα του Τραμ θα ξεκινήσουν 2,5 χρόνια μετά την έναρξη όλων των εργασιών, και θα ολοκληρωθούν στα τέλη της 4ης χρονιάς, θα διαρκέσουν δηλαδή ενάμιση χρόνο.

    Άλλα έργα υποδομών που θα κατασκευαστούν μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της επέκτασης θα είναι η δημιουργία του 45% του μητροπολιτικού πάρκου, συμπεριλαμβανομένων του δικτύου πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων, η υπογειοποίηση και μετατόπιση τμήματος 1.400 μέτρων της λεωφόρου Ποσειδόνως (η σημερινή λεωφόρος Ποσειδόνος δίπλα στις γραμμές του Τραμ θα μετατραπεί σε τοπική οδό), καθώς και άλλα έργα οδοποιίας, ανασύστασης ρεμάτων, έργα διαχείρησης λυμάτων και αποβλήτων, έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων κλπ.

    Προς το παρόν είναι άγνωστο αν η Αττικό Μετρό θα έχει κάποιο ρόλο στην κατασκευή της γραμμής ή αν ο επενδυτής θα απευθυνθεί απευθείας σε μελετητές και κατασκευαστικές εταιρείες για το έργο. Η έναρξη των έργων της επένδυσης του Ελληνικού αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη του 2018, εφόσον ολοκληρωθούν οι πολλές γραφειοκρατικές εκκρεμότητες.

    Επέκταση Τραμ προς Κερατσίνι – Πέραμα

    Ουδέν νεώτερο σχετικά με την μελλοντική επέκταση του Τραμ από το κέντρο του Πειραιά προς το Κερατσίνι και το Πέραμα. Οι πρώτες μελέτες για το έργο προκυρήχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο αλλά η ολοκλήρωσή τους και ο διαγωνισμός για το έργο δεν αναμένεται πριν από το 2019 (αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάποτε δηλώσει πως η γραμμή θα δημοπρατηθεί το 2018).

    Σημαντικό θέμα είναι βεβαίως και η εύρεση χρηματοδότησης για το έργο, η απουσία της οποίας μπορεί να θέσει και αυτό το έργο στον πάγο.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συνολικό μήκος της επέκτασης ανέρχεται σε 8,9 χλμ διπλής γραμμής, τμήμα της οποίας θα ταυτίζεται με την παλιά όδευση του Τραμ. Για της ανάγκες της επέκτασης θα κατασκευαστεί επίσης αμαξοστάσιο στο Κερατσίνι.

    Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την προτεινόμενη όδευση και τις στάσεις της επέκτασης του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα

    Αν και η προκύρηξη των τοπογραφικών μελετών αναφέρει πως τμήμα της γραμμής θα είναι υπογειοποιημένο, αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, καθώς τυχόν υπογειοποίηση θα ανεβάσει κατά πολύ το κόστος του έργου και θα κάνει ακόμα δυσκολότερη της εξεύρεση χρηματοδότησης.

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα