- Αν και όπως προκύπτει, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση ATH.ENA CARD σε δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, αναγνώστης μάς ενημέρωσε πως έβγαλε ATH.ENA CARD φορτισμένη με μειωμένο «εισιτήριο» 30 ημερών έναντι 15 ευρώ (η απόδειξη αγοράς βρίσκεται στη διάθεσή μας). Το αν αυτό γίνεται σε κάποια μόνο εκδοτήρια ή εκδόθηκε συγκεκριμένος αριθμός καρτών μειωμένης αξίας δοκιμαστικά, είναι άγνωστο.
- Εκδοτήριο εισιτηρίων εξέδωσε ανώνυμη (!) ATH.ENA CARD φορτισμένη με πακέτο ενιαίων εισιτηρίων. Αν και οι ATH.ENA CARD μπορούν να φορτιστούν με ενιαία εισιτήρια, υποτίθεται πως πάντα αυτές θα είναι προσωποποιημένες, έναντι των ανώνυμων ATH.ENA TICKET. Όπως πάντως μας ενημέρωσε ο αναγνώστης, η ανώνυμη ATH.ENA CARD δεν μπορεί να φορτιστεί με κόμιστρα μεγάλης διάρκειας (π.χ. 30 ημερών). Δηλαδή πρόκειται για μία ATH.ENA CARD που συμπεριφέρεται ως ATH.ENA TICKET. Άγνωστο αν πρόκειται για λάθος του εκδότη εισιτηρίων.
- Ελεγκτής εισιτηρίων ζήτησε από αναγνώστη – κάτοχο ATH.ENA CARD να προχωρήσει στην έκδοση νέας κάρτας καθώς στη φωτογραφία που εμφανίζεται πάνω στην κάρτα, ο κάτοχός της είχε κλειστά τα μάτια. Σημειώνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η φωτογράφιση γίνεται από τον εκδότη εισιτηρίων παράλληλα με την έκδοση της κάρτας. Ο αναγνώστης απευθύνθηκε σε εκδοτήριο εισιτηρίων από όπου τον ενημέρωσαν ότι «δεν είναι δυνατή η ακύρωση της κάρτας» αν και επισήμως προβλέπεται διαδικασία μεταφοράς υπολοίπου από μία κάρτα σε άλλη, άρα και αντικατάστασης.
- Ενώ η δική μας πληροφόρηση από εκδότες εισιτηρίων είναι πως η ATH.ENA CARD όταν είναι φορτισμένη με κόμιστρο μεγάλης διάρκειας (30 ημέρες κ.λπ.) επικυρώνεται μόνο κατά την πρώτη χρήση της (μέχρι τουλάχιστον να κλείσουν οι μπάρες στα μέσα σταθερής τροχιάς), αναγνώστες μας ενημέρωσαν πως έχουν πληροφορηθεί πως απαιτείται επικύρωση σε κάθε δρομολόγιο. Το τι ισχύει επισήμως είναι άγνωστο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και δύο βδομάδες «δοκιμαστικά» η έκδοση των προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης ATH.ENA CARD από εκδοτήρια εισιτηρίων των μέσων σταθερής τροχιάς.
Ο ΟΑΣΑ φαίνεται πως έχει επιλέξει τη μέθοδο του «soft launch», την έκδοση δηλαδή των καρτών του ηλεκτρονικού εισιτήριου αρχικά σε μικρό αριθμό επιβατών προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τεχνικά προβλήματα παράλληλα με την εκπαίδευση του προσωπικού (εξού και η απουσία επίσημων ανακοινώσεων από την πλευρά του οργανισμού που όμως έχει φτάσει σε επίπεδα μυστικοπάθειας.)
Πράγματι, οι περασμένες δύο εβδομάδες δεν κύλισαν χωρίς προβλήματα, η πλειονότητα των οποίων φαίνεται πως έχει να κάνει με την πληροφόρηση που έχουν λάβει σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Από επικοινωνία μας με αναγνώστες του Athens Transport έρχονται στο φως σχεδόν κωμικοτραγικά περιστατικά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και ανοργανωσιάς:
Αν και αυτά τα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε «παιδικές ασθένειες», ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας κάνουν λόγο για προβλήματα. Σε επιστολή του Συνδικάτου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ προς τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ την περασμένη βδομάδα αναφέρεται πως «το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνεχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα και αντί να επιλύονται διογκώνονται καθημερινά», καθώς και ότι «το σύστημα λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των εκδοτών και των εκδοτριών.»
Τα προβλήματα τα οποία επικαλούνται οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ δεν κατονομάζονται στην επιστολή, αφήνεται όμως να εννοηθεί πως οι συγκοινωνιακοί φορείς τα γνωρίζουν εδώ και καιρό αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για την επίλυσή τους.
Υπό αυτές της συνθήκες άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του συστήματος από τον ΟΑΣΑ ώστε να δοθεί δημοσιότητα προκειμένου μεγαλύτερο μέρος του επιβατικού κοινού να προχωρήσει στην μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, σίγουρα πλέον μιλάμε για ολοκλήρωση της μετάβασης μέσα στο 2018.
Δείτε επίσης: