- Το οριστικό κλείσιμο των παλιών ακυρωτικών μηχανημάτων στους σταθμούς του μετρό και τα λεωφορεία έγινε πραγματικότητα. Ήδη σε κάποια οχήματα και σε κάποιους σταθμούς τα παλιά ακυρωτικά αφαιρέθηκαν (ελπίζουμε να κρατηθούν μερικά για κάποιο μελλοντικό μουσείο) αν και αναγνώστες μάς ανέφεραν πως σε λεωφορεία συμπεριλαμβανομένων των γραμμών 550 και Α8 υπήρχαν ακόμα παλιά ακυρωτικά σε λειτουργία (κάποιο αμαξοστάσιο δεν θα έλαβε το memo)
- Αν και υποτίθεται πως από σήμερα θα ξεκινούσε η αντικατάσταση παλιών εισιτηρίων στο σταθμό της Ομόνοιας και στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη, το πρωί, εκδότες εισιτηρίων στην Ομόνοια αρνούνταν να προχωρήσουν στη διαδικασία λέγοντας πως δεν έχουν ενημέρωση [μήπως η ΣΤΑΣΥ πρέπει να βρει κάποιο σύγχρονο και άμεσο τρόπο επικοινωνίας με τους υπαλλήλους της;]. Ας ελπίσουμε να είναι κάτι που θα λυθεί άμεσα και η διαδικασία θα ξεκινήσει.
- Δύο είναι τα κύρια προβλήματα της πρώτης μέρας:
- Πρώτον, το επιβατικό κοινό δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο. Αν και πολλές φορές έχουμε γράψει για την όντως ελλειπή ενημέρωση από την πλευρά του ΟΑΣΑ, η αλήθεια είναι πως ο κάθε επιβάτης έχει και μία προσωπική ευθύνη να ενημερωθεί. Από τη στιγμή που χιλιάδες επιβάτες δεν είχαν χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο ως χτες, λογικό είναι να υπάρχουν απορίες και προβληματισμός.
- Θετικό είναι πως υπήρχαν υπάλληλοι στις μπάρες για να βοηθούν (όσο προλάβουν) τους επιβάτες. Μακάρι από εδώ και μπρος να δούμε περισσότερους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ δίπλα στις μπάρες και λιγότερους μέσα σε εκδοτήρια. [Ακόμα και ο υπουργός λέει πως ο κόσμος δεν θα έχει πλέον λόγο να πηγαίνει σε εκδοτήρια. Άρα μήπως να δούμε τους υπαλλήλους να γίνονται πιο ενεργοί;]
- Οι ουρές και στα εκδοτήρια και στα εκδοτικά μηχανήματα αυτές τις μέρες είναι αναμενόμενες. Ελπίζουμε να τοποθετηθούν περισσότερα αυτόματα μηχανήματα το επόμενο διάστημα. Όπως επίσης και να δούμε σημεία πώλησης εισιτηρίων εκτός των εκδοτηρίων (ο ΟΑΣΑ λέει πως υπάρχουν 200 περίπτερα)
- Μία συνήθης παρανόηση για την οποία λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα αφορά την διαδικτυακή αγορά κομίστρου για προσωποποιημένες Ath.ena card. Μετά την online αγορά κάποιου εισιτηρίου, πρέπει να ακολουθήσει η φόρτιση της κάρτας σε εκδοτήριο η αυτόματο μηχάνημα. Αυτό γίνεται βάζοντας την κάρτα στην υποδοχή του μηχανήματος και πατώντας την επιλογή “online κράτηση”. Μόνο τώρα η κάρτα είναι έτοιμη για χρήση.
- Όταν κυκλοφορήσει και η εφαρμογή για smartphone, η φόρτιση θα μπορεί να γίνεται και μέσω του κινητού.
- Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα το γεγονός πως δεν έχουν ακόμα αποσταλεί χιλιάδες κάρτες μέσω ΕΛΤΑ από την περίφημη διαδικασία του φακέλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΕΛΤΑ τα κάνανε μούσκεμα. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν για κάρτα πάνω από τρεις εβδομάδες.
- Αναγνώστες, έχουν αναφέρει πως υπάλληλοι του Μετρό τους προτρέπουν να μετακινηθούν χωρίς εισιτήριο εφόσον περιμένουν κάρτα παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ. Ρωτήστε και εσείς και αποφασίστε με δική σας ευθύνη.
- Αν πάντως η κάρτα αργεί πολύ, οι εκδότες εισιτηρίων ΜΠΟΡΟΥΝ να διαπιστώσουν (αρκεί να μπουν στη διαδικασία) αν έχει εκδοθεί η κάρτα με το δικό σας ΑΜΚΑ. Αν δεν έχει ακόμα εκδοθεί, ΜΠΟΡΟΥΝ να σας εκδώσουν επιτόπου καινούρια, αν έχετε τα δικαιολογητικά.
- Αν η κάρτα σας έχει εκδοθεί, μάλλον εκκρεμεί η αποστολή της. Για να βγει καινούρια πρέπει να δηλωθεί ως απώλεια. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει χρέωση 2 ευρώ για επανέκδοση. Άρα η αναμονή ίσως είναι προτιμότερη.
- Οι πύλες στους σταθμούς του Μετρό θα ξεκινήσουν να κλείνουν σταδιακά από την επόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διασύνδεση των πυλών με το σύστημα πυρασφάλειας μετά από καταγγελία συνδικαλιστών για το αντίθετο.
- Σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει τουλάχιστον μία ανοικτή πύλη από όπου θα μπορούν να διέρχονται οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (μην ξεχάσετε τα απαραίτητα πιστοποιητικά) και όσοι έχουν παλιές κάρτες μεγάλης διάρκειας σε ισχύ.
- Από την ίδια μέρα θα τεθεί σε ισχύ και η νέα εκπτωτική πολιτική για τα πακέτα εισιτηρίων.
- Να ευχαριστήσουμε όσους αναγνώστες σήμερα αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν πληροφορίες αλλά και όσους διαθέτουν χρόνο για να απαντήσουν σε απορίες αναγνωστών τόσο στα σχόλια του site όσο και στο facebook. Το πνεύμα του εθελοντισμού που γέννησε το Athens Transport, μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.
- Τίτλοι τέλους για τα χάρτινα εισιτήρια, ξεκινά το κλείσιμο των πυλών
- Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 10 συμβουλές για τους αναγνώστες μας, μέρος 5ο
- Νέα εκπτωτική πολιτική ΟΑΣΑ: Φθηνότερα εισιτήρια για όλους!
- Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
- Πληροφορίες για το ATH.ENA TICKET
- Πληροφορίες για την ATH.ENA CARD
Ήταν 1η Φεβρουαρίου 2017 όταν ανακοινώθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Παρόλα αυτά, το επιβατικό κοινό δεν υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη το νέο σύστημα με την πλειοψηφία να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα παλιά εισιτήρια και κάρτες μέχρι και χτες.
Από σήμερα Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το παλιό σύστημα, σε ισχύ από τα τέλη της δεκαετίας του 80, έδωσε τη θέση του στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Για ολοκλήρωση της μετάβασης βέβαια δεν μπορούμε να μιλήσουμε, εφόσον χιλιάδες επιβάτες (όσοι δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση και όσοι έχουν ακόμα παλιές κάρτες) δεν έχουν ακόμα αποκτήσει ηλεκτρονικές κάρτες και οι μπάρες στους σταθμούς του μετρό παραμένουν ανοικτές.
Ωστόσο, το κλείσιμο των παλιών ακυρωτικών μηχανημάτων φέρνει το τέλος μιας εποχής. Με βάση αυτά που είδαμε αλλά κυρίως αυτά που μας έγραψαν οι αναγνώστες (δείτε εδώ όλες τις απαντήσεις) η πρώτη μέρα κύλησε κάπως έτσι:
Περισσότερες πληροφορίες: