Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

0
Ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου Οι παρακάτω μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ: Αυτό το Σαββατοκύριακο: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ μεταξύ 17:00 - 24:00 Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814, 909 έως τις 12:00 λόγω εργασιών επί...

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν για τις συγκοινωνίες της Αθήνας – Μέρος 2o

Share

    Πολλοί από τους 2.748 συμμετέχοντες στην ετήσια έρευνα του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας μας έγραψαν λίγα λόγια για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά κινούμενοι μα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για το τι θα ήθελαν να δουν να αλλάζει. Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος των απαντήσεων αυτών.

    Όπως γράψαμε και χτες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των απαντήσεων και παρόλο που φέτος η δημοσίευση του γίνεται σε τρία μέρη, υποχρεωτικά έπρεπε να επιλέξουμε ποιες απαντήσεις θα δημοσιευτούν. Οι περισσότερες πάντως εξ όσων δεν δημοσιεύτηκαν ήταν πολύ σύντομες, άσχετες με το θέμα (ή αντίθετα αναφέρονταν σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά) ή γραμμένες με κεφαλαία, greeklish κλπ). Σε κάθε περίπτωση τα σχόλια είναι ανοικτά για να προσθέσετε την άποψή σας.

    Δείτε εδώ το πρώτο μέρος των απαντήσεων που λάβαμε. Το τρίτο μέρος θα δημοσιευτεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

    Την επόμενη εβδομάδα θα θα παρουσιάσουμε τα πλήρη αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Athens Transport για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.


    • Έπρεπε η ενημέρωση για την ταχυδρόμηση της ηλεκτρονικής κάρτας να είχε ξεκινήσει νωρίτερα ή έστω να ξεκινήσει η ισχύς της σε δύο μήνες ώστε όλοι να προλάβουν με ησυχία και τάξη να εκδώσουν κάρτες χωρίς τις ουρές και τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί. Στο διάστημα εκείνο θα λειτουργούσαν κανονικά τα παλιά εισιτήρια και τα μηνιαία κουπόνια.
    • Κάποια λεωφορεία (πχ 242, 608, 250) πηγαίνουν κάθε μέρα φοιτητές στις σχολές τους. Δεν περνάνε αρκετά συχνά με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν μέρος της πρώτης ώρας, εκτός αν πάνε από πολύ νωρίς που δεν βολεύει σχεδόν ποτέ. Πρέπει να γίνουν πιο τακτικά τα δρομολόγια, δεν γίνεται ώρες αιχμής να περνάνε κάθε μισή ώρα και να περιμένουν 200 άτομα στη στάση.
    • Το Χ97 δεν εξυπηρετεί πλέον μεγάλο αριθμό επιβατών και υπαλλήλων του αεροδρομίου. Ο στόλος του αεροδρομίου είναι απαράδεκτα παλαιός. Η τιμή του εισιτηρίου για τους υπαλλήλους είναι υψηλή.
    • Το καλοκαίρι είναι τραγικό να μειώνονται τα δρομολόγια σε μία τουριστική πόλη όπως η Αθήνα. Χρειάζεται να μελετηθεί το δίκτυο και να καλύπτονται περισσότερες περιοχές με συχνότερα δρομολόγια. Χρειάζεται να συντηρηθούν τα λεωφορεία ή να αγοραστούν καινούργια. Χρειάζεται οι Υπουργοί που είναι αρμόδιοι να κινούνται με τη συγκοινωνία για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν.
    • Θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στον ηλεκτρικό. Πολλοί ζητιάνοι ,πολύ βρωμιά στα βαγόνια ,πολλές κλοπές μέσα στα βαγόνια, αίσθημα ανασφάλειας έντονο ειδικά τις βραδινές ώρες και φύλακας πουθενά στους σταθμούς.
    • Απαράδεκτη συμπεριφορά οδηγών που αποφασίζουν οι ίδιοι πότε και αν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια και αν κάνεις μια ερώτηση σε βρίζουν. Όσες φορές και αν έχει γίνει επικοινωνία (μέσω email) για διάφορα περιστατικά, η απάντηση που λαμβάνουμε είναι “θα γίνει αναφορά”.
    • Πρέπει να γίνεται άμεσος έλεγχος και αποβολή των επαιτών και των πλανόδιων. Επίσης απαιτείται η επέκταση, αν όχι όλο το 24ωρο, αλλά τουλάχιστον 2-4 ώρες παραπάνω το ωράριο πολλών μέσων όπως λεωφορείων, μετρό και προαστιακού.
    • Θα μπορούσαν οι οδηγοί να είναι ευπρεπώς ντυμένοι, στα πρότυπα του εξωτερικού με μια τύπου “στολή εργασίας” (σακάκι, πουκάμισο, παντελόνι, παπούτσια). Στο εξωτερικό, για την πρόληψη της εισιτηριοδιαφυγης, οι πολίτες είτε “χτυπάνε” την κάρτα τους σε μηχάνημα ενώπιον του οδηγού, καθώς η επιβίβαση πραγματοποιείται ΜΟΝΟ από την μπροστινή πόρτα, είτε πληρώνουν στον οδηγό.
    • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σύνολο είναι αρκετά αξιοπρεπή από άποψη καθαριότητας, τιμής εισιτηρίου, συχνότητα δρομολογίων. Το παράπονο που ακούω από πολλούς είναι ότι ο προαστιακός δεν έχει συχνά δρομολόγια, ότι δηλαδή, είναι 2-3 φορές την ώρα – σε αντίθεση με το μετρό που είναι 2-3 φορές το τέταρτο της ώρας.
    • Θεωρώ άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν γραμμές λεωφορείων ή άλλων ΜΜΜ που να συνδέουν καλύτερα όλες τις περιοχές της Αθήνας με τα Πανεπιστήμια, ειδικά την Πανεπιστημιούπολη που περιλαμβάνει πολλά τμήματα.
    • Στην ερώτηση για το αν οι εργαζόμενοι που μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους θα έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο, η καλύτερη απάντηση είναι: οι εργοδότες τους θα έπρεπε να τους πληρώνουν το εισιτήριο.
    • Να υπάρχουν μη προσωποποιημένες χρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών και για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου (άνω 65 – μέχρι 18 ετών). Μπορούν να επιδεικνύουν ως δικαιολογητικό σε ενδεχόμενο έλεγχο την αστυνομική ταυτότητά τους.
    • Είναι αδιανόητη η βρωμιά στα λεωφορεία της γραμμής 040. Οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
    • Θα ήθελα πιο καλή ενημέρωση στην εφαρμογή του ΟΑΣΑ telematics όσο αναφορά τη θέση των λεωφορείων, πολλές φορές δεν εμφανίζονται στην τρέχουσα θέση στο χάρτη!
    • Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο διαλειτουργικό δίκτυο με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας: Λεωφορεία, Τρολλεϋ, Τραμ, Μετρό, Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, προαστιακός σιδηρόδρομος σε ολόκληρο το αστικό δίκτυο και δημοτική συγκοινωνία. Να επεκταθεί το αστικό δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι τον Άγιο Στέφανο.
    • Οι αστικές συγκοινωνίες δεν καλύπτουν τους οικισμούς του Πικερμίου (Διώνη και Ντράφι) που κατοικώ ενώ αντίθετα μπαίνουν 12 φορές την ημέρα (τα μισά δρομολόγια γραμμής 314) στο Πανόραμα Παλλήνης καταχρηστικά αφού δεν αποβιβάζουν/ επιβιβάζουν επιβάτες. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ρωτώντας τους οδηγούς. Επίσης στις στάσεις του Πικερμίου (γραμμή 314) δεν τοποθετήθηκε ούτε μία ηλεκτρονική ενημέρωσης δρομολογίων.
    • Τα 90 λεπτά που ισχύει το κόμιστρο να μη συμπεριλαμβάνουν τη τελευταία διαδρομή, π.χ. αν το εισιτήριο λήγει σε 10 λεπτά και η διαδρομή που πρέπει να διανύσει κάποιος είναι 30 λεπτά θα πρέπει να ακυρώσει νέο εισιτήριο, διαφορετικά υπάρχει η περίπτωση να πληρώσει πρόστιμο εάν ελεγχθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο.
    • Το λεωφορείο της γραμμής 421 αργεί πάρα πολύ . Μπορεί να περιμένεις στη στάση 30 λεπτά για να έρθει. Είναι αραιά τα δρομολόγια.
    • Το να τοποθετηθούν μπάρες εισόδου/εξόδου είναι ενάντια της νοοτροπίας του λαού μας. Είμαι πολύ υπέρ της αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής, αλλά με άλλους τρόπους.
    • Στους σταθμούς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση σε πίνακες και εμφανή σημεία, και λίγη περισσότερη οργάνωση (όχι όπως τώρα, που τα χαρτιά στους πίνακες είναι εδώ και πόσα χρόνια).
    • Η διοίκηση προτρέπει τους επιβάτες να εκφράζουν τα παράπονά τους ώστε να βελτιωθούν τα ΜΜΜ αλλά όσες φορές έχω κάνει τον κόπο απαντούν τυποποιημένα & αδιάφορα. Η απαξίωση του επιβάτη είναι ολοφάνερη καθημερινά σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.
    • Με εξυπηρετούν τα 24ωρα λεωφορεία και θεωρώ ότι θα έπρεπε και η γραμμή 1 (ηλεκτρικός) να ακολουθεί τη δίωρη παράταση του μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα.
    • Είναι θετικό βήμα το σύνολο των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια, μακάρι να συνεχιστούν.
    • Έλλειψη οργάνωσης. Πρέπει να διορθωθεί το θέμα της επικοινωνίας με τα τηλέφωνα που σε παραπέμπουν σε άλλον, τα τηλέφωνα που δεν απαντιούνται ποτέ. Άμεσα δημιουργία live chat στα οποία θα μπορούν να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του επιβατικού κοινού.
    • Να υπάρξουν σωστές και μεγάλες στάσεις -κουβούκλια ώστε να χωράει ο κόσμος να περιμένει προστατευμένος από βροχή καθώς και αρκετός φωτισμός.
    • Βρώμα στον ηλεκτρικό, συνωστισμός τις ώρες αιχμής σε μετρό/ηλεκτρικό. Πρέπει να βρεθεί λύση για τα ποδήλατα, να πληρώνουμε εισιτήριο για τα ποδήλατα και να έχουμε εγγυημένη θέση χωρίς να ταλαιπωρούμε τους υπόλοιπους επιβάτες.
    • 40 χρόνια στην Άνω Ιλίσια Ζωγράφου, λεωφορείο 220/221 Πάντα τα ίδια προβλήματα της κανονικότητας, σπάνια στην ώρα του! Μεγάλη ταλαιπωρία!
    • Είναι κομβικό για την αποφυγή της απώλειας εσόδων η είσοδος να γίνεται σχεδόν σε όλα τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία από τη μπροστινή θύρα. Καλό είναι επίσης διοικητές του ΟΑΣΑ ή Υπουργοί μεταφορών να υποχρεούνται να κινούνται τουλάχιστον κατά 50% με ΜΜΜ για να ζουν πραγματικά τα προβλήματα.
    • Τα δρομολόγια του Προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο είναι υπερβολικά λίγα πλέον και δυσκολεύουν την μετακίνηση ενός μεγάλου ποσοστού ανθρώπων.
    • Στους σταθμούς που βρίσκονται κοντά σε τερματικούς, αν χάσει κάποιος το μετρό πρέπει να περιμένει 7-10′ για τον επόμενο. Η συχνότητα αυτή είναι απαράδεκτη.
    • Θα ήθελα επαναφορά των μεταμεσονύκτια δρομολογίων του ΗΣΑΠ την Παρασκευή και το Σάββατο, απαγόρευση των επαιτών, περισσότερα ηχητικά μηνύματα σχετικά με την συμπεριφορά των επιβατών (αναμονή για αποβίβαση πριν την επιβίβαση, χρήση της δεξιάς πλευράς των κυλιόμενων, κλπ) κατάργηση θερινών δρομολογίων ή επανασχεδιασμός της συχνότητας των δρομολογίων ανάλογα με την χρήση.
    • Να περιορισθούν οι στάσεις εργασίας – απεργίες, να γίνεται έλεγχος εισιτηρίου σε όλα τα μέσα (όχι μόνο στο μετρό), να επεκταθεί το ωράριο έως την 01:00 π.μ., να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα επίγεια μέσα (τραμ χωρίς κόκκινο φανάρι, λεωφορεία μόνα τους στην λεωφορειολωρίδα).
    • Η ενημέρωση δρομολογίων στη εφαρμογή τηλεματικής, γίνεται με το μοντέλο του χάρτινου προγράμματος. Δεν ενημερώνεται ποτέ για προσωρινές / ημιμόνιμες / μόνιμες αλλαγές.
    • Ο επιβάτης των μέσων μαζικής μεταφοράς οφείλει να πληρώνει ακριβώς την διαδρομή την οποία κάνει με το μέσο και όχι να χρεώνεται παραπάνω. Πρέπει να προβλεφθεί τι θα γίνεται με διαδρομές μικρότερες των 90 λεπτών ώστε να μην καταβάλλεται το ποσό των 1,40 είτε ακριβότερο για διαδρομή 5 ή 15 λεπτών.
    • Έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρονιά γραμμές οι οποίες μετέφεραν τις τις ώρες αιχμής έναν μεγάλο αριθμό επιβατών που τώρα αναγκάζονται καθημερινά να ταλαιπωρούνται με 2 ή και 3 συγκοινωνίες για να φτάσουν στον προορισμό τους και στην ώρα τους.
    • Το εισιτήριο είναι πανάκριβο, ορισμένοι συρμοί του τραίνου και κάποια λεωφορεία είναι κακοσυντηρημένα με κακό εξαερισμό και μυρίζουν άσχημα.
    • Πρέπει να επανέλθουν τα μεταμεσονύκτια δρομολόγια Παρασκευής-Σαββάτου. Είναι απολύτως αναγκαία η φύλαξη και προφύλαξη σταθμών και συρμών, ιδίως στην περίπτωση του Προαστιακού.
    • Ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αλλάξει καμία απεργία χωρίς 50+1 των εργαζομένων. Να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών.
    • Πρέπει να ενισχυθούν τα δρομολόγια του μετρό από και προς Ελληνικό όπως συμβαίνει και σε όλους τους άλλους σταθμούς της γραμμής από Άγιο Δημήτριο και μετά.
    • Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει γιατρός σε επιφυλακή σε σταθμούς Μετρό με μεγάλη κίνηση πχ Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτυχε να βρεθώ σε δυο τρία περιστατικά και ο χρόνος αντίδρασης ήταν απογοητευτικός!
    • Εάν σταματήσουν να μπαίνουν άτομα χωρίς εισιτήριο και κυρίως ζητιάνοι και επικίνδυνοι άνθρωποι σε όλα τα μέσα είναι ένα καλό βήμα για να πάνε όλα καλύτερα.
    • Χρειάζεται αναβάθμιση το εισιτήριο έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να το γεμίζει χωρίς να έχουν τελειώσει οι διαδρομές. Επίσης ήταν φοβερά απογοητευτικό ότι καταργήθηκε η εφαρμογή εισιτηρίων μέσω κινητού.
    • Πρέπει σιγά σιγά να γίνει εισαγωγή περισσοτέρων νυχτερινών δρομολογίων σε όλα τα Μ.Μ.Μ. κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Και κατά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου στα λεωφορεία και τρόλεϊ (πχ είσοδος από μπροστινή θύρα).
    • Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω συχνά και θα ήθελα να αναφερθεί είναι το εξής και αφορά τον προαστιακό σιδηρόδρομο: συχνά οι συρμοί διέρχονται νωρίτερα και δεν περιμένουν -προφανώς- μέχρι την ώρα αναχώρησης που ορίζεται στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να πρέπει να περιμένουμε αρκετή ώρα μέχρι τον επόμενο… θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί!
    • Πολύ μεγάλα προβλήματα: οι συχνές απεργίες των εργαζομένων στο μετρό που παραλύουν μια ολόκληρη πρωτεύουσα, η αργή επέκταση του μετρό σε μια πόλη 5.000.000 κατοίκων, τα πολύ αραιά δρομολόγια των λεωφορείων, ότι πολλές στάσεις λεωφορείων παραμένουν χωρίς ενημέρωση των επιβατών μέσω ηλεκτρονικής επιγραφής
    • Το τηλ κέντρο του ΟΑΣΑ εξυπηρετεί άριστα, το θέμα είναι με τη συχνότητα στα δρομολόγια των λεωφορείων, η συντήρησή των οχημάτων, η εξάλειψη της επαιτείας στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, καθώς και η φύλαξη και ασφάλεια των επιβατών στα βαγόνια του ΗΣΑΠ και μετρό.
    • Πολλοί οδηγοί λεωφορείων δεν σταματάνε σε στάσεις παρόλο που βλέπουν ότι κάποιος κάνει νόημα να σταματήσουν μου έχει συμβεί προσωπικά καθώς και σε συγγενικά μου πρόσωπα.
    • Συμπερασματικά θα έλεγα ότι ενώ το ΜΕΤΡΟ έχει εξυπηρετήσει πάρα πολύ τις μετακινήσεις από την αρχή της λειτουργίας του ενώ ο ΗΣΑΠ συνεχίζει να εξυπηρετεί μεγάλο όγκο επιβατικού κοινού σε τραγικές σχεδόν συνθήκες.
    • Η μορφή των εισιτηρίων πρέπει να αλλάξει. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο πιστεύω δεν είναι λειτουργικό και δυσκολεύει τις συγκοινωνίες
    • Είναι πολύ κρίμα που δεν υπάρχει κάποιος τρόπος ενημέρωσης για προβλήματα στις γραμμές σε πραγματικό χρόνο. Πολλές φόρες έχω φτάσει τον σταθμό για να μάθω πως η γραμμή έχει κοπεί στα δυο λόγω κάποιου ατυχήματος ή βλάβης.
 
 

Διαβάστε Περισσότερα