Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Από 1η Φεβρουαρίου τα δρομολόγια στη νέα γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι

Share

    Από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια στη νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα – Λιανοκλάδι, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για τμήμα της γραμμής Τιθορέα – Δομοκός που αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της υφιστάμενης μονής γραμμής μήκους 122 χιλιομέτρων με Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων μήκους 106 χιλιομέτρων.

    Αν και η νέα χάραξη έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα οι ταχύτητες πρόκειται να είναι μικρότερες το πρώτο διάστημα καθώς τα δρομολόγια θα συνεχίσουν να εκτελούνται με ντιζελοκίνητους συρμούς και μονοδρόμηση μέχρις ότου ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών. Ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες υποδομής, υπολείπονται εργασίες ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης καθώς και εργασίες υποδομής στο σταθμό του Λιανοκλαδίου.

    Το νέο τμήμα ακολουθεί μία κατά βάση πεδινή διαδρομή μέσω της πεδιάδας του Σπερχειού ποταμού, ενώ το διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμη σήραγγα μήκους 9.036 μέτρων που είναι η μακρύτερη σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων. Η σήραγγα είναι διπλή, μονής γραμμής για τον κάθε κλάδο με κατευθύνσεις προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, με συνδετήριες στοές ανά 500μ. Στη σήραγγα έχει κατασκευαστεί σύστημα σταθερής επιδομής ενώ το υπόλοιπο τμήμα του έργου έχει  κατασκευαστεί με το συνήθη τρόπο ως επιδομής με σκύρα.

    Με την τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων που αφορούν κυρίως στον αερισμό φωτισμό, πυρανίχνευση, πυρόσβεση, προειδοποίηση διέλευσης συρμού κ.λ.π απαιτήθηκαν 7 σταθμοί ελέγχου εκ των οποίων οι 5 τοποθετήθηκαν εντός των διασυνδετήριων στοών και οι 2 σε κτιριακές εγκαταστάσεις στην είσοδο και έξοδο της σήραγγας. Επίσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ηλεκτρική διανομή στη σήραγγα κατασκευάστηκαν και 7 υποσταθμοί υποβιβασμού της τάσης. Λόγω του μεγέθους του έργου και της μεγάλης κλίμακας των συστημάτων που έχουν τοποθετηθεί, απαιτήθηκαν δοκιμές που διήρκεσαν περί του 5 μήνες.

    Eκτός από τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα εγκαταστάθηκαν σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης (επιπέδου 4), ETCS, ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης των παραπάνω συστημάτων στο ΚΕΚ Λιανοκλαδίου και στο
    Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Η διαχείριση των εγκαταστάσεων γίνεται με ιδιαίτερο λογισμικό που αναπτύχθηκε, τύπου SCADA, και δύναται να πραγματοποιείται είτε τοπικά είτε από το Λιανοκλάδι.

    Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση σε πραγματική κλίμακα, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες εκκένωσης και διάσωσης, με τη συμμετοχή όλων των κατηγοριών προσωπικού (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις).

    Ο υφιστάμενος Σιδηροδρομικός Σταθμός Τιθορέας έχει ολοκληρωθεί με την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και την εκ νέου κατασκευή αποβαθρών, υπόγειας Πεζοδιάβασης με ανελκυστήρες και τοποθέτηση όλων των σύγχρονων συστημάτων η/μ, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

    Επίσης έχει ολοκληρωθεί πλήρως και ο νέος Σ.Σ στο Μώλο, ενώ η ολοκλήρωση του Σ.Σ στο Λιανοκλάδι όσον αφορά στην Επιδομή και την Ηλεκτροκίνηση θα γίνει μετά την κυκλοφορία του τραίνου στη νέα γραμμή ώστε να απελευθερωθούν οι κυκλοφορούσες σήμερα γραμμές.

    Χτες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο της γραμμής στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης. Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τις διοικήσεις του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και της ΓΑΙΑΟΣΕ επισκέφτηκε τον ανακαινισμένο σταθμό Τιθορέας, καθώς και τον σταθμό του Λιανοκλαδίου. Ο υπουργός δήλωσε πως η ολοκλήρωση της νέας γραμμής «είναι ένα έργο που αλλάζει το μεταφορικό και το συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας και της ευρύτερης περιοχής». Και πρόσθεσε:«Σήμερα παραδίδονται τα 54 από τα 106 χιλιόμετρα. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει παραδοθεί το σύνολο του έργου. Θα έχουμε επιτέλους το Αθήνα –
    Θεσσαλονίκη σε διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή. Θα μπορούμε να κάνουμε τρεις ώρες και 20 λεπτά από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά για τις επιβατικές, τις σιδηροδρομικές, αλλά και για τις
    εμπορευματικές μεταφορές».

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την παράδοση του νέου τμήματος και την έναρξη των δρομολογίων την 1η Φεβρουαρίου, δεν θα εξυπηρετούνται σιδηροδρομικά οι Σταθμοί, Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλος. Αν και τόσο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και ο υπουργός έχουν αναφέρει πως θα καταβληθεί προσπάθεια να μην εγκαταληφθεί η παλιά γραμμή και να υπάρχει μία στοιχιώδης σιδηδρομική κίνηση έστω και για τουριστικούς λόγους, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη συνέχιση των δρομολογίων στο παλιό τμήμα.

    Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Λιανοκλάδι – Δομοκός τον ερχόμενο Ιούνιο, και εφόσον το σύνολο της γραμμής λειτουργεί ενιαία με ηλεκτροκίνηση, η διαδρομή Αθήνα – Λιανοκλάδι θα διαρκεί έως 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα – Δομοκός έως 108 λεπτά και η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη δε θα ξεπερνά τις 3,5 ώρες.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα