Η μυστήρια επιμονή του ΟΑΣΑ να αναθέτει τη διαχείριση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε ιδιώτες οδηγεί σε σπατάλη χιλιάδων ευρώ για τον ελλειμματικό οργανισμό.
Για μία ακόμα φορά, η διοίκηση του ΟΑΣΑ επιλέγει να αναθέσει τη διαχείριση των επίσημων λογαριασμών σε facebook και instagram σε ιδιώτη αντί η διαχείριση τους να γίνει εσωτερικά.
Τον περασμένο μήνα ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε διαφημιστική εταιρεία τη «δημιουργία επικοινωνιακής πολιτικής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και την διαχείρισή τους για ένα χρόνο έναντι 15.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 350 ευρώ το μήνα αν διεξάγονται «mini campaigns» ύστερα από απαίτηση του ΟΑΣΑ.
Σύμφωνα με τη δωδεκάμηνη σύμβαση, η εταιρεία αναλαμβάνει καταρχάς τη σύνταξη επικοινωνιακής πολιτικής για τα social media σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ που θα καθορίζει μεταξύ άλλων το ύφος επικοινωνίας , τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις (faqs) και τις ενημερωτικές στήλες. Επίσης η εταιρεία «θα είναι υπεύθυνη copywriting και δημιουργικού σχεδιασμού των αναρτήσεων» ή σε απλά λόγια θα ποστάρει στο facebook. Τέλος, θα αναλάβει να απαντάει σε ερωτήματα χρηστών εντός 4 ωρών τις καθημερινές και μέσα σε 10 ώρες τις αργίες.
Συμπληρωματικά, η εταιρεία θα διεξάγει «mini campaigns» και διαγωνισμούς μέσα από τα social media, ύστερα από απαίτηση του ΟΑΣΑ, με πρόσθετη αμοιβή.
Στόχος της συνεργασίας, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του ΟΑΣΑ και η «επίτευξη πιστότητας του κοινού μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικού προφίλ και ενίσχυσης της χρησιμότητας των μέσων στο λεκανοπέδιο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Σημειώνεται πως στην ίδια εταιρεία είχε ανατεθεί στα τέλη της περυσινής χρονιάς η δημιουργία «viral video» για την προβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναντι 4.750 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επίσης, στις αρχές του 2017, η εταιρεία είχε αναλάβει τη δημιουργία δημιουργία «οπτικοακουστικού μηνύματος το οποίο θα προσεγγίζει το θέμα του σεβασμού και της σωστής χρήσης των μέσων μεταφοράς» με αφορμή τη λειτουργία των συστημάτων της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έναντι 13.450 πλέον ΦΠΑ.
Και τα προσωπικά δεδομένα στον ιδιώτη
Όπως αναφέρεται ρητά στη σύμβαση, ο ΟΑΣΑ θα μπορεί να δίνει ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πελατών στη διαχειρίστρια εταιρεία υπό μορφή λίστας με σκοπό την εκτέλεση στοχευμένων προωθητικών ενεργειών (αποστολή πάσης φύσεως διαφημιστικού υλικού σε προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών κ.λπ.)
Η εταιρεία με τη σειρά της θα μπορεί να δίνει τα προσωπικά δεδομένα των πελατών σε τρίτους σε περίπτωση που αυτά ζητηθούν «από Αρχή ή Υπηρεσία ή ακόμα και δικαστικά» μετά από επικοινωνία με τον ΟΑΣΑ.
Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι η φύλαξη και διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών από την ιδιωτική εταιρεία, απλών και ευαίσθητων, πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Για τον ΟΑΣΑ, Social media = Ιδιώτης
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας άργησαν να ανέβουν στο τρένο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. (Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που το 2009 γεννήθηκε το Athens Transport).
Αν και για να υπάρξει μία αξιοπρεπής ή έστω στοιχειώδης παρουσία στο facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν απαιτούνται γνώσεις που δεν έχει ένας μέσος χρήστης του διαδικτύου, εξ αρχής ο ελλειμματικός ΟΑΣΑ αποφάσισε να αναγάγει το ποστάρισμα στο facebook σε επιστήμη, και όχι με την καλή έννοια του όρου.
Η πρώτη προσπάθεια έγινε μόλις το 2014 όταν ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε ιδιώτη τη διοργάνωση διαγωνισμού φωτογραφίας μέσω των social media έναντι 19.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά ενώ ο λογαριασμός που δημιουργήθηκε στο facebook συνέχισε να ενημερώνεται (κυρίως με αδιάφορα posts) ως το τέλος του 2016 οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Η δεύτερη προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη του 2016 και πάλι μέσω διοργάνωσης διαγωνισμού φωτογραφίας (σε τρεις φάσεις αυτή τη φόρα), και πάλι με κόστος 19.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 2017 οπότε και οργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας.
Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε νέος λογαριασμός στο facebook (ο ΟΑΣΑ και ο ιδιώτης δεν φρόντισαν καν να τον συγχωνεύσουν με τον παλιό) ο οποίος όμως σταμάτησε να ενημερώνεται τον Ιούνιο του 2017 οπότε και εγκαταλείφθηκε αν και εξακολουθεί να αποτελεί τον επίσημο λογαριασμό του ΟΑΣΑ στο facebook.
Η ίδια σελίδα που αυτή τη στιγμή έχει 15.500 «likes» θα χρησιμοποιηθεί και από τον νέο ιδιώτη που ανέλαβε τη διαχείρισή του. Το έργο πάντως αναμένεται δύσκολο. Με άριστα το 5, η σελίδα του ΟΑΣΑ (και ο οργανισμός) έχει λάβει από τους χρήστες του facebook μόλις 1,6 αστεράκια.
Δείτε επίσης: