- Πλήρης και άρτια εκπαίδευση στο σύνολο των σιδηροδρομικών ειδικοτήτων, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής
- Συνεργασίες και Συμπράξεις με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας
- Συνεργασία και αλληλεπίδραση με όλους τους Σιδηροδρομικούς Φορείς
- Η οργάνωση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων
- H Σιδηροδρομική Ακαδημία να καταστεί ξανά η γεννήτρια της τεχνογνωσίας και η μήτρα των νέων γενιών σιδηροδρομικών.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδα η λειτουργία της η σιδηροδρομική Ακαδημία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε) σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς η εκπαίδευση των νέων στελεχών για όλο το φάσμα του σιδηροδρομικού επαγγέλματος θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αγοράς.
Η νέα διοίκηση του Ο.Σ.Ε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική επάρκεια και την τεχνογνωσία του έμψυχου υλικού της ευρύτερης σιδηροδρομικής οικογένειας, καθώς πιστεύει ότι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς.
Την πρώτη μέρα λειτουργίας της, την Ακαδημία επισκέφτηκαν ο πρόεδρος του Ο.Σ.Ε κ. Γιώργος Κακουλάκης ,ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Θεοχάρης, ενώ από την πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε το «παρών» ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φίλιππος Τσαλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η σχολή,που βρίσκεται πολύ κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Α.Ι Ρέντη υπολειτουργούσε εδώ και 10 χρόνια. Με συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα κατέστη δυνατή η πλήρης λειτουργία της με τη συνδρομή στελεχών του ΟΣΕ και την αρωγή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με 20 βοηθούς μηχανοδηγούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι οποίοι θα μετεκπαιδευτούν προκειμένου να πιστοποιηθούν ως βασικοί μηχανοδηγοί. Τα δίδακτρα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα καλυφθούν από τις ιδιωτικές εταιρίες, αρχής γενομένης από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι στόχοι του Οργανισμού για την Ακαδημία:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Οι βασικές ειδικότητες της Ακαδημίας είναι αυτές του: Μηχανοδηγού, Ελεγκτή Αμαξοστοιχίας, Σταθμάρχη, Συνοδού, Τεχνίτη. Ειδικά για την κατηγορία των Τεχνιτών υπάρχουν διάφορες υποειδικότητες που έχουν πάντα να κάνουν με τα τρένα και τα Αμαξοστάσια. Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρα στελέχη του ΟΣΕ ή των άλλων σιδηροδρομικών εταιριών, μία πρακτική που γίνεται παγκοσμίως.
Τα προγράμματα σπουδών χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η πρώτη είναι η αδειοδότηση και η δεύτερη είναι η πιστοποίηση. Σχετικά με το πρόγραμμα φοίτησης για μηχανοδηγούς, γίνεται εξειδίκευση σε τροχαίο υλικό. Μάλιστα ο σπουδαστής θα μπορεί να οδηγήσει μόνο τροχαίο υλικό στο οποίο έχει εξειδικευτεί και αυτό γιατί η κάθε εταιρεία μπορεί να έχει αρκετούς διαφορετικούς τύπους τρένων.’
Το πιστοποιητικό εκδίδεται και για συγκεκριμένες διαδρομές, εκείνες που ο σπουδαστής έχει οδηγήσει με την επιτήρηση των εκπαιδευτών. Οι εξεταστές των σπουδαστών είναι πιστοποιημένα στελέχη από ΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ, ΡΑΣ.
Ιστορικό
Η Σιδηροδρομική Ακαδημία ξεκίνησε να λειτουργεί με τη μορφή ΚΕΚ το 1991 και στο απόγειο της, το 2004, έφτασε να έχει 300 σπουδαστές. Το κτίριο, κλασσική κατασκευή της δεκαετίας του 1990, είναι σε στρατηγική θέση, σχεδόν πάνω στη Λεωφόρο Κηφισού, και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Ρέντη ενώ υπάρχει και λεωφορειακή γραμμή που περνά από την περιοχή.
Είναι πλήρως προσβάσιμη από άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα μαθήματα, γίνονται σε γκρουπ των 10-15 ατόμων ανάλογα την ειδικότητα. Στο κτίριο υπάρχουν πολλές διαφορετικές αίθουσες που περιλαμβάνουν από τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, μέχρι αίθουσα μηχανουργείου, συστημάτων ασφαλείας, δοκιμών σιδηροδρομικών υλικών ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο αμφιθέατρο 120 ατόμων, κυλικείο και αρκετοί κοινόχρηστοι χώροι. Επίσης, έχει προβλεφτεί η περίπτωση σπουδαστών εκτός Αθήνας και η Ακαδημία διαθέτει για αυτές τις περιπτώσεις, 20 δίκλινα δωμάτια (με τα απολύτως απαραίτητα), τουαλέτες, μπάνιο και χώρους ξεκούρασης και αναψυχής.
Δείτε επίσης: