- Το έχουμε ξαναπεί. Όταν δεν υπάρχει οργάνωση, ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματική επικοινωνία (τόσο εσωτερική μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, όσο και επικοινωνία με το επιβατικό κοινό) δεν είναι δυνατό να περιμένουμε κάτι διαφορετικό.
- Αυτό που επακολουθεί είναι μπέρδεμα, ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, υπάλληλοι που γνωρίζουν λιγότερα και από τους επιβάτες που εξυπηρετούν και ακόμα περισσότερο μπέρδεμα.
- Όταν τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε να κλείσουν ξαφνικά οι μπάρες (υπό το βάρος κριτικής για την καθυστέρηση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο), τόσο ο ΟΑΣΑ όσο και το υπουργείο ήταν σίγουροι πως όλες οι μπάρες θα έχουν κλείσει ως το τέλος του χρόνου.
- Από τότε οι μπάρες έκλεισαν [πλην μίας για είσοδο όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση] σε 6 μόλις σταθμούς: Άγιος Αντώνιο και Άγιο Δημήτριο στη γραμμή 2 και Αεροδρόμιο, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ελαιώνας και Αιγάλεω στη γραμμή 3.
- Ο λόγος που το κλείσιμο των πυλών δεν προχώρησε για 3 και πλέον μήνες; Επισήμως, το γεγονός πως οι επιβάτες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και πως δεν έχει γίνει ακόμα η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών για όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Ανεπισήμως, η έλλειψη προσωπικού για στελέχωση των σταθμών όταν λειτουργούν οι πύλες, πιθανή μη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης των πυλών με το σύστημα πυρασφάλειας και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για το κλείσιμο τους.
- Οι επ’ αόριστον ανοικτές πύλες, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζει ο υπουργός, οδήγησαν σε μία ιδιότυπη κατάσταση. Σε μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού πέρασε το μήνυμα πως εφόσον οι πύλες είναι ανοικτές το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν λειτουργεί. Και αφού δεν υπάρχουν πια τα παλιά χάρτινα εισιτήρια, η μετακίνηση είναι δωρεάν και με το νόμο. Ακόμα και πολλοί από αυτούς που γνώριζαν πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο λειτουργεί αποθαρρύνθηκαν από το να το χρησιμοποιούν βλέποντας πως αυτό έκανε η πλειοψηφία των επιβατών.
- Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δηλαδή που υποτίθεται πως θα καταπολεμούσε την εισιτηριοδιαφυγή, γέννησε μία νέα εισιτηριοδιαφυγή εξαιτίας της προχειρότητας στην εφαρμογή του.
- Τώρα, υπό το βάρος πολιτικών αντιδράσεων αφού το προηγούμενο ανεπίσημο χρονοδιάγραμμα του υπουργού που έκανε λόγο για το κλείσιμο όλων των πυλών ως το τέλος Φεβρουαρίου δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ένα ακόμα χρονοδιάγραμμα, μάλλον σχεδιασμένο στο πόδι. (Είπαμε, ποτέ κανείς δεν είδε το περίφημο “σχέδιο μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο” που ίσως και να ανήκει στη σφαίρα του μύθου.)
- Από την Κυριακή 4 Μαρτίου μπαίνουμε στα βαθιά με το κλείσιμο των πυλών στο Σύνταγμα, το σταθμό Μετρό με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση (πλην μίας ανοικτής πύλης για διέλευση όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση).
- Μία μέρα μετά όμως, οι μπάρες στο σταθμό του Συντάγματος θα λειτουργούν part time! Οι πύλες εισόδου/εξόδου θα είναι κλειστές μόνο τις ώρες μη αιχμής. Από τις 6:00 – 10:00 και τις 15:00 – 19:00 οι μπάρες θα είναι ανοικτές προκειμένου να μη δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Αυτό θα γίνει από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου ως και το Σάββατο 10 Μαρτίου και από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου ως και την Τετάρτη 14 Μαρτίου.
- Από την Κυριακή 11 Μαρτίου οι μπάρες θα κλείσουν σε 15 ακόμα σταθμούς [πλην μίας για τη διέλευση όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση]: Ταύρος και Μαρούσι στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), Ανθούπολη, Περιστέρι, Σεπόλια, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό στη γραμμή 2 και Αγ. Μαρίνα, Κεραμεικός, Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι στη γραμμή 3.
- Τέλος, από την Πέμπτη 15 Μαρτίου θα κλείσει και η μία ανοικτή πύλη που θα απομένει στους παραπάνω 21 σταθμούς. Ανοικτές επ’ αόριστον θα παραμείνουν όμως οι περισσότεροι σταθμοί, με την πλειοψηφία αυτών στη γραμμή του ΗΣΑΠ.
- Με άλλα λόγια, ως τις 15 Μαρτίου όλοι οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί και να έχουν ενεργοποιήσει την προσωποποιημένη Ath.ena Card. Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα.
- Πρώτον, αν και ο ΟΑΣΑ λέει το αντίθετο, (τι περίεργο!) ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των καρτών σε όλους όσοι έχουν κάνει αίτηση online ήδη από τις αρχές του Ιανουαρίου. Ακόμα και αν αυτές οι κάρτες έχουν παραδοθεί πριν τις 15 Μαρτίου, η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ την τελευταία στιγμή δημιουργεί ακόμα μία φορά σύγχυση και πανικό στους επιβάτες.
- Δεύτερον, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί. Τι θα γίνει με όσους έχουν παλιές ετήσιες κάρτες που δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί; Τι θα γίνει με στρατιώτες, σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και άλλους για τους οποίους η έκδοση προσωποποιημένων καρτών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά μπορεί να δώσει μόνο ο ΟΑΣΑ.
- Όσον αφορά τις κάρτες για άνεργους και ΑΜΕΑ από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, ημέρα που αναμένεται να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των καρτών μέσω της ΗΔΙΚΑ θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Σε όλους τους σταθμούς θα υπάρχει έστω και μία (αν όχι όλες) μπάρα ανοικτή ως και τις 14 Μαρτίου. Υπάρχει χρόνος και για την έκδοση και αποστολή και για ενεργοποίηση όλων των καρτών.
- Τα μηνύματα που έχουμε λάβει τις τελευταίες μέρες τόσο εδώ όσο και στο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εκατοντάδες. Πότε θα λάβω την κάρτα μου; Πότε και πώς θα την ενεργοποιήσω; Κλείνουν άμεσα όλες οι μπάρες; Όσο απλά και να τα εξηγήσουμε, δεν είναι δυνατό να καλύψουμε το κενό επικοινωνίας και ενημέρωσης από την πλευρά του ΟΑΣΑ που για ακόμα μία φορά είναι χαοτικό.
- Προχωρώντας χωρίς μπούσουλα και οργάνωση, το μπάχαλο που ονομάζεται μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο φτάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του. Για άλλη μία φορά η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσετε είναι «υπομονή». Και βέβαια να συνεχίσετε να μας παρακολουθείτε εδώ όπως και στο facebook και στο twitter για όλες τις νεώτερες πληροφορίες.
Κλείνουν οι πύλες σε 21 σταθμούς ως τα μέσα Μαρτίου – Ξεκινά η ενεργοποίηση καρτών για άνεργους ΑΜΕΑ
Ξεκίνησε η αποστολή των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ αλλά καθυστερεί η ενεργοποίησή τους