Τέλος δεν έχει η ταλαιπωρία πολλών επιβατών κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ενώ ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του δεν παραδέχεται την αποδεδειγμένη ύπαρξη προβλημάτων και δεν βοηθά τους επιβάτες, υπάρχουν ελεγκτές και εκδότες εισιτηρίων που προτρέπουν τους επιβάτες να πληρώσουν προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Οι ιστορίες που μας έχουν αναφέρει αναγνώστες είναι χαρακτηριστικές. Άνεργη αναγνώστρια που ενώ έχει κάνει online αίτηση για έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από τον περασμένο Ιανουάριο, δεν την έχει λάβει ακόμα έπεσε πάνω σε έλεγχο εισιτηρίων στο Μετρό. Ο ελεγκτής παρόλο που είδε την βεβαίωση του ΟΑΕΔ της είπε πως κανονικά θα έπρεπε να της κόψει πρόστιμο και την προέτρεψε να απευθυνθεί άμεσα σε εκδοτήριο για την έκδοση κάρτας. Παρόλο που του εξήγησε πως αίτηση έχει γίνει αλλά η κάρτα δεν έχει ακόμα εκδοθεί, εκείνος δήλωσε άγνοια και επέμεινε πως πρέπει να βγάλει κάρτα σε εκδοτήριο.
Στη συνέχεια, η αναγνώστρια απευθύνθηκε σε εκδοτήριο όπου ο υπάλληλος την ενημέρωσε πως έχει καταχωρηθεί η αίτησή της (από τον Ιανουάριο) αλλά δεν γνωρίζει πότε η κάρτα θα εκδοθεί και θα αποσταλεί. Μόνος τρόπος να εκδοθεί σε εκδοτήριο θα ήταν η ακύρωση της έκδοσης και η επανέκδοση της κάρτας, με επιπλέον χρέωση 2 ευρώ. Η αναγνώστρια δεν δέχτηκε να προχωρήσει αλλά όπως μας είπε, αν κλείσουν όλες οι μπάρες (όπως ανακοίνωσε πριν από δύο βδομάδες ο ΟΑΣΑ) δεν θα έχει άλλη επιλογή.
Σε ανάλογα διλήμματα έχουν βρεθεί και άλλοι αναγνώστες μας εξαιτίας προβλημάτων με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί ελαττωματικές κάρτες που δεν φορτίζονται σωστά ή δεν επικυρώνονται. Αν και ο ΟΑΣΑ σε αυτή την περίπτωση συμβουλεύει τους επιβάτες να απευθύνονται στα γραφεία της εταιρίας (φυσικά σε μέρες και ώρες δημόσιων υπηρεσιών), πολλοί εκδότες εισιτηρίων δηλώνουν άγνοια και λένε στους επιβάτες να προσπαθήσουν ξανά ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον ΟΑΣΑ. Άλλοι όμως, και πάλι σύμφωνα με όσα μας έχουν πει αναγνώστες, προτρέπουν στους επιβάτες (“για να ξεμπερδεύουν”) να ζητήσουν ακύρωση και επανέκδοση της κάρτας, φυσικά με χρέωση, αν και οι επιβάτες δεν φέρουν ευθύνη για το πρόβλημα.
Σε όλα τα περιστατικά για τα οποία μάθαμε, οι επιβάτες ήταν ενημερωμένοι (σίγουρα περισσότερο από τους υπαλλήλους στις συγκοινωνίες) και δεν προχώρησαν στην επανέκδοση καρτών με δικά τους έξοδα. Δεν θα ήταν εξωφρενικό να υποθέσουμε πως άλλοι επιβάτες πείστηκαν και πλήρωσαν προκειμένου να διορθωθεί ένα πρόβλημα ή παράλειψη του ΟΑΣΑ.
Και πάλι στην επιφάνεια βγαίνει η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες αλλά και η έλλειψη οργάνωσης και αποτελεσματικής επικοινωνίας με το επιβατικό κοινό από την πλευρά του ΟΑΣΑ. Με υπαλλήλους που παραπληροφορούν επιβάτες σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο εδώ και μήνες και επιβάτες που δεν έχουν που να απευθυνθούν για να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Και η περιπέτεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο συνεχίζεται…