Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Παρελθόν τα περισσότερα εκδοτήρια εισιτηρίων σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Share

    Στρατηγική επιλογή της ΣΤΑΣΥ φαίνεται πως είναι το κλείσιμο των περισσότερων εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Η μετακίνηση εκδοτών εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ σε άλλες θέσεις έδωσε την χαριστική βολή στα εκδοτήρια και τώρα η έκδοση και επαναφόρτιση εισιτηρίων και καρτών θα γίνεται κυρίως από αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα.

    Αν και το κλείσιμο των εκδοτηρίων δεν ήταν εξαρχής στο σχεδιασμό της ΣΤΑΣΥ, φαίνεται πως πλέον η εταιρεία το στηρίζει απόλυτα. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στο Ραδιόφωνο 24/7 ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Γιώργος Θωμόπουλος, δήλωσε πως το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πλέον θα γίνεται σε αυτόματα μηχανήματα, «όπως και στην Ευρώπη»:

    «Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχει κλειστό σύστημα ο κόσμος εξυπηρετείται από τα αυτόματα μηχανήματα. Είμαστε στην αρχή της φάσης αυτής. […] Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου στα 20 ενεργά εκδοτήρια με βάρδιες το πρωί και το βράδυ ανάλογα με την δυναμικότητα κάθε εκδοτηρίου, οπότε εκδοτήρια υπάρχουν. Βέβαια μπορεί να μην είναι αρκετά να εξυπηρετήσουν το σύνολο της γραμμής. Όμως η πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή είναι ότι εστιάζουμε το μεγαλύτερο μέρος παροχής υπηρεσίας να γίνεται από τα μηχανήματα

    Πού βρίσκονται τα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων

    Αυτή τη στιγμή, σε όλο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, επανδρωμένα και ανοικτά είναι μόλις 20 εκδοτήρια εισιτηρίων. Πριν από λίγους μήνες, η λειτουργία εκδοτηρίων στους περισσότερους σταθμούς ήταν κανόνας με ανοικτά 65 εκδοτήρια εισιτηρίων. Παρατηρούμε δηλαδή μία μείωση κατά 69% στον αριθμό των ανοικτών εκδοτηρίων.

    Συγκεκριμένα, ανοικτά είναι τα εκδοτήρια σε:

    • Τερματικούς σταθμούς (Κηφισιά, Πειραιάς, Ανθούπολη, Ελληνικό, Αγία Μαρίνα, Δουκ. Πλακεντίας, Αεροδρόμιο)
    • Σταθμούς μετεπιβίβασης (Αττική, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Σύνταγμα)
    • και σε κάποιος σταθμούς με μεγάλη επιβατική κίνηση (Κάτω Πατήσια, Πανεπιστήμιο, Συγγρού Φιξ, Νέος Κόσμος, Δάφνη, Ευαγγελισμός, Αμπελόκηποι)
    • Στο Τραμ, από τα πέντε εκδοτήρια εισιτηρίων, ανοικτά έχουν μείνει μόνο αυτά σε Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή.

    Γιατί έκλεισαν τα εκδοτήρια εισιτηρίων

    Το κλείσιμο των εκδοτηρίων εισιτηρίων έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού που προκάλεσε η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Καθώς για την λειτουργία των πυλών στους σταθμούς του ΗΣΑΠ θα έπρεπε να εξασφαλισθεί η επάνδρωση του κάθε σταθμού με συγκεκριμένο προσωπικό, δεκάδες εκδότες εισιτηρίων τοποθετήθηκαν σε θέση σταθμάρχη, αφήνοντας έτσι άδεια τα εκδοτήρια.

    Μειωμένα εισιτήρια μόνο με προσωποποιημένη κάρτα

    Αν και επισήμως αφήνεται να εννοηθεί πως το τέλος στην πώληση χάρτινων μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket από τον ερχόμενο Οκτώβριο που ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ έχει να κάνει με τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ουρές μπροστά από τα λιγοστά εκδοτήρια εισιτηρίων.

    Έστω και αργά ο ΟΑΣΑ κατανόησε πως το κλειδί στη μείωση των ουρών και στην προώθηση της επαναφόρτισης εισιτηρίων και καρτών είναι η χρήση προσωποποιημένων καρτών, κάτι που έχουμε γράψει εδώ και μήνες. Έτσι, αφού είχε εξαρχής ξεκαθαριστεί πως τα μειωμένα εισιτήρια Ath.ena Ticket δεν πρόκειται να διατεθούν από αυτόματα μηχανήματα, ο ΟΑΣΑ προχωράει ένα βήμα πιο πέρα καταργώντας τα και από τα υπόλοιπα σημεία πώλησης.

    Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα μειωθούν οι ουρές -και η γκρίνια- μπροστά από τα εκδοτήρια εισιτηρίων αλλά και πως θα μειωθεί το κόστος αγοράς ρολών εισιτηρίων Ath.ena Ticket. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τα παλιά χάρτινα εισιτήρια, αφήνοντας έτσι μικρότερο περιθώριο κέρδους για τον ΟΑΣΑ. Αντίθετα, αν και οι κάρτες Ath.ena Card έχουν κόστος για τον ΟΑΣΑ σχεδόν ένα ευρώ η καθεμία, αυτό αποσβαίνεται γρήγορα λόγω των επαναφορτίσεών τους με προϊόντα κομίστρου.

    Ο κίνδυνος σε αυτό, όπως επισήμαναν και πολλοί αναγνώστες μας, είναι πως πολλοί δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου (ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι κάτω των 18, οι άνω των 65 και οι φοιτητές, εντός και εκτός Ελλάδας) είναι πιθανό να αποθαρρυνθούν από την χρήση μειωμένων εισιτηρίων καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας. Με το κλείσιμο των περισσότερων εκδοτηρίων εισιτηρίων, η διαδικασία γίνεται δυσκολότερη για πολλούς.

    Τουλάχιστον, σε αυτή την περίπτωση ο ΟΑΣΑ προνόησε να ανακοινώσει την αλλαγή δύο μήνες νωρίτερα έτσι ώστε, όσοι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου βρίσκονται στην Αθήνα, να έχουν προλάβει να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα.

    Τα πράγματα θα είναι σαφώς δυσκολότερα για τους επισκέπτες στην Αθήνα αφού η έκδοση προσωποποιημένων καρτών είναι πλέον δυνατή μόνο στα παραπάνω 20 εκδοτήρια εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ, συν τα εκδοτήρια της ΟΣΥ σε Αεροδρόμιο και Σύνταγμα.

    Προβλήματα και από την έλλειψη αυτόματων μηχανημάτων

    Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ δήλωσε πως οι επιβάτες πλέον θα εξυπηρετούνται κυρίως από τα αυτόματα μηχανήματα, αυτό δεν θα σημάνει αυτόματα την μείωση της ταλαιπωρίας αφού και εκεί παρατηρούνται ελλείψεις και προβλήματα.

    Λόγω κακού σχεδιασμού, η ΣΤΑΣΥ προμηθεύτηκε λιγότερα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης εισιτηρίων από όσα απαιτούνται. Για αυτό το λόγο, τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε να εξελίσσεται η μεταφορά μηχανημάτων από στάσεις του Τραμ σε σταθμούς του Μετρό προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Αποτέλεσμα αυτού, η ελλιπής εξυπηρέτηση του δικτύου του Τραμ, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

    Με εξώδικη πρόσκληση-διαμαρτυρία που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα προς την Αττικό Μετρό, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ καταγγέλλει την αποξήλωση 26 μηχανημάτων από στάσεις του Τραμ «λόγω κακού συντονισμού από την αρμόδια εταιρεία» καθώς και την υπολειτουργία του οικίσκου έκδοσης εισιτηρίων στην τερματική στάση του Συντάγματος. Όπως σημειώνουν, «Η κωλυσιεργία σας [της Αττικό Μετρό] είναι στα όρια της βαριάς αμέλειας με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα και κέρδη με οικονομική ζημιά για τον φορέα μας» ζητώντας τέλος την επανατοποθέτηση των αυτόματων μηχανημάτων στις στάσεις του Τραμ.

    Και στους σταθμούς του Μετρό όμως έχουν καθιερωθεί οι ουρές μπροστά από τα αυτόματα μηχανήματα κυρίως τις ώρες αιχμής. Άγνωστο είναι το πότε θα ολοκληρωθεί η ενημέρωση των παλιών μηχανημάτων προκειμένου να μπορούν να εκδίδουν και να επαναφορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια, ενώ εκκρεμεί και η ενημέρωση του λογισμικού των νέων μηχανημάτων ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να εξυπηρετηθεί ο κάθε επιβάτης.

    Από την πλευρά του ΟΑΣΑ πάντως επιχειρείται να καταστεί σαφές πως μέσα στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουν να γίνονται απαραίτητες βελτιώσεις του συστήματος με αποκορύφωμα ενδεχόμενες αλλαγές στους τύπους των εισιτηρίων, ανάλογα με τα δεδομένα που θα συλλεχθούν σχετικά με τις μετακινήσεις των επιβατών.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα