Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Ζημιές – ρεκόρ 2,3 δις ευρώ για την Αττικό Μετρό το 2017

Share

    Στο ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έφτασαν οι συσσωρευμένες ζημιές της Αττικό Μετρό Α.Ε. το 2017, το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει εμφανίσει η εταιρία από την ίδρυση της.

    Όπως σημειώνει το capital.gr «οι υψηλές ζημιές της Αττικό Μετρό συνδέονται και με το νόμο Ρέππα (Ν.3920/2011) βάσει του οποίου η εταιρεία λειτουργίας (ΑΜΕΛ) έπαυσε να είναι θυγατρική της και δεν έχει έσοδα ούτε από την εμπορική δραστηριότητα ούτε από την παροχή υπηρεσιών από την χρήση και εκμετάλλευση των 42 σταθμών Μετρό (έξι από τους οποίους είναι σε κοινή χρήση με τον Προαστιακό). Ως εκ τούτου, η εταιρεία… νομοτελειακά θα εμφανίζει χειρότερα μεγέθη, με την τροποποίηση του Ν.3920/2011, που αποσκοπεί στην απόκτηση εσόδων από την παροχή υπηρεσιών για την χρήση και εκμετάλλευση του συστήματος Μετρό από την ΣΤΑΣΥ, να έχει “παγώσει”.»

    Το 2017 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 564,4 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν αυξημένος 3%, σε σχέση με το 2016, λόγω της αύξησης των πωλήσεων στο πάρκινγκ του Κεραμεικού. Το κόστος πωληθέντων διαμορφώνεται σε 101,4 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αυξημένων αποσβέσεων που σχετίζονται με την απόσυρση των εκδοτικών μηχανημάτων 1ης γενιάς λόγω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ακόμη τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι αυξημένα εξαιτίας της προμήθειας του Δημοσίου για τα νέα δάνεια από την ΕΤΕπ, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ (31/12/2017).

    Η εταιρεία, που απασχολεί 436 άτομα, έχει αρνητικές ροές από λειτουργία και επενδύσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ και 297 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Σήμερα, τα έσοδα της Αττικό Μετρό (έργο της οποίας είναι η εκτέλεση μελετών για έργα σταθερής τροχιάς, η προετοιμασία και οργάνωση των σχετικών διαγωνισμών και η λειτουργία ως φορέας κατασκευής των έργων) προέρχονται κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο το 2017 αντλήθηκαν 610 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία εκτελεί περιορισμένη εμπορική δραστηριότητα (έσοδα 564 χιλιάδες ευρώ το 2017) με πωλήσεις ανταλλακτικών και παγίων στοιχείων προς την ΣΤΑΣΥ σε τιμές κόστους, ενώ έχει και έσοδα από το πάρκινγκ του Κεραμεικού.

    Το ζήτημα της αποζημίωσης της Αττικό Μετρό από τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ για τη χρήση του δικτύου Μετρό εκκρεμεί από την ίδρυση της εταιρείας το 2011. Στο στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, περιλαμβάνεται  επανεξέταση μοντέλου τελών χρήσης του δικτύου μετρό και η αξιολόγηση επιπτώσεων.

    Πηγή: capital.gr

 
 

Διαβάστε Περισσότερα