Απροσδόκητη φαίνεται να είναι η επιτυχία του μέτρου της εισόδου από την πρώτη πόρτα των Λεωφορείων, εφόσον είναι πραγματικά τα δεδομένα του ΟΑΣΑ για την μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.
Η εφαρμογή του μέτρου που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με όχι και τόσο καλούς οιωνούς παραμένει εμφανώς μη πλήρης, ωστόσο ο ΟΑΣΑ κάνει λόγο για μείωση του ποσοστού της εισιτηριοδιαφυγής στο 14%, με μόλις 3 στους 20 επιβάτες δηλαδή να μην πληρώνουν εισιτήριο.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που ο ΟΑΣΑ προσπάθησε να εφαρμόσει πιλοτικά το μέτρο σε συγκεκριμένες μόνο γραμμές, αυτή τη φορά εφαρμόστηκε (στα χαρτιά τουλάχιστον) παντού, με την πλειοψηφία των οδηγών να συμμορφώνεται με αυτό. Παρόλα αυτά, οι καλές προθέσεις δεν επαρκούν για την πλήρη εφαρμογή του, σε ένα μεγάλο βαθμό και λόγω της απροθυμίας των επιβατών να προσαρμοστούν. Όταν επιβάτες προσπαθούν να επιβιβαστούν από τις πίσω πόρτες, οι οδηγοί τις περισσότερες φορές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τους ανοίξουν. Ιδιαίτερα σε διπλά λεωφορεία γραμμών – κορμού αλλά και σε δρομολόγια με μεγάλη πληρότητα το μέτρο είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο.
Ακόμα και όταν όμως οι επιβάτες επιβιβάζονται από μπροστά, το μέτρο με τη σημερινή του μορφή δεν εξασφαλίζει την υποχρεωτική επικύρωση εισιτηρίου ή κάρτας από τον επιβάτη, αφού ο ελεγκτικός ρόλος των οδηγών παραμένει ασαφής. Σύμφωνα με ερώτηση οδηγού λεωφορείου προς τη διοίκηση της ΟΣΥ για την οποία διαβάσαμε στο citybus-drivers.blogspot.com, σχετικά με ποια είναι η υποχρέωση του οδηγού σε περίπτωση που επιβάτης επιβιβαστεί χωρίς εισιτήριο, η εταιρεία απάντησε πως «ο κάθε εργαζόμενος της Ο.ΣΥ Α.Ε ανεξάρτητα της ειδικότητάς του, οφείλει να προασπίζει τα οικονομικά συμφέροντα και τα έσοδα της Εταιρείας στην οποία εργάζεται έχοντας κάθε έννομο συμφέρον προς τούτο».
Όταν όμως έρχεται η ώρα να διευκρινιστεί πως ακριβώς ένας οδηγός λεωφορείου θα προασπίσει τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας, η οδηγία της ΟΣΥ είναι μάλλον αναποτελεσματική αν όχι ανεφάρμοστη: «Ο οδηγός θα ενημερώνει τον επιβάτη που θα εντοπίσει χωρίς κόμιστρο, ότι θα καλέσει τον προϊστάμενό του (Κ.Δ.Ε) ώστε στις επόμενες στάσεις να παρέμβει ειδικό κλιμάκιο ελεγκτών. Σε πραγματικές συνθήκες βέβαια αν ένας οδηγός κάνει ακριβώς αυτό, στην καλύτερη περίπτωση δεν θα γίνει τίποτα αφού οι ελεγκτές δεν θα έρθουν ποτέ, ενώ στη χειρότερη θα ταλαιπωρηθούν όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου ή θα κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα του οδηγού.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως οι οδηγοί λεωφορείων δεν έχουν την εξουσιοδότηση να προχωρήσουν σε έλεγχο των εισιτηρίων, αν και το υπουργείο έκανε αρχικά λόγο ακόμη και για μπόνους αν το κάνουν εθελοντικά, κάτι το οποίο χαρακτηρίσαμε εξ αρχής ως δύσκολο να εφαρμοστεί.
Επομένως, η υποτιθέμενη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής στο 14% [αλήθεια όμως, γιατί αποκαλείται «μείωση» αφού δεν παρατίθεται κάποιο στοιχείο για το ύψος της πριν την εφαρμογή του μέτρου;] και η αύξηση των επικυρώσεων κατά 300% καλύπτεται από έναν αέρα μυστηρίου αφού φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλία των επιβατών. Από τον περασμένο Ιούλιο πολλοί επιβάτες λεωφορείων που δεν πλήρωναν εισιτήριο ξαφνικά αποφάσισαν να πληρώνουν χωρίς καν να αυξηθούν οι έλεγχοι.
Έρχονται (;) προσλήψεις ελεγκτών
Αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα του τύπου, μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να περιμένουμε προσλήψεις πολλών δεκάδων (πάνω από 150) ελεγκτών από την ΟΣΥ. Οι ελεγκτές αυτοί θα έχουν ως μοναδικό τους καθήκον των έλεγχο των εισιτηρίων σε Λεωφορεία και Τρόλεϊ, πράγμα που σημαίνει πως οι επιβάτες θα παρατηρήσουν μεγάλη αύξηση των ελέγχων.
Αρκεί βέβαια να μην αρχίσουν ένας ένας να μετακινούνται σε θέσεις γραφείου, κάτι που έχουμε δει συχνά τα τελευταία χρόνια να συμβαίνει με ελεγκτές εισιτηρίων καθώς και οδηγούς.
Για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ετοιμάζεται και η ΣΤΑΣΥ και συγκεκριμένα στις ειδικότητες των ηλεκτροδηγών και των τεχνιτών. Ιδιαίτερα εν όψει των επεκτάσεων του Μετρό προς τη Νίκαια (Ιούνιος / καλοκαίρι 2019) και του Τραμ στον Πειραιά (αρχές / άνοιξη 2019) η ανάγκη για προσωπικό είναι επιτακτική.