Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
Aqib Yasin / Shutterstock.com

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου: Στάση εργασίας στα ταξί

0
Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, από τις 9:00 π.μ. έως τις 15:00, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) σε συνεδρίαση του, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και...

Περικοπές δρομολογίων και ταλαιπωρία στο Μετρό της Αθήνας

Share

    Σύμπτωμα ενός μεγάλου προβλήματος φαίνεται να είναι η περικοπή των δρομολογίων του Μετρό προς το Αεροδρόμιο, τα οποία από αύριο Πέμπτη 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιούνται μόνο μεταξύ των σταθμών Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

    Και αυτό γιατί πέρα από τα δρομολόγια του Αεροδρομίου, περικοπές -ανεπίσημες αυτή τη φορά- παρατηρούνται και στα υπόλοιπα δρομολόγια με αποτέλεσμα οι επιβάτες τις τελευταίες μέρες να έρχονται αντιμέτωποι με συχνότητες 8, 9 ή και 10 λεπτών ακόμα και τις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο Μετρό, τα μειωμένα δρομολόγια οφείλονται σε έλλειψη ανταλλακτικών.

    Για την ΣΤΑΣΥ, το ψαλίδι στα δρομολόγια του Αεροδρομίου αποτελεί «εξορθολογισμό». Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί τη σημαντικότερη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Μετρό τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά από το 2004, όταν ξεκίνησαν τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο, οι συρμοί δεν θα φτάνουν στον τερματικό σταθμό της γραμμής 3. Το αποτέλεσμα θα είναι όσοι μετακινούνται από και προς το Αεροδρόμιο, πολλοί μάλιστα κουβαλώντας αποσκευές, να πρέπει να κάνουν υποχρεωτική μετεπιβίβαση στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.

    Έτσι, το ταξίδι για τους τουρίστες που επιλέγουν το Μετρό θα ξεκινάει και θα ολοκληρώνεται με μια μικρή ταλαιπωρία αφού μετά από 14 χρόνια δεν θα υπάρχει απευθείας δρομολόγιο από το Αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης.

    Για τους γνωρίζοντες, ήταν θέμα χρόνου να προκύψει ζήτημα για τα δρομολόγια του Αεροδρομίου. Η ΣΤΑΣΥ διαθέτει μόνο 7 συρμούς οι οποίοι μπορούν να κινηθούν και στο επίγειο τμήμα της γραμμής που ανήκει στον ΟΣΕ. Από αυτούς, οι 4 είναι απαραίτητοι για τα καθημερινά δρομολόγια ενώ οι υπόλοιποι 3 είναι σε συντήρηση ή εφεδρικοί. Εφόσον δηλαδή δεν συμβεί το εξαιρετικά ατυχές να μην είναι διαθέσιμοι οι 4 από τους 7 συρμούς, δεν υπάρχει πρόβλημα στα δρομολόγια και το ίδιο υποτίθεται θα συνέβαινε και σε ένα χρόνο από σήμερα όταν παραδοθεί η επέκταση της γραμμής ως τη Νίκαια.

    Όταν όμως παραδοθεί η επέκταση ως τον Πειραιά (κάτι το οποίο αναμένονταν αρχικά να γίνει το 2017 αλλά πλέον το χρονοδιάγραμμα κάνει λόγο για το 2021) δεν θα υπήρχαν αρκετοί συρμοί ώστε να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα τα δρομολόγια Αεροδρόμιο – Πειραιάς καθημερινά ανά 30 λεπτά.

    Επομένως, όσοι πρόεδροι της Αττικό Μετρό ή υπουργοί Υποδομών δήλωναν την τελευταία δεκαετία πως το Μετρό θα ενώσει το Αεροδρόμιο με το λιμάνι του Πειραιά [σε 40 λεπτά (!!!) σύμφωνα με τον σημερινό υπουργό, κάτι που αποτελεί επιστημονική φαντασία] απέφευγαν να προσθέσουν πως αυτό θα γίνει μόνο αν μέχρι τότε η ΣΤΑΣΥ έχει φροντίσει να αποκτήσει νέους συρμούς. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εκφραστεί δημόσια καμία τέτοια πρόθεση.

    Εναλλακτικές βεβαίως υπάρχουν, και η πιο ασφαλής από αυτές θα ήταν τα δρομολόγια από το Αεροδρόμιο να καταλήγουν στο Μοναστηράκι, φτάνοντας έτσι τουλάχιστον ως το κέντρο της Αθήνας. Άγνωστο για ποιο λόγο όμως επιλέχθηκε η χειρότερη λύση, και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, αυτή του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας.

    Η υποβάθμιση των υπηρεσιών του Μετρό όμως επηρεάζει και τα υπόλοιπα δρομολόγια. Τις τελευταίες μέρες, επιβάτες συναντούν συχνότητες Σαββατοκύριακου με δρομολόγια ανά 8′ ή και 10′ λεπτά τις καθημερινές και τις μέρες αιχμής, τη στιγμή που επισήμως τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 4′ στη γραμμή 2 και ανά 4,5′ στη γραμμή 3.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, κ. Ρεβύθη, η περικοπή των δρομολογίων οφείλεται στη συνεχιζόμενοι έλλειψη ανταλλακτικών. Ο ίδιος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

    «Ενώ το σωματείο εργαζομένων ΣΕΛΜΑ εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα και προσωπικό.

    Κι ενώ κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι εντός κι εκτός ΣΤΑ.ΣΥ μαζί με τους «παραγιούς» τους… μας κατηγόρησαν ότι λέμε ψέματα, ότι όλα βαίνουν καλώς κι ότι εμείς οι εργάτες φωνάζουμε και κάνουμε δράσεις για πολιτικούς λόγους…

    Τώρα μετά από 1,5 χρόνο και από 1η Νοεμβρίου 2018 αλλάζουν τα δρομολόγια επισήμως, λόγω έλλειψης διαθέσιμων για κυκλοφορία συρμών».

    Περιέργως, η υποβάθμιση των υπηρεσιών του Μετρό φέρνει σε προνομιακή θέση τον Προαστιακό αν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το παρόν δεν έχει δείξει να έχει τα αντανακλαστικά για να το εκμεταλλευτεί. Σήμερα ο Προαστιακός διαθέτει απευθείας δρομολόγια από το Αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας αλλά και το λιμάνι του Πειραιά όπου το Μετρό θα φτάσει κουτσά-στραβά το 2021.

    Μέσω μίας πύκνωσης των δρομολογίων (θα είναι δυνατή από το 2019 όταν πιάσουν δουλειά οι νέοι μηχανοδηγοί) αλλά και με το σωστό marketing (βλ. να δοθεί ονομασία στο δρομολόγιο ώστε να τραβήξει τουρίστες, να γίνουν προσφορές σε εισιτήρια, έξτρα υπηρεσίες κλπ) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση και να πάρει την πλειοψηφία των επιβατών.

    Η ειρωνεία πάντως είναι πως ενώ η ΣΤΑΣΥ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει όλα τα δρομολόγια του Μετρό, εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε προαστιακά δρομολόγια. Εκτός και αν στόχος είναι τα σημερινά δρομολόγια του Μετρό να αποκτήσουν συχνότητες Προαστιακού. Γιατί προς τα εκεί πηγαίνουν τα πράγματα και δεν ξέρουμε αν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα…

 
 

Διαβάστε Περισσότερα