Εννέα μήνες έχουν περάσει από τότε που ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε διαφημιστική εταιρεία τη «δημιουργία επικοινωνιακής πολιτικής για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και την διαχείρισή τους για ένα χρόνο. Το κόστος για τον ΟΑΣΑ θα ήταν 15.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ το οποίο θα αυξανόταν κατά 350 ευρώ το μήνα αν διεξάγονται «mini campaigns» ύστερα από απαίτηση του ΟΑΣΑ.
Ενώ η 12μηνη σύμβαση τρέχει, η επίσημες σελίδες του ΟΑΣΑ στο facebook και στο instragram, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τον Ιούνιο και το Μάρτιο του 2017 αντίστοιχα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα social media θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ενημέρωση των επιβατών κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εξάλλου, η σύμβαση προέβλεπε πως η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει να απαντάει σε ερωτήματα χρηστών εντός 4 ωρών τις καθημερινές και μέσα σε 10 ώρες τις αργίες. Ο ΟΑΣΑ όμως έχασε το στοίχημα της ενημέρωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αφού αυτή βασίστηκε σε δελτία τύπου και ενημέρωση (πότε έγκυρη πότε όχι) μέσω του τύπου.
Σήμερα είναι άγνωστο σε τι φάση βρίσκεται η συγκεκριμένη σύμβαση αφού δεν έχουμε δει κάποιο έγγραφο για την λύση της αλλά ούτε και κάποια πληρωμή του ΟΑΣΑ προς τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Η εμμονή του ΟΑΣΑ να αναθέτει τη διαχείριση των social media σε ιδιώτες έχει οδηγήσει σε σπατάλες χιλιάδων ευρώ τα τελευταία χρόνια:
Η πρώτη προσπάθεια έγινε μόλις το 2014 όταν ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε ιδιώτη τη διοργάνωση διαγωνισμού φωτογραφίας μέσω των social media έναντι 19.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά ενώ ο λογαριασμός που δημιουργήθηκε στο facebook συνέχισε να ενημερώνεται (κυρίως με αδιάφορα posts) ως το τέλος του 2016 οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Η δεύτερη προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη του 2016 και πάλι μέσω διοργάνωσης διαγωνισμού φωτογραφίας (σε τρεις φάσεις αυτή τη φόρα), και πάλι με κόστος 19.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο του 2017 οπότε και οργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας.
Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε νέος λογαριασμός στο facebook (ο ΟΑΣΑ και ο ιδιώτης δεν φρόντισαν καν να τον συγχωνεύσουν με τον παλιό) ο οποίος όμως σταμάτησε να ενημερώνεται τον Ιούνιο του 2017 οπότε και εγκαταλείφθηκε αν και εξακολουθεί να αποτελεί τον επίσημο λογαριασμό του ΟΑΣΑ στο facebook.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει συγκεντρώσει 16.000 ακολούθους με 439 από αυτούς να έχουν βαθμολογήσει τις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ με 1,5 με άριστα το 5. Νωρίτερα φέτος αναλύσαμε τις σελίδες του ΟΑΣΑ στο facebook και το περιεχόμενό τους.
Chatbox (ή chatbot;) για την εξυπηρέτηση του κοινού
Αν και ο ΟΑΣΑ δεν έχει βρει ένα τρόπο να ενημερώνει φθηνά ή δωρεάν τους επιβάτες μέσω των social media, δεν λέει όχι σε ευκαιρίες να σπαταλήσει χιλιάδες ευρώ για τον ίδιο λόγο. Το νέο εγχείρημα ακούει στον όρο “chatbox” με τον ΟΑΣΑ να έχει αναθέσει την ανάπτυξη της σχετικής υπηρεσίας έναντι 24.800 ευρώ με ΦΠΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Chatbox βεβαίως είναι ένα παράθυρο μέσω του οποίου ο επισκέπτης μιας ιστοσελίδας μπορεί να μιλήσει απευθείας με εκπροσώπους μίας εταιρείας και σίγουρα δεν απαιτούνται 24.800 χιλιάδες ευρώ για την λειτουργία του. Αυτό που μάλλον εννοούν οι ιθύνοντες είναι η δημιουργία ενός chatbot, ενός αυτόματου δηλαδή προγράμματος που θα είναι σε θέση να απαντάει σε ερωτήσεις χρηστών (π.χ. για το χρόνο διέλευσης του επόμενου λεωφορείου) χωρίς να μεσολαβεί κάποιος εργαζόμενος.
Δικαιολογούνται τα 24.800 ευρώ για τη δημιουργία ενός chatbot; Πιθανότατα καθώς έχει γραφτεί πως πολλές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού δαπανούν ως και 50.000 δολάρια για ανάπτυξη παρόμοιων εφαρμογών.
Αρκεί βέβαια να κάνει τη δουλειά του.
Δείτε επίσης: