Τα παράπονα από επιβάτες εξαιτίας της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι επισήμως ο λόγος που ο ΟΑΣΑ δεν χρησιμοποιεί ακόμα τα social media αν και υπέγραψε σχετική σύμβαση με διαφημιστική εταιρεία πριν από 9 μήνες.
Σύμφωνα με απάντηση του ΟΑΣΑ στο capital.gr, οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ ζήτησαν οι ίδιοι να μετατεθεί χρονικά για άγνωστο διάστημα η «δημιουργία περιεχομένου για τα social media» μέχρις ότου ολοκληρωθεί πλήρως η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο προκειμένου «να μη μετατραπεί το νέο μέσο προβολής σε μία ακόμη πύλη παραπόνων».
Όπως φυσικά είναι λογικό, η διαχείριση παραπόνων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι το φυσιολογικό για μία εταιρεία ή οργανισμό και οι πιο οργανωμένες εταιρείες έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τις διαδικασίες αυτές. Στην περίπτωση του ΟΑΣΑ όμως φαίνεται πως είτε δεν υπάρχει κατανόηση του πως λειτουργούν τα social media, είτε ότι θεωρούν πως αν συμμετέχουν σε αυτά θα κάνουν περισσότερο κακό από καλό στη δημόσια εικόνα του οργανισμού.
Η απάντηση που έλαβε το capital.gr από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ κ. Σκουμπούρη αναφέρει τα εξής: «O ΟΑΣΑ, δεδομένης της εξέλιξης της πληροφόρησης του επιβατικού κοινού αναφορικά με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, αποφάσισε τη μετάθεση χρονικά της έναρξης της ισχύος της εν λόγω εργασίας, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενσωματώνοντας σε αυτά το περιεχόμενο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο».
Η απόφαση αυτή, όπως προσθέτει, «έως σήμερα φιλτράρεται από το γεγονός ότι η εισαγωγή της νέας καθημερινότητας που φέρει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η οποία μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως και να ευθυγραμμιστεί αποβαίνει μία φορτισμένη, ανά τακτά διαστήματα, περίοδος στη συνείδηση των επιβατών και κυρίως των ειδικών κοινών, καθιστά με τη σειρά της κρίσιμη και ευαίσθητη την επιλογή να μη μετατραπεί το νέο μέσο προβολής σε μία ακόμη πύλη παραπόνων».
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρεται στην απάντηση, «ζητήθηκε από τον ανάδοχο, και έγινε αποδεκτό, η έναρξη της εργασίας να μετατεθεί σε έναν αμοιβαία συμφωνημένο ως κατάλληλο χρόνο χωρίς να υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον ΟΑΣΑ και χωρίς να μεταβληθεί η χρονική περίοδος των 12 μηνών που είχε συμφωνηθεί ως διάστημα τέλεσης της συγκεκριμένης εργασίας. Συνεπακόλουθα δεν έχει γίνει καμία σχετική τιμολόγηση και ως εκ τούτου πληρωμή προς τον ανάδοχο, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σχετικά παραδοτέα».
Ο ΟΑΣΑ ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα social media το 2014 μέσω της ανάθεσης των σχετικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Μία δεύτερη σύμβαση υπεγράφη και το 2016 αλλά με τη λήξη της, από τον Ιούνιο του 2017 ο λογαριασμός του ΟΑΣΑ στο facebook δεν ενημερώθηκε ξανά.
Κατά συνέπεια, χάθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την περίοδο μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, τόσο για την ενημέρωση του κοινού, όσο και για την επίλυση προβλημάτων και απάντηση σε ερωτήματα.
Η προσωπική μας άποψη πάντως ακόμα και αν οι λογαριασμοί ενεργοποιηθούν σε 6 μήνες, τα διάφορα παράπονα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Στόχος του ΟΑΣΑ θα έπρεπε να είναι να δείξει πως ενδιαφέρεται για τους επιβάτες και προτίθεται να βοηθήσει όπως μπορεί. Η μετάθεση του όλου εγχειρήματος για επικοινωνιακούς λόγους (έρχονται και εκλογές) φανερώνει πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την εξυπηρέτηση και επικοινωνία με το επιβατικό κοινό.
Δείτε επίσης: