Μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 αναμένεται από την Αττικό Μετρό η προκήρυξη διαγωνισμού για την Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού των μελλοντικών επεκτάσεων του Μετρό η οποία πρόκειται να περιλαμβάνει και την επέκταση του Μετρό προς την Καλλιθέα και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του δήμου Καλλιθέας οργανώθηκε ημερίδα σχετικά με την επέκταση του Μετρό στην περιοχή στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΚΠΙΣΝ και της Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει ο δήμος Καλλιθέας στο νόμο του 2009 που κύρωνε τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, υποχρέωση της πολιτείας είναι η κατασκευή γραμμής Μετρό που θα συνδέει το Κέντρο Πολιτισμού με το κέντρο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την επέκταση του Μετρό, ως τον Ιανουάριο του 2019 πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς η οποία αναμένεται να χρειαστεί 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί και από την οποία θα προκύψουν οι μελλοντικές γραμμές του Μετρό (πέραν της γραμμής 4). Οι νέες γραμμές θα παραδοθούν στο κοινό «μία δεκαετία αργότερα» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος με μία δήλωση που προφανώς υπερβαίνει την λογική αλλά και την πραγματικότητα της κατασκευής του Μετρό της Αθήνας όπως την έχουμε ζήσει τα τελευταία 30 χρόνια.
Καθώς οι παρευρισκόμενοι επέμειναν σχετικά με την επέκταση προς το ΚΠΙΣΝ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως θα υπάρξει μία «προτεραιοποίηση». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ κ. Νίκος Μανωλόπουλος σημείωσε πως έχει ξεκινήσει κύκλος επαφών με το υπουργείο Οικονομικών με ζητούμενο τη δημιουργία σταθμού Μετρό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το ζήτημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης του ΚΠΙΣΝ με το δίκτυο του Μετρό παραμένει σε εκκρεμότητα από τότε που ξεκίνησε η κατασκευή του. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγω για 700.000 επισκέπτες ετησίως, το 2017, πρώτο έτος λειτουργίας του δέχτηκε 3 εκατομμύρια με τους επισκέπτες να αναμένεται να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια το 2018.
Το Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Παπαδόπουλος είχε πει πως η απόφαση για τον τρόπο που θα συνδεθεί το Κέντρο Πολιτισμού με το Μετρό θα ληφθεί ως τα τέλη της χρονιάς. Δύο χρόνια αργότερα, η Αττικό Μετρό παραπέμπει στο 2021 όταν θα ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για τις επεκτάσεις του Μετρό.
Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Αττικό Μετρό πρόκειται να αντικαταστήσει το λεγόμενο «σχέδιο Σουφλιά» από το 2008 το οποίο προέβλεπε 8 γραμμές Μετρό να κατασκευάζονται στην Αθήνα. Πέρυσι, είχαμε γράψει για το ενδεχόμενο το Μετρό να φτάσει στο ΚΠΙΣΝ μέσω της μελλοντικής γραμμής 5 καθώς όπως φαίνεται από τα σχέδια της γραμμής 4, υπήρξε κάποια μεταβολή στο σχεδιασμό ενός κλάδου της γραμμής. Σε αυτή την περίπτωση, η γραμμή δεν θα φτάνει στο Δέλτα Φαλήρου μέσω της λεωφόρου Συγγρού αλλά μάλλον μέσω της Θησέως.