Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Οριστικά σε εταιρείες σεκιούριτι η ασφάλεια στο Μετρό. Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις του 2019

Share

    Οριστικά σε εταιρείες σεκιούριτι και όχι στην αστυνομία θα ανατεθεί η φύλαξη των σταθμών του Μετρό και του ΗΣΑΠ καθώς και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ. Η εταιρεία τους τελευταίους μήνες ανέμενε να ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο και για αυτό προχωρούσε στην υπογραφή μόνο βραχυχρόνιων συμβάσεων (μέχρι και για 2 εβδομάδες) με εταιρείες σεκιούριτι με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό ποσό που διέθετε προς τον σκοπό αυτό.

    Μετά όμως από την επιστολή του Υπερταμείου που πλέον διαχειρίζεται τις συγκοινωνίες προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, την οποία δημοσίευσε το economistas.gr, άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή συμβάσεων που θα αφορούν ολόκληρο το 2019.

    Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει στην παράταση της ισχύουσας σύμβασης (υπεγράφη το 2014) για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των σταθμών 2 και 3 του Μετρό για το 2019 έναντι ποσού 749.112 ευρώ πλέον ΦΠΑ, στην κατακύρωση διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το 2015 για την φύλαξη των αμαξοστασίων των γραμμών 2 και 3 για ένα έτος σε εταιρεία έναντι τιμήματος 795.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και στην κατακύρωση διαγωνισμού, επίσης από το 2015, για τη φύλαξη των σταθμών της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) για ένα χρόνο έναντι ποσού 930.960 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    Πέρα από τις υπηρεσίες φύλαξης, την προηγούμενη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ προχώρησε και στην κατακύρωση διαγωνισμών από το 2015 που θα αφορούν ολόκληρο το 2019 και για υπηρεσίες καθαρισμού. Συγκεκριμένα, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα διεθνή διαγωνισμού για τον καθαρισμό των σταθμών των γραμμών 2 και 3 του Μετρό για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης για 1 ακόμα χρόνο, σε εταιρεία έναντι ποσού 3.256.380 ευρώ πλέον ΦΠΑ (4.037.911 ευρώ με ΦΠΑ). Κατακυρώθηκε επίσης διαγωνισμός για τον καθαρισμό των στάσεων του Τραμ για ένα χρόνο έναντι ποσού 230.216 ευρώ πλέον ΦΠΑ με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για 6 μήνες.

    Το ζήτημα της ασφάλειας στον Μετρό είχε θέσει την ΣΤΑΣΥ σε μία περίεργη κατάσταση τα τελευταία 3 χρόνια. Όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης ήδη από το 2016, ήθελε την απομάκρυνση των εταιρειών σεκιούριτι από το Μετρό και την ανάληψη της ασφάλειας του μέσου από την Ελληνική Αστυνομία. Είχε μάλιστα καταγγείλει ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή πως οι εταιρείες σεκιούριτι έχουν σχέση με τους βανδαλισμούς που παρατηρούνται στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, χωρίς όμως ποτέ να δώσει στη δημοσιότητα ή στη δικαιοσύνη κάποιο σχετικό στοιχείο.

    Την άνοιξη του 2017 είχε αναφερθεί πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στον ΟΑΣΑ και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έτσι ώστε να εξακριβωθεί πόσοι ακριβώς αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του Μετρό. Τελικά, στα τέλη της ίδιας χρονιάς ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας ανακοίνωσε πως 200 αστυνομικοί θα διατεθούν για τη φύλαξη των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ.

    Τι άλλαξε από τότε; Το Υπερταμείο ανέλαβε τη διαχείριση των συγκοινωνιών της Αθήνας, πριν υπογραφεί οποιαδήποτε σύμβαση με την Αστυνομία για την φύλαξη του Μετρό. Πάντως, παρά τις δηλώσεις υπουργών, κάτι που έχει αναφερθεί είναι πως η αστυνομία ποτέ δεν είχε επαρκή αριθμό αστυνομικών για να διαθέσει στο Μετρό. Ακόμα και να προχωρούσαν τα σχέδια του κ. Σπίρτζη, οι αστυνομικοί θα έφευγαν από υπηρεσίες όπου ήταν απαραίτητοι.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα