Η πύκνωση των δρομολογίων στο αστικό δίκτυο του Μετρό είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ Τάσο Ταστάνη ο λόγος για τον οποίο η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε αναδιάρθρωση των δρομολογίων του Αεροδρομίου την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος πάντως δεν παραδέχτηκε ότι οι αλλαγές αυτές δημιουργούν προβλήματα στους επιβάτες που μετακινούνται από και προς το Αεροδρόμιο.
Παραχωρώντας συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ρωτήθηκε για τα παράπονα που υπάρχουν για τα αραιά δρομολόγια του Μετρό και την ανάγκη αύξησής τους απαντώντας «Μα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έγινε η αναδιάρθρωση των δρομολογίων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο. Αποσκοπεί στον εξορθολογισμό των δρομολογίων του μετρό, έτσι ώστε να υπάρξει πύκνωση της διέλευσης των συρμών στο κυρίως δίκτυο, χωρίς αυτό βέβαια να δημιουργεί προβλήματα στη μετακίνηση των επιβατών που θέλουν να πάνε στο Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο, διεξάγονται ακριβώς με την ίδια συχνότητα, όπως και πριν από αυτήν την αναδιάρθρωση.»
Ο κ. Ταστάνης ρωτήθηκε και για τις ουρές στο Μετρό τις οποίες απέδωσε στο ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι επιβάτες να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα, ενώ οι όποιες ατέλειες του συστήματος διορθώνονται: «Σε ένα τέτοιο μεγάλο και καινοτόμο έργο για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, το οποίο υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αυτού του είδους φαινόμενα, είναι λογικό να παρουσιάζονται στην αρχή της λειτουργίας του. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει να κάνει και με την εξοικείωση των πολιτών στο νέο σύστημα, αλλά και με κάποιες ατέλειές του που στην πορεία διορθώνονται, ενώ σύντομα θα εισαχθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.»
Παράλληλα όμως, υποστήριξε ότι οι επιβάτες περιμένουν σε ουρές χωρίς λόγο:«Αρκετοί πολίτες στέκονται στην ουρά τις πρώτες ημέρες του μήνα, παρόλο που μπορούν να επαναφορτίσουν τις κάρτες τους οποιαδήποτε μέρα στα μηχανήματα των σταθμών, αλλά και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, χωρίς να περιμένουν στα εκδοτήρια.
Μπορούν να κάνουν επαναφόρτιση εισιτηρίου με πιστωτική κάρτα στο σύνολο του δικτύου (στα 298 αυτόματα μηχανήματα, στα εκδοτήρια της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, στο δίκτυο 500 περιπτέρων που διαθέτουν pos). Οριστικό τέλος στις ουρές θα μπει όταν μπορέσουμε να εξοικειωθούμε όλοι μας πλήρως με το νέο σύστημα. Κι αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα, καθώς ενώ οι κάτοχοι ATH.ENA Card έχουν φτάσει στο 1.440.000 (1.000.000 προσωποποιημένες και 440.000 απρόσωπες κάρτες), ωστόσο μόνο περί τις 10.000 από αυτούς έχουν κατεβάσει μέχρι τώρα την εφαρμογή για την επαναφόρτισή τους μέσω κινητού τηλεφώνου. Επίσης παρατηρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας προσέρχονται στα ΑΜΕΚ της μιας κατεύθυνσης των σταθμών, ενώ στην άλλη κατεύθυνση τα μηχανήματα είναι άδεια. Σημαντική μείωση στην ταλαιπωρία του κοινού θα επιφέρει ασφαλώς και η αναβάθμιση των παλιών μηχανημάτων έκδοσης που ήδη μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία στο σύστημα του μετρό και θα προσφέρουν περισσότερες επιλογές στο επιβατικό κοινό.»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ρωτήθηκε για τον αριθμό των εκδοτηρίων που λειτουργούν στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό και απάντησε πως λειτουργούν 24 εκδοτήρια και 298 αυτόματα μηχανήματα. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ πάντως λειτουργούν μόλις 18 εκδοτήρια εισιτηρίων σε ΗΣΑΠ και Μετρό, συν 2 εκδοτήρια στο Τραμ.
Όσον αφορά τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα του Μετρό (INDRA) τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης, 41 από αυτά μπορούν ήδη να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον κ. Ταστάνη: «Πρέπει να σας αναφέρω ότι στη Σύμβαση Σύμπραξης, μέσω της οποίας εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός πώλησης και επικύρωσης των έξυπνων εισιτηρίων και καρτών, δεν προβλεπόταν αρχικά η εγκατάσταση νέων αυτόματων μηχανημάτων πώλησης στις γραμμές 2 και 3 του μετρό (πλην των πυλών και των Κέντρων Διαχείρισης Σταθμών). Προκειμένου να εκδίδονται και να επαναφορτίζονται έξυπνα εισιτήρια και κάρτες προβλεπόταν η αναβάθμιση του εξοπλισμού πώλησης που υπήρχε ήδη στους σταθμούς αυτούς.
Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης, στους σταθμούς των γραμμών 2 και 3, που ήταν ευθύνη της Αττικό Μετρό, επανασχεδιάστηκε η κατανομή των αυτόματων πωλητών του συστήματος με τη μετεγκατάσταση μέρους των Αυτόματων Μηχανημάτων Έκδοσης Εισιτηρίων, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 τέτοια ΑΜΕΚ ανά σταθμό για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Τώρα πλέον τα 75 παλιά μηχανήματα έχουν αναβαθμιστεί και είναι λειτουργικά. Ήδη μέχρι χτες 41 από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τους επιβάτες και σταδιακά μπαίνουν στο σύστημα και τα υπόλοιπα.»
Σχετικά με τον αριθμό όσων μετακινούνται δωρεάν, ο κ. Ταστάνης δήλωσε πως προσωποποιημένη κάρτα έχουν αποκτήσει 234.000 άνεργοι και 37.000 ΑμεΑ.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ρωτήθηκε για την κριτική που δέχεται από εργαζόμενους σχετικά με ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά:
«Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν καλύτερα από όλους πως βρήκαμε οργανισμούς που βάδιζαν ολοταχώς στο δρόμο της απαξίωσης. Ξέρουν επίσης ότι εμείς μοχθούμε καθημερινά για να βάλουμε ένα τέρμα στον κατήφορο αυτό της απαξίωσης και να αποκαταστήσουμε την εικόνα των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών στο επιβατικό κοινό. Είναι πασιφανές ότι όσα βήματα κι αν γίνουν για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, με στόχο την ποιοτική εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και χωρίς την ανανέωση του γερασμένου στόλου των οχημάτων. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, με τις οποίες προαναγγέλλει προσλήψεις εργαζομένων εντός του έτους μέσω ΑΣΕΠ σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως, για παράδειγμα, οδηγών και τεχνικών.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προσπάθειες του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ για την ανανέωση του στόλου, για πρώτη φορά μετά το 2005. Ήδη εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ «Αττική» για τη προμήθεια 92 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ διεκδικούμε πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια 400 λεωφορείων και τρόλεϊ. Επίσης, καταφέραμε την εξωδικαστική συμφωνία με την εταιρεία IVECO που μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε ανταλλακτικά για τα λεωφορεία συνολικής αξίας 7.093.914 ευρώ, σε ειδικές τιμές και ποσότητες και που θα επιλύσει χρόνια προβλήματα συντήρησης του παλιού στόλου, ενώ προμήθειες ανταλλακτικών κάνει συνεχώς και η ΣΤΑΣΥ για τη συντήρηση των συρμών.
Στοίχημά μας είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και πιστεύουμε πως θα το κερδίσουμε, με την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων του Ομίλου, που θεωρούμε πως είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο για τον Οργανισμό.»