Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου

0
Ενημέρωση 22 Δεκεμβρίου Οι παρακάτω μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ: Αυτό το Σαββατοκύριακο: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ μεταξύ 17:00 - 24:00 Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814, 909 έως τις 12:00 λόγω εργασιών επί...

Για γέλια και για κλάματα η ψηφοφορία της Αττικό Μετρό για το χρώμα των Τραμ

Share

    Η ψηφοφορία μηδενίστηκε την τελευταία μέρα και μαζί και η επιλογή του κοινού (γαλάζιο) έγινε πορτοκαλί

    Σε Βατερλώ κατέληξε η πρωτοβουλία της Αττικό Μετρό να απευθυνθεί στους πολίτες για την επιλογή του χρώματος των 15 νέων συρμών του Τραμ που θα προμηθευτεί η εταιρεία.

    Ενώ τις πρώτες 12 μέρες της ψηφοφορίας που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου η επιλογή του κοινού (γαλάζιο)  είχε συγκεντρώσει το 75% των προτιμήσεων με τον συνολικό αριθμό των ψήφων να ξεπερνά τις 80.000, οι ψήφοι μηδενίστηκαν το πρωί της Κυριακής 13 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα της ψηφοφορίας.

    Αυτό που ακολούθησε ήταν σχεδόν κωμικό. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έδειχναν πως το poll δεχόταν δεκάδες ψήφους ανά δευτερόλεπτο σε σημείο που σε 12 περίπου ώρες (από τις 12 το μεσημέρι ως τα μεσάνυχτα είχαν συγκεντρωθεί παραπάνω από 67.000 ψήφοι, κάτι που παραπέμπει στην χρήση bot.

    Σε επικοινωνία μας με την εταιρεία Opinion Stage η οποία παρείχε το widget που χρησιμοποίησε η Αττικό Μετρό για την ψηφοφορία, διευκρινίστηκε πως ο μόνος τρόπος να μηδενιστούν οι ψήφοι είναι αν το επιλέξει ο ιδιοκτήτης του poll, στην προκειμένη περίπτωση η Αττικό Μετρό.

    Το γιατί συνέβησαν τα γεγονότα της Κυριακής ίσως κρύβεται στην ανατροπή στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου το γαλάζιο ήταν η ξεκάθαρη επιλογή του κοινού (ήδη από την 1η Ιανουαρίου) συγκεντρώνοντας το 75% των ψήφων έναντι 21% του πορτοκαλί και 4% του γκρι, τα τελικά αποτελέσματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

    Όταν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία έκλεισε, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: πορτοκαλί 66% (45.822 ψήφοι), γαλάζιο 20% (13.922 ψήφοι) και γκρι 14% (9.602 ψήφοι).

    Σημειώνεται ότι στις 21:00 ακριβώς (βλ. παρακάτω) το πορτοκαλί είχε συγκεντρώσει το 94% των ψήφων, το γαλάζιο το 6% και το γκρι το 0% (!).

    Αν και κάτι τέτοιο φανερώνει πως προφανώς χρησιμοποιήθηκαν bot ή κάποιος άλλος τρόπος επηρεασμού του αποτελέσματος (ακόμα και πριν την τελευταία μέρα της ψηφοφορίας), κανείς δεν μπορεί να ξέρει από πού προέρχονται αυτά. Γεγονός όμως είναι πως μέχρι την προτελευταία μέρα το γαλάζιο επικρατούσε με διαφορά ενώ η κατάσταση αντεστρέφη πλήρως την τελευταία μέρα.

    Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την Αττικό Μετρό σχετικά με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και το λόγο του μηδενισμού των ψήφων.

    Προκαλεί δε απορία για ποιο λόγο η Αττικό Μετρό μπήκε στη διαδικασία να απευθυνθεί στο κοινό για να ακυρώσει στη συνέχεια την ψηφοφορία και να παρουσιάσει στη συνέχεια ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. 

    Η όλη διαδικασία όντας ανεπίσημη δεν καλυπτόταν από όρους συμμετοχής και κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κανένας ανεξάρτητος τρόπος επιβεβαίωσης του αποτελέσματος. Λόγω του ανεπίσημου χαρακτήρα της είναι προφανές πως η Αττικό Μετρό δεν είχε κάποια υποχρέωση να ακολουθήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

     


    Γράφτηκαν νωρίτερα:

    Ενημέρωση ώρα 21:00

    Στις 21:00 ακριβώς έχουν συγκεντρωθεί 38.335 ψήφοι, λιγότερες από τις μισές σε σχέση με χτες. (Ένα ερώτημα είναι αν ψήφισαν ακριβώς τόσα άτομα).

    Το πορτοκαλί προηγείται με έναν σοβιετικό 94%. Το γαλάζιο έχει συγκεντρώσει 6% ενώ το γκρι 0% (!) (Και το βασικό ερώτημα είναι πώς αντιστράφηκε πλήρως σήμερα το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε κατά τις προηγούμενες 12 μέρες).

     


    Ενημέρωση ώρα 17:10

    Μετά από επικοινωνία μας με την Opinion Stage, την εταιρεία από την οποία προέρχεται το widget που χρησιμοποιεί η Αττικό Μετρό για την ψηφοφορία, ενημερωθήκαμε πως ο μόνος τρόπος να μηδενιστούν οι ψήφοι που έχει συγκεντρώσει ένα poll είναι μόνο αν ο ιδιοκτήτης του το επιλέξει.

    Εφόσον αυτό ισχύει, ο μηδενισμός των ψήφων στη συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι πολύ πιθανό να αποτελεί επιλογή της Αττικό Μετρό.


     

    Μυστήρια τροπή πήρε η online ψηφοφορία της Αττικό Μετρό για την επιλογή του χρώματος που θα φέρουν στο εξωτερικό τους οι νέοι συρμοί του Τραμ της Αθήνας.

    Η ψηφοφορία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και σήμερα 13 Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών χρωματικών επιλογών: γκρι, πορτοκαλί και γαλάζιο.

    Εδώ και μέρες, αναγνώστες του Athens Transport μας έχουν αναφέρει προβλήματα με την εφαρμογή-widget που χρησιμοποιείται για την ψηφοφορία:

    • Από email (7/1): «Τσάμπα ψήφισαν όσοι ψήφισαν…  Απ’ό,τι φαίνεται μηδένισαν την ψηφοφορία για το χρώμα των τραμ και την ξανά-ξεκίνησαν. Οπότε ίσως να κάνετε το άρθρο repost/retweet, για να ξανά-ψηφίσουν όσοι ενδιαφέρονται.» 
    • Από tweet (8/1): «ψάξτε λίγο την “ψηφοφορία” για τα τραμ. Προχτές ήταν το πορτοκαλί και το μπλε πρώτα με 50000 περίπου ψήφους το καθένα και ξαφνικά σήμερα το μπλε έχει 17,000 και το πορτοκαλί 58000…. Ούτε μια ψηφοφορία δεν μπορούν να κάνουν»

    Ως το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου, είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 80.000 ψήφοι με το γαλάζιο να προηγείται με 75% ενώ το πορτοκαλί συγκέντρωνε περίπου 20%.

    Το μεσημέρι της Κυριακής όμως παρατηρήσαμε πως η ψηφοφορία είχε ουσιαστικά μηδενιστεί και ξαναρχίσει από την αρχή. Λίγο πριν τις 12:30 είδαμε πως το σύνολο των ψήφων ήταν 20, με τις μισές από αυτές να έχουν δοθεί στο μπλε:

    Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο περίεργη. Στις 15:53, το σύνολο των ψήφων είχε φτάσει τις 746 ενώ το πορτοκαλί είχε πάρει κεφάλι με 78%

    Στις 16:46 η επικράτηση του πορτοκαλί ήταν σαρωτική συγκεντρώνοντας το 94% με το σύνολο των ψήφων να έχει φτάσει τις 4.220 (!).

    Η δε επικράτηση ενός χρώματος διαφορετικού από αυτό που επικρατούσε μέχρι και μία μέρα νωρίτερα, έχει κάνει αναγνώστες μας να αναρωτιούνται για το εάν η ψηφοφορία σε αυτό το σημείο είναι στημένη. 

    Για την ψηφοφορία, η Αττικό Μετρό χρησιμοποιεί widget της Οpinion Stage η χρέωση του οποίου εξαρτάται από τoν αριθμό των view που δέχεται η ψηφοφορία. 

    Απευθυνθήκαμε στην εταιρεία αυτή για να ρωτήσουμε αν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση και θα ενημερώσουμε όταν λάβουμε απάντηση. 

    Η σύμβαση για την αγορά των 25 νέων συρμών του Τραμ από τη Γαλλική εταιρεία Alstom Transport υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι ύστερα από έναν περιπετειώδη διαγωνισμό. Το κόστος φτάνει τα 54 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι συρμοί θα φτάσουν στην Αθήνα στα τέλη του 2019 με το σύνολό τους να παραδίδεται μέσα στο 2020.

    Η συγκεκριμένη πάντως προμήθεια έχει προκαλέσει και ερωτήματα τη στιγμή που υπάρχουν πιο επείγουσες ανάγκες για τροχαίο υλικό στη γραμμή του ΗΣΑΠ. 

    Κλείνοντας, ένα σχετικό απόσπασμα από το χτεσινό newsletter Athens Transport News #27 (εγγραφείτε εδώ):

     Μιας και το αποτέλεσμα έχει πλέον κριθεί [μέχρι χτες, εννοούσα ότι θα επιλεγεί το μπλε], να και η προσωπική γνώμη περί χρώματος:

    • Όταν επιλέγεις ένα χρώμα για ένα όχημα μέσου μαζικής μεταφοράς έχεις να σκεφτείς 3 ζητήματα: την ταυτότητα του μέσου, την πρακτικότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα. 
    • Η ταυτότητα έχει να κάνει με το παρελθόν του μέσου. Π.χ. τα χρώματα του Τραμ της Βιέννης είναι το άσπρο και το κόκκινο. Έτσι, στα νέα Τραμπου αγοράστηκαν πριν λίγα χρόνια, χρησιμοποιούνται αυτά ακριβώς τα χρώματα.  
    • Η πρακτικότητα έχει να κάνει με τη χρήση χρωμάτων που «βολεύουν» π.χ. όχι λευκό που θα ήταν βρώμικο συνεχώς και όχι μαύρο-σκούρο γκρι που (αν και αισθητικά ωραίο) δεν θα τραβούσε την προσοχή.  
    • Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αυτονόητο. Εκεί μπορεί να είσαι είτε συντηρητικός ακολουθώντας την πεπατημένη είτε επιλέγοντας ένα τολμηρό συνδυασμό χρωμάτων.

    Μεταξύ των τριών προ-επιλογών της Αττικό Μετρό η δική μου επιλογή ήταν το πορτοκαλί. Αν εργαζόμουν όμως στην Αττικό Μετρό δεν θα έθετα το ζήτημα σε ψηφοφορία και θα απευθυνόμουν σε πιο ειδικούς (με ανοικτό μυαλό πάντα) για μια καλύτερη επιλογή. 

     

     

    — — — —
    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα