Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: εφαρμογή τηλεματικής και δρομολόγια Προαστιακού

Share

    Συμπληρώνοντας τη φόρμα, μπορείτε και εσείς να γράψετε για εμπειρίες και συμβάντα (θετικά ή αρνητικά) από την καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταγγελίες, σκέψεις και ιδέες ή ότι άλλο βλέπετε σχετικό με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Αυτή την εβδομάδα, αναγνώστες μας γράφουν για την τελευταία ενημέρωση της εφαρμογής της τηλεματικής για iOS και για τα δρομολόγια Χαλκίδας του Προαστιακού:

     

    Ο Σ. Ρ. γράφει για την εφαρμογή OASA Telematics:

     

    Πρόσφατα η εφαρμογή OASA Telematics αναβαθμίστηκε και δείχνει τον ημερήσιο προγραμματισμό, τουλάχιστον σε iOS από όσο γνωρίζω. Το πρόβλημα που δημιουργείται τώρα με την προβληματική αυτή αναβάθμιση είναι ότι σε περίπτωση που δεν έχεις σύνδεση στο ίντερνετ, δεν μπορείς να δεις τα προκαθορισμένα δρομολόγια των λεωφορείων όπως γινόταν πριν και στην συνέχεια η εφαρμογή κολλάει και κλείνει.

    Με την αναβάθμιση αυτή, δεν σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις εάν θες να δεις τα προκαθορισμένα δρομολόγια ή τον ημερήσιο προγραμματισμό ώστε να αποφεύγεται να κολλήσει η εφαρμογή. Κανονικά θα έπρεπε να σε ειδοποιεί ότι δεν έχεις σύνδεση στο ίντερνετ και η εφαρμογή να σε παρέπεμπε στα προκαθορισμένα δρομολόγια.

    Επιπλέον 1 χρόνο μετά την τελευταία αναβάθμιση που έγινε σε iOS, ώστε οι εφαρμογές υποχρεωτικά να υποστηρίζουν το iPhone X, το UI της εφαρμογής έχει παραμορφωθεί για παλαιότερα iphone και δεν έχει διορθωθεί ακόμα.

    Κρίμα, απλά πράγματα να γίνονται τόσο πρόχειρα.

     

    Ο Σ. Σ. έγραψε για τη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα του Προαστιακού:

     

    Μολονότι οι περισσότεροι χρήστες του προαστιακού κινούνται στις γραμμές Πειραιά – Κιάτου και Πειραιά – Αεροδρομίου, αξίζει να αναφερθούν οι τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η γραμμή της Χαλκίδας.

    Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συχνότητα των δρομολογίων. Τα τρένα που περνούν ανά δύο ώρες δεν ωφελούν κανέναν, αντιθέτως απωθούν τους επιβάτες από τον προαστιακό και αντ’αυτού προτιμούν άλλα μέσα μεταφοράς. Φυσικά, εκτός Αθηνών, στη Χαλκίδα και στις βοιωτικές περιοχές, οι κάτοικοι αναγκάζονται να το ανέχονται.

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως η αστική περιοχή δεν έχει επεκταθεί ως τον Άγιο Στέφανο, μία πέρα για πέρα αστική περιοχή που εξυπηρετείται ακόμα και από λεωφορεία ΟΑΣΑ, που μάλιστα βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας και από τη Μαγούλα και από το Κορωπί! Έτσι ακριβότερο εισιτήριο έχουν να πληρώνουν οι επιβάτες των σταθμών Άγιος Στέφανος, Δεκέλεια και Αχαρναί. Ειδικότερα οι σταθμοί Άγιος Στέφανος και Αχαρναί βρίσκονται σε πολύ κεντρικά σημεία και θα είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερους επιβάτες, εάν εξυπηρετούνταν και αυτές από το ενιαίο κόμιστρο του ΟΑΣΑ, και εάν ο προαστιακός προσέφερε περισσότερα δρομολόγια. Αυτό το πλεονέκτημα είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστούμε πως από τους περισσότερους από τους άλλους σταθμούς απαιτείται τουλάχιστον ένα άλλο μέσο (λεωφορείο ή μετρό) για να φτάσει κανείς στον τελικό προορισμό.

    Έχουν όμως αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρνείται να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά τους. Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τη Χαλκίδα, όλοι οι ενδιάμεσοι σταθμοί είναι ρημαγμένοι. Αφ’ενός δεν υπάρχουν εκδοτήρια, και οι επιβάτες υποχρεώνονται να εκδίδουν τα εισιτήριά τους από τους ελεγκτές μέσα στο τρένο (κάτι που βλάπτει και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), και αφ’ετέρου σημειώνονται ελλείψεις σε παγκάκια, σημάνσεις, υπόστεγα, ακόμα και διαβάσεις! Είναι απίστευτο πως σε αρκετούς σταθμούς οι επιβάτες περνούν από τις σιδηροδρομικές γραμμές για να περάσουν στην απέναντι αποβάθρα!

    Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι σταθμοί Σφενδάλη, Δήλεσι και Άγιος Θωμάς είναι πολύ μακριά από τα κέντρα (ακόμα και από τις απομακρυσμένες γειτονιές των χωριών), κάτι που καθιστά την επιβατική πρόσβαση σχεδόν αδύνατη, καθώς το τρένο ουσιαστικά τους αποβιβάζει σε μία ερημιά. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούσε να αποκομίσει πολλά κέρδη εάν δρομολογούσε μία λεωφορειακή γραμμή από τον σταθμό μέχρι την παραλία του Δηλεσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, ο σταθμός Κάτω Αχαρναί είναι σχεδιασμένος για να εξυπηρετεί τη μετεπιβίβαση ανάμεσα στις γραμμές Κιάτου και Αεροδρομίου και δεν ευνοεί καθόλου τη Χαλκίδα. Τ

    έλος, όπως στο υπόλοιπο δίκτυο του προαστιακού παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές ασφαλείας, ενημέρωση, τηλεματική και καθαριότητα. Κατ’εμέ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να θυμηθεί πως υπάρχουν επιβάτες και στη βόρεια πλευρά της Αττικής, καθώς και στη Βοιωτία και στη Χαλκίδα, και να κάνει κάτι για τη βελτίωση αυτής της ελεεινής κατάστασης.

     

    Σημείωση: Για τις σιδηροδρομικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών, η άμεση ευθύνη ανήκει στον ΟΣΕ και όχι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

     

    Προηγουμένως: #1 #2

 
 

Διαβάστε Περισσότερα