Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Σε γρίφο μετατρέπεται η έλευση του Μετρό στα Εξάρχεια

Share

    Εδώ σταθμός, εκεί σταθμός, πού θα χωροθετηθεί τελικά ο σταθμός της γραμμής 4 του Μετρό στα Εξάρχεια;

    Το γρίφο προσπαθεί να λύσει η Αττικό Μετρό και η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. (στην οποία προΐσταται ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Ν. Μπελαβίλας). Αν και τα αρχικά δεδομένα προέβλεπαν κατασκευή του σταθμού κάτω από την πλατεία Εξαρχείων και έξοδο σε αυτή, η κυβέρνηση μέσω της εταιρείας ανάπλασης προωθεί την απομάκρυνση των εξόδων από την πλατεία προκειμένου «να μη χαθεί ο ιστορικός της χαρακτήρας».

    Τον περασμένο Οκτώβριο, ο προϊστάμενος της Ανάπλασης Αθήνας είχε στείλει επιστολή προς την Αττικό Μετρό ζητώντας την μεταφορά των εξόδων του σταθμού από την πλατεία Εξαρχείων σε δύο νέες θέσεις στις διασταυρώσεις των οδών Στουρνάρη και Τρικούπη και Τοσίτσα και Τρικούπη. Παράλληλα, προτάθηκε η αλλαγή της ονομασίας του σταθμού από ‘Εξάρχεια’ σε ‘Εξάρχεια – Μουσείο’, αναδεικνύοντας το σύμπλεγμα πολιτισμού του Μουσείου – Πολυτεχνείου τα δύο σημαντικά τοπόσημα που θα εξυπηρετούνται από αυτό το σταθμό. 

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, η Αττικό Μετρό από κοινού με την Ανάπλαση Αθήνας έχουν καταλήξει σε τρία σενάρια για το σταθμό των Εξαρχείων:

    Σενάριο 1ο: Μεταφορά του σταθμού, ώστε η μία από τις εισόδους – εξόδους του να βρίσκεται μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη και η έτερη στις οδούς Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας Ανάπλαση, η παρέκκλιση της τροχιάς δεν αλλάζει τους σταθμούς πριν (“Αλεξάνδρας”) και μετά (“Ακαδημίας”), όπως έχουν μελετηθεί από την Αττικό Μετρό.

    Σενάριο 2ο: Μετακίνηση του σταθμού στην οδό Μπουμπουλίνας, μεταξύ των οδών Τοσίτσα και Στουρνάρη. Με αυτό τον τρόπο μετακινείται, λόγω χάραξης της καμπύλης της γραμμής, ο προηγούμενος σχεδιαζόμενος σταθμός “Αλεξάνδρας” προς στις παρυφές του Πεδίου του Άρεως, αλλά στόχος της συγκεκριμένης χάραξης είναι να εξυπηρετούνται άμεσα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Σενάριο 3ο: Κατασκευή του σταθμού κάτω από την πλατεία Εξαρχείων και χωροθέτηση των εξόδων-εισόδων στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα. Τα οφέλη της συγκεκριμένης επιλογής περιλαμβάνουν τη διευθέτηση της λειτουργίας της οδού Στουρνάρη, όπου, συνήθως, η λωρίδα κυκλοφορίας περιορίζεται σε μία, λόγω της παράνομης στάθμευσης οχημάτων. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τη διεύρυνση του πεζοδρομίου στον άξονα της εξόδου με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο, όπως και τη χωροθέτηση της δεύτερης εξόδου του σταθμού στην οδό Τοσίτσα, στη γωνία με την οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη, πολύ κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στόχος είναι  να αναβαθμιστεί  η οδός Σπ. Τρικούπη με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης  στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο.   Η λύση αυτή προβλέπει και την  μετατροπή της οδού Τοσίτσα σε άξονα περιπάτου με κατάληξη στον λόφο του Στρέφη.

    Η αλλαγή στη χωροθέτηση σταθμών του Μετρό, ακόμα και μετά την έναρξη των έργων, δεν είναι καινούριο φαινόμενο για την Αθήνα, ωστόσο πάντα προκαλεί καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα λόγω των πρόσθετων μελετών που απαιτούνται. 

    Όσον αφορά τη γραμμή 4, ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο εκκρεμεί με την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών να έχει λάβει την τρίτη κατά σειρά παράταση ως τις 28 Φεβρουαρίου. Καθυστερήσεις έχουμε και στην έναρξη των πρόδρομων εργασιών της επέκτασης όπου αν και υπάρχει ανάδοχος από το περασμένο καλοκαίρι εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης λόγω δικαστικών προσφυγών. 

    Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό μήκους 12,1 χιλιομέτρων θα περιλαμβάνει 15 σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή)

    Πηγή: capital.gr

 
 

Διαβάστε Περισσότερα