Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας έως και τα Θεοφάνια

0
Μεταβάλλονται και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα ισχύουν τα εξής: Λεωφορεία και Τρόλεϊ Την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2024, όπως όλες τις αργίες, τα...

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: καθυστερήσεις στον Προαστιακό και μετακινήσεις φιλάθλων στον ΗΣΑΠ

Share

    Συμπληρώνοντας τη φόρμα του ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’, μπορείτε και εσείς να γράψετε για εμπειρίες και συμβάντα (θετικά ή αρνητικά) από την καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταγγελίες, σκέψεις και ιδέες για μελλοντικά άρθρα ή ότι άλλο βλέπετε σχετικό με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Αυτή την εβδομάδα, οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν, μεταξύ άλλων, για την απουσία μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων από τις στάσεις του Τραμ, τις συνθήκες στη γραμμή του ΗΣΑΠ όταν γίνεται μετακίνηση φιλάθλων και την αυθαίρετη απαγόρευση αποβίβασης από την πρώτη πόρτα που εφαρμόζουν ορισμένοι οδηγοί λεωφορείων.

    Η κα Αμαλία Βενετσανοπούλου αναφέρεται στην απουσία αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων στις στάσεις του Τραμ:

    Με το παρόν μήνυμα θα ήθελα να σας ενημερώσουμε (αν και πιστεύω ότι ήδη το γνωρίζετε) ότι από την Αγία Σκέπη μέχρι και το ΕΔΕΜ δεν υπάρχει κανένα εκδοτικό μηχάνημα. Όταν λοιπόν επιβιβάζεται κανείς στην Αγ. Σκέπη και έχει ξεχάσει ότι δεν έχει άλλη διαδρομή η κάρτα του αναγκάζεται να μεταφερθεί ανευ εισιτηρίου. Επίσης σε πολλά εκδοτικά δεν λειτουργεί η χρέωση μέσω πιστωτικής κάρτας. Επειδή ώς πολίτες δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα θα παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε άμεσα για την τοποθέτηση εκδοτικών μηχανημάτων σε όλες τις στάσεις του ΤΡΑΜ εάν αξιώνετε να κάνετε ελέγχους.

    Μία αναγνώστρια απευθύνει ερώτημα προς τους υπεύθυνους για το ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής στο Μετρό:

    Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που περνάω από τα τουρνικέ στο μετρό και στο τρένο, περνάνε μαζί μου με το δικό μου εισιτήριο και άλλοι επιβάτες που δεν έχουν εισιτήριο, πρακτική που είναι ευρέως διαδεδομένη. Ουσιαστικά με το δικό μου εισιτήριο χρηματοδοτώ την είσοδο των λαθρεπιβατών επειδή το σύστημα τεχνικά το επιτρέπει. Θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω αν σκοπεύετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

    Η κα Αξαρλη Χρυσουλα γράφει για τις καθυστερήσεις στον Προαστιακό:

    Ειμαι στον σταθμο Νερατζιωτισσα με κατεύθυνση προς αεροδρομιο. Ειμαστε εδω απο 17.10 και θα παίρναμε το δρομολογιο 17.23 που δεν ηρθε ποτε. Αυτο συμβαινει συχνα με αποτελεσμα να αργω στην δουλεια μου. Αν τα δρομολογεια εγιναν ανα ωρα να το πειτε αλλιως ειναι αισχος να περιμενουμε τοσοι εργαζομενοι και ταξιδευοντες αδικα. Να ξερουμε να παίρνουμε αλλα ΜΜΜ. ΕΛΕΟΣ

    Ο Δ. Κ. γράφει σχετικά με το σταθμό Λαρίσης:

    Εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα, οι κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από το υπόγειο επίπεδο διακίνησης στην αποβάθρα 7 του Σταθμού Λαρίσης είναι εκτός λειτουργίας και μόλις προ ημερών ακούστηκε ανακοίνωση σχετικά με τη βλάβη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δε λειτουργούν ούτε οι κυλιόμενες της καθόδου από τις αποβάθρες 8 και 9 προς το υπόγειο επίπεδο διακίνησης. Θα μπορούσα επίσης να αναφέρω και την απορία μου για το γεγονός ότι ο κεντρικός σταθμός της πόλης διατηρεί πεισματικά μόνο μια θύρα ανοικτή, όχι ιδιαίτερα πλατιά, για να διακινούνται οι επιβάτες από τις αποβάθρες προς την έξοδο του σταθμού. Οι άλλες δύο θύρες παραμένουν κλειστές με γλάστρες μπροστά τους. Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, με κυριότερο η υπόγεια σύνδεση με τον Σταθμό του Μετρό, υποτίθεται ότι θα λυθούν όταν ολοκληρωθεί η Β’ φάση της ανάπλασης του Σταθμού, ωστόσο θα μπορούσαν να φροντίσουν να διευκολύνουν την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των επιβατών με μικρές παρεμβάσεις, όπως το άνοιγμα όλων των θυρών.

    Αναγνώστης που υπογράφει ως “Haris” αναφέρεται στην αυθαίρετη απαγόρευση εξόδου από την πρώτη πόρτα που έχουν εφαρμόσει ορισμένοι οδηγοί λεωφορείων:

    Εξ αρχής οι οδηγοί είχαν αντίρρηση στην επιβίβαση των επιβατών από την μπροστινή πόρτα. Μετά την εφαρμογή του μέτρου, τελικα κατάφεραν να επωφεληθούν τροποποιώντας τους κανονισμούς κατα το δοκούν. Η πρώτη κίνηση ήταν να αποκλείσουν την έξοδο από τη μπροστινή πορτα, με δική τους πρωτοβουλία, τυπωνοντας χειρόγραφα μηνύματα και απενεργοποιώντας τα μπουτόν της στάσης (για αυτή την πόρτα) με ταινίες κτλ. σε πολλα λεωφορεία (όχι σε όλα). Ο κανονισμός δεν απαγορεύει την αποβίβαση από τη μπροστινή πόρτα. Η δεύτερη κίνηση, αφού απέκλεισαν την έξοδο, ήταν αρκετοί οδηγοί να σταματήσουν πλέον να ανοίγουν την μπροστινή πόρτα ακόμα και για είσοδο, παρόλο που το επιβάλει ο κανονισμός. Αυτό βεβαίως εκτός από τους οδηγούς, οφελεί και όσους μπαίνουν χωρίς εισητήριο. Για μια ακόμα φορά ο καθένας κάνει ότι θέλει στις συγκοινωνίες.

    Αναγνώστης αναφέρεται στην άρνηση καταβολής αποζημίωσης από την πλευρά της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΑ για καθυστερήσεις σε δρομολόγια:

    Μετά απο χρόνια ως αναγνώστης, ήρθε η ώρα να σας περιγράψω και εγω την δίκη μου εμπειρία/καταγγελία για τα ΜΜΜ Αθήνας. Στις 16 Μαρτίου ημέρα Σάββατο και ώρα 6 πάρα, την στιγμή του τηλεφωνήματος για εκρηκτικό μηχανικό στον σταθμό Σύνταγμα, εγω βρισκόμουν στον σταθμό Μοναστηράκι και ενημερωθήκαμε πως σταμάτησε η κυκλοφορία των συρμών. Αναμένοντας για αρκετή ώρα και αφού είχαμε μαζευτεί πλήθος κόσμου μη έχοντας τρόπο να φύγουμε, έκανε την εμφάνιση του ο πρώτος συρμός με κατεύθυνση μονο Μοναστηράκι-Αγία Μαρία (4 στάσεις). Φυσικά αδύνατον να χωρέσουμε όλοι, αναγκαστικά περιμέναμε να κάνει την εν λόγο διαδρομή για να ξανά επιστρέψει με την ελπίδα να το πάρουμε στην επόμενη διαδρομή. Με τα πολλά, κατάφερα να φτάσω στην Αγία Μαρίνα σε περισσότερο απο 90 λεπτά και μόλις έκανα την έξοδο μου απο αυτή την βάρβαρη διαδρομή διαπιστώνω πως ο ΟΑΣΑ ως ένδειξη καλής θέλησης σχετικά με την περιπέτεια μας, με χρέωσε δυο εισιτήρια με την πρόφαση πως δεν ολοκλήρωσα έγκαιρα την διαδρομή μου. Ως επακόλουθο, απευθύνθηκα στο σταθμάρχη για την επιστροφή της επιπλέον χρέωσης και καπου εδώ ξεκινάει η σχέση μου και το ελληνικό δημόσιο (εξοπλιστείτε με υπομονή). Ο τύπος με παρέπεμψε στο 11185, απο εκεί στο 210 *******, απο εκεί στο email επικοινωνίας με την Athena Card όπου με ενημέρωσαν πως δεν προβλέπετε κάτι απο τον Χάρτη Υποχρεώσεων. Απαντάω λοιπον στο email πως δεν αναφέρετε ούτε το αντίστροφο, δηλαδή πως δεν είναι λογικό το αίτημα μου. Φυσικά απάντηση καμία και αποφασίζω να πάω αυτοπροσώπως. Εκεί μετά απο συζητηση που ανοίξαμε, αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος μου αλλα εξακολουθούσαν να προφασίζονται πως δεν προβλέπετε και με παραπέμπουν στην ΣΤΑΣΥ. Και Ρωτώ εύλογα: τι πάει να πει ¨δεν προβλέπετε¨;; Να προβλεφθεί ! Και μάλιστα σύντομα ! Ενώ ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά πως εφαρμόζουμε τους νόμους όπως μας συμφέρει (στην προκειμένη περίπτωση ο Χάρτης Υποχρεώσεων περιλαμβάνει δικαιώματα των επιβατών και υποχρεώσεις του οργανισμού που δεν είναι ούτε καν ακουστά στο επιβατικό κοινό) Η επόμενη κίνηση λοιπον απο εμένα ήταν η έγγραφη αναφορά τόσο στον ΟΑΣΑ, την ΣΤΑΣΥ όσο και στο Υπουργείο Μεταφορών. Σκοπός είναι, όχι η αποζημίωση μου, αλλά η τροποποίηση του Χάρτη Υποχρεώσεων για την αποφυγή μελλοντικών συγχύσεων και η αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη που στην σημερινή έκδοση του αναφέρετε σε γενικολογίες. Η θέση του υπουργείου (προφορικά τουλάχιστον) φαίνεται να είναι θετική στο αίτημα, ωστόσο αναμένουμε σύντομα την επίσημη απάντηση. Διαθέσιμες και οι υπόλοιπες αναφορές.

    Τέλος, η αναγνώστρια Δ. Β. γράφει για την ασφάλεια στη γραμμή του ΗΣΑΠ τις μέρες που μετακινούνται φίλαθλοι προς το ΟΑΚΑ ή το Καραϊσκάκη:

    Χθες, 10/4/2019 γύρω στις 18.40 μπήκε σε συρμό του ΗΣΑΠ από την Αττική με κατεύθυνση προς Κηφισιά, μια ομάδα εφήβων οπαδών της ΑΕΚ με προορισμό το σταθμό της Ειρήνης. Επρόκειτο για περίπου 20 παιδιά ηλικιών 13-16 περίπου. Η εν λόγω παρέα, φώναζε καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής της συνθήματα υπέρ της ΑΕΚ και διάφορες χυδαιότητες. Μάλιστα, χτυπούσαν με δύναμη τα παράθυρα και τους τοίχους του βαγονιού στο ρυθμό των συνθημάτων. Στις διάφορες στάσεις έβγαιναν στις αποβάθρες και άλλαζαν βαγόνια σε αναζήτηση των σφυριών θραύσης των παραθύρων. Κάποια στιγμή άρχισαν να καπνίζουν εντός του βαγονιού. Τέλος πλησιάζοντας προς την Ειρήνη, στη Νέα Ιωνία ή το Ηράκλειο, πήραν ένα από τα σφυράκια θραύσης των παραθύρων που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες ανάγκες και έσπασαν τα τζάμια από τις θύρες του βαγονιού που βρίσκονταν κοντά τους. Οι επιβάτες όσο απλά φώναζαν τα συνθήματα, δεν αντιδρούσαν ή απλά δυσανασχετούσαν αλλά όταν άρχισαν να κοπανάνε το βαγόνι, άρχισαν και εκείνοι να φωνάζουν. Τα παιδιά απαντούσαν απλά με βρισιές, χυδαιότητες και τραμπουκισμούς, και κοίταγαν τα κινητά των επιβατών για να επιβεβαιώσουν ότι δεν τραβάνε βίντεο. Φυσικά έφτασαν στην Ειρήνη και κατέβηκαν ανενόχλητοι. Μου έχει τύχει αρκετές φορές, όταν μπαίνουν επαίτες στο συρμό, ή αν κάποιοι εμποδίζουν το κλείσιμο των θυρών να ανακοινώνει ο οδηγός ότι έχει ενημερωθεί ο επόμενος σταθμός και θα περιμένουν υπάλληλοι security για να απομακρύνουν τα εν λόγω άτομα. Ωστόσο αυτή τη φορά δεν έγινε έστω αυτή η στοιχειώδεις ανακοίνωση και παρατηρούσα σε κάθε σταθμό, αλλά δεν έβλεπα κανέναν υπάλληλο security στην αποβάθρα. Κοινώς, όπως οι επιβάτες του βαγονιού δεν ήθελαν να μπλέξουν, μάλλον ούτε οι εργαζόμενοι ήθελαν. Αναρωτιέμαι λοιπόν, δε γίνεται να υπάρχει περισσότερη μέριμνα τις μέρες που γίνονται αγώνες στο ΟΑΚΑ ή στο Καραϊσκάκη; Σίγουρα υπάρχουν κάθε φορά αρκετοί κουφιοκέφαλοι οπαδοί που θέλουν να γκρεμίσουν τα πάντα. Επίσης τι θα μπορούσαν να κάνουν οι επιβάτες, εκτός από να φωνάξουν στους οπαδούς με κίνδυνο να τους πάρει η μπάλα; Να μιλήσουν στους security των σταθμών (αν υπάρχουν), να μιλήσουν στους οδηγούς για να μην έχουν άλλοθι ότι δεν τους ειδοποιησε κανείς;

    Προηγουμένως: #1#2#3, #4

 
 

Διαβάστε Περισσότερα