Με «αυτόματα πιλότο» είναι πολύ πιθανό πως θα κινούνται από αυτή την εβδομάδα οι συρμοί των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΣΤΑΣΥ, από την Μεγάλη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή η εγκεκριμένη διαδικασία «Αυτόματη Λειτουργία Συρμών στις Γραμμές 2 & 3 του Μετρό», όπως και οι διαδικασίες «Αυτόματη Οδήγηση Συρμών στις Γραμμές 2 & 3 του Μετρό» και «Αυτόματη Αναστροφή Συρμών στις Γραμμές 2 & 3 του Μετρό».
Το σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO) έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία στις γραμμές 2 και 3, αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας των γραμμών. Δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία, αφού παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από συστήματα Μετρό, ξεκινώντας από το 1968 στο Λονδίνο.
Με τη χρήση του συστήματος, αυτοματοποιείται η οδήγηση του κάθε συρμού. Η εκκίνηση γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού και στη συνέχεια το τρένο κινείται μόνο του μέχρι τον επόμενο σταθμό. Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα για τα όρια ταχύτητας και την κατάσταση των τμημάτων της γραμμής (ελεύθερα ή κατειλημμένα), οι συρμοί κινούνται ανά πάσα στιγμή με τη βέλτιστη ταχύτητα και, σε συνδυασμό με το σύστημα Αυτόματης Προστασίας Συρμών (ATP) που χρησιμοποιείται ήδη, με απόλυτη ασφάλεια.
Οι επιβάτες πάντως δεν πρόκειται να παρατηρήσουν κάποια σημαντική διαφορά. Σε αντίθεση με τη μελλοντική γραμμή 4 του Μετρό και με το Μετρό Θεσσαλονίκης, στις γραμμές 2 και 3 η παρουσία του οδηγού είναι απαραίτητη από της προδιαγραφές του συστήματος αυτοματοποίησης. Πέρα από το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών και την εκκίνηση του συρμού, οι οδηγοί αναμένεται να έχουν τον έλεγχο του συρμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η απόφαση της ΣΤΑΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα η αυτόματη λειτουργία να χρησιμοποιηθεί στο σύνολο των δρομολογίων στις γραμμές 2 και 3, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, ωστόσο είναι σίγουρο πως αυτός είναι ο στόχος της εταιρείας, κυρίως για λόγους μείωσης του κόστους λειτουργίας.
Μέσω της χρήσης της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών είναι δυνατό να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, άρα και του κόστους λειτουργίας, ένας από τους κύριους στόχους του υπερταμείου που πλέον έχει υπό τον έλεγχό του τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αν και θεωρητικά θα μπορούσε να μειωθεί η συχνότητα διέλευσης συρμών αυτό μάλλον προς το παρόν δεν είναι ρεαλιστικό λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τροχαίο υλικό.
Αν η αυτόματη λειτουργία συρμών καθιερωθεί στις γραμμές 2 και 3, θα γίνει πιο πιθανή η μελλοντική τοποθέτηση θυρών στις αποβάθρες των σταθμών, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ασφάλειας στο δίκτυο του Μετρό.
Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #38’ την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ
— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό